Βαγγέλης
Θάνος

Ένα ακόμα έργο προστέθηκε στο στρατόπεδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).  Ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο τέθηκε σε λειτουργία και θα ενισχύσει το ενεργειακό σύστημα προσφέροντας “καθαρή” ενέργεια προερχόμενη από τον ήλιο.

Ο λόγος για το έργο με τίτλο “Κοζάνη” που ολοκλήρωσε στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κοζάνης η εταιρεία Photovoras Energy Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία , η οποία είναι θυγατρική της Total Eren.

Το έργο

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελείται από τέσσερις σταθμούς και αποδίδει συνολική ισχύ περίπου 40 MW (10 MW ο καθένας) . Το πάρκο ηλεκτρίστηκε επιτυχώς και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο και λειτουργεί στο 100% της ονομαστικής του ισχύος.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα παράγουν 68 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Ποσότητα ικανή για να καλύψει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερα από 18.000 άτομα στην Ελλάδα, και να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 57,800 τόνους ετησίως.

Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 32 εκατομμύρια ευρώ .

Τέτοια έργα εκτός από την προσφορά τους στο περιβάλλον , αποφέρουν οφέλη τόσο στην οικονομία όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Κατά την κατασκευή του έργου, λοιπόν, απασχολήθηκαν περίπου τριάντα άτομα από την ευρύτερη περιοχή και στη φάση της λειτουργίας και συντήρησης του θα προκύψουν τέσσερις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Άλλα έργα ΑΠΕ

Η Total Eren είναι μια δραστήρια εταιρεία στον κλάδο , καθώς  έχει ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο όσον αφορά σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία κατέχει φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 350 MW. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί αποδίδουν 84 MW, ενώ σαφώς πιο μεγάλη είναι η απόδοση των αιολικών πάρκων που φτάνει τα 265 MW.

Τα σχέδια της εταιρείας δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τα επενδυτικά πλάνα της, η Total Eren επιδιώκει να διευρύνει τη συμμετοχή της στην ελληνική αγορά ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει σε φάση αδειοδοτικής ανάπτυξης έργα που φτάνουν τα 500 MW .

Η Ελλάδα, διαθέτει σημαντικούς πόρους για παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη έργων που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτόν τον “πλούτο” δημιουργώντας έργα που θα σπρώξουν τη χώρα μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα η υλοποίηση τέτοιων έργων θα συνδράμει στους ευρωπαϊκούς στόχους για σημαντική μείωση των αέριων ρύπων μέχρι το 2050.

Τέλος να αναφέρουμε πως ο χρονικός ορίζοντας για την πλήρη αποκοπή της παραγωγής ενέργειας από τον λιγνίτη είναι το 2028. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα πετύχει αυτόν το στόχο νωρίτερα. Μάλιστα στόχος είναι να έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το τέλος του 2023, εκτός από την Πτολεμαΐδα V. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι άμεση ανάγκη η σχεδίαση και η υλοποίηση τέτοιων έργων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV