Νίκος
Καραγιάννης

Σε εξέλιξη είναι οι πρόδρομες εργασίες για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτό το διάστημα συνεχίζονται παράλληλα τα έργα απορρύπανσης και οι χωματουργικές εργασίες από το σχήμα που έχει αναλάβει και το κυρίως έργο για το γήπεδο δηλαδή τις ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΕΤΚΑ. Το στοίχημα είναι τα έργα αυτά να μπορέσουν να ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού.

Επίσης σε αναμονή είμαστε για την έκδοση της οικοδομικής άδειας που θα δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει και η ανέγερση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ypodomes.com μετά την έκδοση της άδειας, περνάμε πλεόν σε φάση εκπόνησης των μελετών εφαρμογής από το σχήμα που υλοποιεί το έργο. 

Η ολοκλήρωση τους θα πρέπει τυπικά να έχει γίνει εντός διμήνου από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και στη συνέχεια να δοθούν προς έγκριση από τον Δήμο Αθηναίων που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου. Αυτό είναι μια πεπατημένη διαδικασία σε όλα τα δημόσια έργα αλλά ουσιαστικά θα επιτρέψει και την εκκίνηση του κυρίως έργου.

Όπως έχει γίνει γνωστό προ ημερών το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέταξε την κατασκευή του νέου γηπέδου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2021-2025, απόφαση η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ και δίνει το «πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της κατασκευής του νέου Γηπέδου, συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων στη γειτονιά του Βοτανικού.

Το γήπεδο, το οποίο εντάσσεται στο έργο της Διπλής Ανάπλασης -στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας- θα έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 θέσεων, θα είναι κατηγορίας 4 (βάσει UEFA) και θα κατασκευαστεί σε έναν χώρο συνολικής έκτασης περίπου 178 στρεμμάτων μέσα στον οποίο θα υλοποιηθούν -σε δεύτερη φάση- τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έργα (ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, νέες εγκαταστάσεις κλπ.)

Η διάρκεια των έργων που υπεγράφη πέρυσι έχει οριστεί σε 36 μήνες και μεγάλος στόχος είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να λειτουργήσει το 2026. Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων. Στο έργο περιλαμβάνεται και ποσό 3 εκατ. ευρώ ως προαίρεση για την κατασκευή πεζογέφυρας προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 123 εκατ. ευρώ (99,19 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Το έργο χρηματοδοτείται παράλληλα και για ποσό 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προς ολοκλήρωση οι διαγωνισμοί για υποδομές και πράσινο

Το γήπεδο στον Βοτανικό είναι όπως είναι γνωστό, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, αυτού της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Αλεξάνδρας. Στα πλαίσια της μεγάλης ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού πέρα από το project του γηπέδου, τρέχουν από τον Δήμο Αθηναίων αυτή την εποχή ακόμα δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορά τα έργα υποδομών και ο δεύτερος το πράσινο και την τελική μορφή της αναπλασμένης περιοχής. Αμφότεροι οι δύο διαγωνισμοί που έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σε εξέλιξη.

Στον διαγωνισμό για τα έργα υποδομής έχει κλειδώσει η προσφορά της ΟΔΟΣ ΑΤΕ με 30,53%. Στον διαγωνισμοί υπήρξε ανατροπή καθώς αρχικά είχε ανακηρυχθεί η εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ με 32,60%, υπήρξε προδικαστική προσφυγή από την ΟΔΟΣ ΑΤΕ που τελικά δικαιώθηκε.

Το  έργο περιλαμβάνει τα έργα οδοποιίας και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 37,45 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,2 εκατ. ευρώ).  Τεχνικός Σύμβουλος της ωρίμανσης του έργου είναι η ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Στον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά την ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού η ΖΙΤΑΚΑΤ επικράτησε οριστικά καθώς όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο θέμα στο ypodomes.com αντίστοιχη προσφυγή της ΟΔΟΣ ΑΤΕ δεν καρποφόρησε. Το έργο αφορά στην ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα, την κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.

Αμφότεροι οι δύο διαγωνισμού προχωρούν το επόμενο διάστημα με την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου, δηλαδή τις ΟΔΟΣ ΑΤΕ και ΖΙΤΑΚΑΤ αντίστοιχα και ακολούθως με την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών θα σταλούν οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση. Τελικό βήμα θα είναι οι υπογραφές των συμβάσεων. Αυτό πιθανολογείται πως θα μπορέσει να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε έκταση που ξεπερνά τα 300.000 m2 θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Επιπροσθέτως, στο πάρκο [κάτω από τη σκιά των δέντρων] φιλοξενούνται χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 m2 χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Η διάρκεια των έργων που έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV