Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο με προϋπολογισμό 350 εκατ. – Ποια εταιρεία το υλοποιεί και που

Δημοσιεύθηκε

στις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: Unsplash

Με ταχείς διαδικασίες προετοιμάζει η εταιρεία ΕΝΙΠΕΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ τη μεγάλη επένδυση που έχει στα σκαριά, καθώς σκοπεύει να κατασκευάσει ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο τεραστίων διαστάσεων . Το σχέδιο κάνει λόγο για την υλοποίηση πάρκου συνολικής ισχύος 700 μεγαβάτ και  προϋπολογισμού  350 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην Περιφέρεια  Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων .

Δύο μεγάλα “ΟΚ”

Στο δρόμο για την τελική υλοποίηση  του μεγάλου έργου η εταιρεία έχει λάβει δύο εγκρίσεις “κλειδιά”. Η πρώτη έγκριση αφορά τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας και την βεβαίωση παραγωγού που χορήγησε στην εταιρεία στις 23 Απριλίου 2021.

Το δεύτερο μεγάλο “ΟΚ” αφορά την ένταξη του έργου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε μια επίσπευση όλων των διαδικασιών που αφορούν τις προαπαιτούμενες άδειες και τις εργασίες για την έναρξη κατασκευής του πρότζεκτ.

Το έργο

Σύμφωνα με το φάκελο της εταιρείας , εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο, το  έργο θα έχει και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Επιπλέον, στη φάση της κατασκευής θα δημιουργήσει πάνω από 1000 θέσεις εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση του, θα προκύψουν 38 μόνιμες θέσεις εργασίας, γεγονός που προτάσσεται από την εταιρεία για να τονίσει τα οφέλη προς την τοπική οικονομία.

Επιπροσθέτως το έργο θα “τρέξει” σε μια περιοχή που ναι μεν χαρακτηρίζεται ως καλλιεργήσιμη αλλά είναι χαμηλής παραγωγικότητας.

Η εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής ενέργειας στις συγκεκριμένες θέσεις είναι συμβατή τόσο με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ όσο και με το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο θα αναπτυχθεί σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται σε οικότοπους προτεραιότητας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και δεν βρίσκονται εντός πυρήνων Εθνικών Δρυμών, αισθητικών δασών, υγροτόπων διεθνούς σημασίας (Ραμσάρ) ή εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως διατηρητέου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Γάμος κλειδί”

Κομβικό ρόλο για την ΕΝΙΠΕΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ  να υλοποιήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο και γενικότερα τέτοια πρότζεκτ παίζει η συνεργασία με την Αρχιρόδον, εταιρεία από την Ολλανδία. Η δεύτερη είναι μια εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , καθώς έχει υλοποιήσει παρόμοια έργα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενώ ταυτόχρονα  μεγαλώνει και την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Οι δυο εταιρείες διέκρινα την επενδυτική ευκαιρία που παρουσιάζεται και ένωσαν δυνάμεις με σκοπό να διεκδικήσουν σημαντικό μέρος της πίτας από την ανερχόμενη αγορά των ΑΠΕ.

 

Κλείνοντας, εκτός από τα οφέλη σε οικονομικό επίπεδο , τέτοιες επενδύσεις αποτελούν το όχημα για την μετάβαση ολόκληρης της χώρας σε μορφές ενέργειας πιο φιλικές για το περιβάλλον. Επιπλέον,  είναι πολύ χρήσιμο τέτοια πρότζεκτ να μπαίνουν με γρήγορες διαδικασίες σε τροχιά υλοποίησης καθώς είναι μονόδρομος για να πετύχει η χώρα θετικούς δείκτες ανάπτυξης.

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα