Connect with us

Παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ

Νέο Αεροδρόμιο Καστελίου: Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες, προχωρούν οι απαλλοτριώσεις

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροδρόμιο Καστελίου

Ξεκίνησαν οι πρώτες πρόδρομες εργασίες στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου, στο Καστέλι. Το μεγάλο έργο, που επίσημα ξεκίνησε να θεωρείται υπό κατασκευή στις 8 Φεβρουαρίου 2020, σταδιακά θα ανεβάζει ταχύτητες και το 2021 θα ξεκινήσουν οι κατασκευές.

Να σημειώσουμε πως φέτος είναι χρονιά κυρίως μελετών όμως κάποιες πρώτες εργασίες αρχίζουν να εκτελούνται. 0Σε αυτή τη χρονική στιγμή στο οικόπεδο γίνεται αποψίλωση δέντρων, αφαίρεση φυτικών και ότι είναι απαραίτητο για τη διάνοιξη των απαραίτητων οδικών προσβάσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για να μπορούν μελλοντικά τα βαριά οχήματα να μετακινούνται από και προς το εργοτάξιο.

Επίσης έχει οριοθετηθεί ο χώρο που θα ξεκινήσουν οι αρχαιολόγοι τις ανασκαφές. Ήδη έχουν εκτελεστεί κάποιες πρώτες αρχαιολογικές τομές για να διαπιστωθεί που θα πρέπει να επικεντρωθεί το ανασκαφικό έργο.

Στο πεδίο της απασχόλησης, σήμερα στο εργοτάξιο εργάζονται 35 άτομα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί και μέχρι το τέλος του έτους οι εργαζόμενοι θα ξεπεράσουν τους 300. Το προσωπικό είναι στην πλειοψηφία του από την περιοχή. Στο απώγειο της κατασκευαστικής περιόδου οι άμεσα εργαζόμενοι θα είναι περίπου 500 ενώ από εταιρείες που θα συμβληθούν με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σε περίπου 2.000 άτομα. Στο πεδίο των απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές έχει προχωρήσει.

5 ΧΡΟΝΙΑ

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά τεχνικές και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των αερομεταφορών της Κρήτης.

Θα χρειαστούν πέντε χρόνια κατασκευών για να ξεκινήσει η επίσημη εμπορική λειτουργία του. Σε αυτά, υπολογίζεται και ο απαραίτητος χρόνος της δοκιμαστικής λειτουργίας. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κρίσιμος παράγοντας για να μην έχουμε καθυστερήσεις, είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2021 όλες οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις καθώς και οι αρχαιολογικές εργασίες.

Το αντικείμενο κατασκευής περιλαμβάνει ένα νέο αεροδρόμιο καθώς και ένα αυτοκινητόδρομο 18χλμ με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα το συνδέει με τον ΒΟΑΚ στο ύψος της Χερσονήσου. Επίσης θα περιλαμβάνει και ένα οδικό άξονα που θα το συνδέει με τον ΝΟΑΚ.

image_pdfimage_print

Videos

[VIDEO] Δείτε το Thessaloniki Flyover, τον νέο υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο της Θεσσαλονίκης

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

flyover

Το σχέδιο για τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς το Flyover, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εντελώς νέου, εναέριου αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος θα «πετάει» πάνω από τον ανατολικό περιφερειακό, παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη.

Πρόκειται δηλαδή για ένα «δρόμο πάνω από το δρόμο», τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει άμεσα και θα ανακουφίσει την Ανατολική Περιφερειακή Οδό με τρεις τρόπους: Θα αυξήσει την κυκλοφοριακή ικανότητα. Θα βελτιώσει θεαματικά την οδική ασφάλεια. Και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Το Flyover θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση και θα σώσει ζωές, καθώς σήμερα ο δείκτης θνησιμότητας στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την Αττική Οδό στην Αθήνα.

Το πρωτοποριακό έργο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, αφορά 13 χιλιόμετρα, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Ο προϋπολογισμός είναι 370 εκ ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με ΣΔΙΤ. Στην κατασκευή του θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

Η εκτίμηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ότι στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 θα έχουμε οριστικό ανάδοχο για το έργο, ενώ η φάση κατασκευής θα διαρκέσει 3 – 4 χρόνια. Και μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο χρόνος κατασκευής και παράδοσης να αποτελεί σοβαρό κριτήριο για την ανάθεση του έργου.

Το Flyover, αυτός ο αυτοκινητόδρομος – στολίδι, που όμοιος του δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, αποτελεί δε, μαζί με το Μετρό Θεσσαλονίκης και την αντιμετώπιση του προβλήματος του ΟΑΣΘ, έναν από τους τρεις άξονες του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη συμπρωτεύουσα.

Δείτε το πριν και το μετά της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ

Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: Πόσο ρεαλιστική είναι η παραλιακή χάραξη;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αξονας δρομος

Διαφωνία φαίνεται να υπάρχει μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τοπικών φορέων σχετικά με τμήμα της χάραξης του άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Το τμήμα αφορά την χάραξη 15χλμ που οριοθετείται από την εκκίνηση του έργου στην Καλαμάτα και μέχρι το Ριζόμυλο.

Το υπουργείο προκρίνει την διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου ενώ τοπικοί φορείς υποστηρίζουν την παραλιακή χάραξη που κατά τους ίδιους θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη και την υλοποίηση επενδύσεων στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το μέγαλο οδικό έργο είναι πως θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τι σημαίνει αυτό; Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα έργο το οποίο δεν θα περιλαμβάνει διόδια αν και υψηλού σχετικά κόστους, το κράτος θα καλείται κάθε χρόνο από τα χρήματα των φορολογούμενων να καταβάλει ένα σημαντικό τίμημα. Πηγές κοντά στο θέμα μιλούν για ένα ποσό 50 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Για να μπορέσει να προχωρήσει σε μία ρεαλιστική βάση ο σχεδιασμός του έργου θα πρέπει και το κόστος να μείνει προσγειωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο. Εδώ έρχεται και κολλάει, η υπόθεση της επιλογής της παραλιακής ή της υφιστάμενης χάραξης για το τμήμα των πρώτων 16,4χλμ.

Η “προβληματική” παραλιακή χάραξη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κόστος διαπλάτυνσης του υφιστάμενου τμήματος εκτιμάται σε περίπου 55 εκατ.ευρώ. Αντίστοιχα για την παραλιακή χάραξη που ζητείται από τους τοπικούς φορείς, η εκτίμηση του κόστους εκτινάσσεται στα 80 εκατ.ευρώ (ενώ απαιτείται και η διεξαγωγή γεωτεχνικών ερευνων λόγω του λασπώδους υπεδάφους). Πέρα από τη διαφορά των 25 εκατ.ευρώ υπάρχουν και δύο ακόμα σημαντικοί παράγοντες.

Η πρώτη είναι πως με την επιλογή της παραλιακής χάραξης που βρίσκεται 3χλμ νοτιότερα του υφιστάμενου δρόμου θα είναι αναγκαίοι επιπλέον δύο συνδετήριοι δρόμοι. Ο πρώτος μήκους 3χλμ για την σύνδεση με το αεροδρόμιο Καλαμάτας και ο δεύτερος μήκους 1,5χλμ για την σύνδεση με τη Μεσσήνη. Άρα αναζητούνται επιπλέον κεφάλαια για αυτά τα 4,5χλμ επιπρόσθετα των 16,4χλμ.

Το δεύτερο είναι πως το κόστος αυξάνεται και απο την απαραίτητη ύπαρξη απαλλοτριώσεων στην περιοχή που είναι περίπου 500 στρέμματα. Το κόστος τους δεν έχει εκτιμηθεί αλλά υποστηρίζεται ότι θα ανεβάσει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα το συνολικό κόστος κατασκευής ενώ θα επιφέρει και χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

Τι θα γίνει με την Περιβαλλοντική Μελέτη

Αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου και Πέμπτη 25 Ιουνίου θα περάσει από τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης το θέμα της γνωμοδότησης επί της περιβαλλοντικής μελέτης. Η γνωμοδότηση των δύο Δήμων (και εν συνεχεία της Περιφέρειας) σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις δεν είναι υποχρεωτική.

Ακόμα και σε αρνητική γνωμοδότηση το θέμα θα παραπεμφθεί προς τελική έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιφερειακής Αδειοδότησης του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλοντος. Πρόεδρος είναι ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ.Αραββώσης.

Το έργο

Ο διαγωνισμός για το έργο-ΣΔΙΤ ξεκίνησε πέρυσι στις αρχές Ιουλίου. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος παρουσιάστηκαν 5 σχήματα τα οποία (με απόφαση του ΣτΕ) συνεχίζουν και είναι: 1) ΑΒΑΞ Α.Ε. 2) Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. 3) ΙΝΤΡΑΚΟΜ (Intrakat) 4) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. 5) Ενωση Προσώπων ACCIONA Concesiones – Μυτιληναίος.

Με την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης θα ξεκινήσει η Β`φάση που περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο και υπολογίζεται ότι θα κρατήσει περίπου 1,5 έτος. Στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος.

Θα αναλάβει για 30 χρόνια την μελέτη, κατασκεύη, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του άξονα για εκτιμώμενο ποσό 312,23 εκατ.ευρώ. Τα χαρακτηριστικά του άξονα δεν θα είναι κλειστού αυτοκινητόδρομου με ανισόπεδου κόμβου αλλά ταχείας κυκλοφορίας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ

Ξεπέρασαν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ τα έργα-ΣΔΙΤ στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατασκευή, εργοτάξιο

Το φράγμα των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ξεπέρασαν τα έργα-ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Η μέθοδος της σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εισήχθη στη χώρα πριν από περίπου 12 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα βήματα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά. Σε μία χώρα όπου οι κατασκευές έως εκείνη την εποχή πραγματοποιούνταν σε συντριπτικό ποσοστό ως κλασικά δημόσια έργα, με διακριτούς τους ρόλους της αναθέτουσας αρχής και του αναδόχου, τα ΣΔΙΤ ξένιζαν.

Συστάθηκε η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, υπό τον Νίκο Μαντζούφα και το πρώτο έργο (επτά πυροσβεστικοί σταθμοί) θα συμβασιοποιηθεί το 2009. Θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι η μέθοδος αυτή να αρχίσει να έχει τους πρώτους “οπαδούς”, και πάλι όμως με περιορισμένη ισχύ. Αυτό που έγειρε σιγά-σιγά τη ζυγαριά προς τα ΣΔΙΤ, ήταν το αποτέλεσμα. Ενώ ως μέθοδος ασκούσε -μέχρι τότε- περιορισμένη “γοητεία”, αυτό που έβλεπες ως αποτέλεσμα, το έργο στην εμφάνιση και λειτουργία του, ήταν η μεγάλη διαφορά σε σχέση με ένα άλλο ολοκληρωμένο δημόσιο έργο.

ΤΟ ΕΡΓΟ-ΚΛΕΙΔΙ

Τα 24 σχολεία στην Αττική, αποτέλεσαν το έργο-κλειδί για να αρχίσουν τα ΣΔΙΤ να απλώνονται σε όλο και νέους τομείς. Ήταν τόσο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, που έδειξε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να υποσχεθεί ένα διαφορετικό, πιο βιώσιμο τρόπο υλοποίησης έργων. Έκτοτε πέρασαν στις αστικές συγκοινωνίες, στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, σε αυτοκινητόδρομους, σε κτιριακά έργα πανεπιστημίων, σε φράγματα, οδοφωτισμό, υποδομές ευρυωζωνικότητας κ.α.

Η χώρα μας έχει διακριθεί για τις επιδόσεις της στα έργα-ΣΔΙΤ, παίρνοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως από την World Bank, καθώς σχεδόν σε όλα τα έργα υπάρχει ισχυρή συμμετοχή και διαφανείς διαδικασίες. Τα ελληνικά έργα-ΣΔΙΤ συνεχίζουν να αποσπούν σημαντικές διακρίσεις σε θέματα διαφάνειας και καλών πρακτικών στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Μία από αυτές ήταν το 2019, όταν βραβεύθηκε στο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, ως έργο της χρονιάς, η Μονάδα Απορριμμάτων Ηπείρου. “Τα έργα-ΣΔΙΤ είναι μία νησίδα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αλλάξουν ευρύτερα νοοτροπίες αλλά και την ποιότητα των έργων” αναφέρει στο ypodomes παράγοντας της αγοράς με γνώση στο θέμα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και όλοι οι σημαντικοί όμιλοι της χώρας, “ψηφίζουν ναι” στα έργα-ΣΔΙΤ, αναφέροντας τα σε κάθε πεδίο συζήτησης ως διέξοδο στην έλλειψη ώριμων έργων αλλά και συμμετέχοντας μαζικά στους σχετικούς διαγωνισμούς, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος Μαντζούφας, όντας ένα από τα πλέον μακροχρόνια στελέχη σε κυβερνητικό πόστο, στη θέση πλέον του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, δέχεται βροχή αιτημάτων για έργα, δημιουργώντας ένα σημαντικό πυρήνα για την επιχειρηματικότητα και τις κατασκευές. Τα εργα-ΣΔΙΤ αποτελούν όμως και μία στρατηγική επιλογή τόσο του υπουργείου Υποδομών, όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Κώστας Καραμανλής και Άδωνις Γεωργιάδης έχουν αναφερθεί επανηλλειμένα σε αυτά.

26 ΕΡΓΑ

Συνολικά μπορούμε να μετρήσουμε 26 έργα-ΣΔΙΤ από το 2009 μέχρι και σήμερα. Τα 14 από αυτά έχουν υπογραφεί και είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε η κατασκευή τους είναι σε εξέλιξη και άλλα 12 τρέχουν αυτή την εποχή, δηλαδή είτε είναι σε φάση δημοπράτησης είτε εξέλιξης της διαγωνιστικής τους διαδικασίας. Στο σύνολο τους έχουν προϋπολογισμό 3,01δισ.ευρώ, ποσό εξαιρετικά μεγάλο αν σκεφτούμε ότι και μέχρι πριν 3 χρόνια υπήρχε μία συγκρατημένη αποδοχή της μεθόδο.

Τα 14 έργα αφορούν τα παρθενικά έργα για τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς και τα δύο έργα για τις σχολικές μονάδες στην Αττική (10+14), η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΑ, τα τρία έργα για ευρυζωνικές υποδομές σε αγροτικές περιοχές (LOT 1, LOT 2, LOT 3), τα ψηφιακά πρακτικά δικαστηρίων, και οι μονάδες απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Σέρρες, Πελοπόννησο και Ηλεία. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 822,2εκατ.ευρώ.

Τα 12 έργα βρίσκονται σε προσυμβατικές διαδικασίες, από έγκριση της διυπουργικής μέχρι και τη δεύτερη φάση των διαγωνισμών έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και είναι επίσης πολυποίκιλλα. Στο σύνολο τους οι διαγωνισμοί έχουν πολλές και σημαντικές συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό. Συνολικά τα 12 έργα έχουν προϋπολογισμό 2,18δισ.ευρώ.

Το μεγαλύτερο αυτής της ομάδας έργων είναι οι υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (το ultrafast broadband) με 868εκατ.ευρώ και ακολουθούν το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη με 295εκατ.ευρώ και το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με 245,5εκατ.ευρώ. Στη λίστα έχουμε τρία μεγάλα έργα σε πανεπιστήμια της χώρας: οι φοιτητικές εστίες στην Κρήτη με 206,6εκατ.ευρώ, στη Θράκη με 105,4εκατ.ευρώ και στη Θεσσαλία με 91,5εκατ.ευρώ. Έχουμε επίσης και το ΙΙΒΕΑΑ (Ιατροβιολογικό Ίδρυμα Ακαδημίας Αθηνών) με 58,5εκατ.ευρώ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ

Στα έργα έχουν προσμετρηθεί και αυτά που έχουν πάρει την σημαντική έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, γιατί τους δίνει την απαραίτητη οντότητα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τα έργα αυτά είναι το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική με 110εκατ.ευρώ, οι οδοφωτισμοί στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (12,4εκατ.ευρώ) και Ηπείρου (6,6εκατ.ευρώ), οι μονάδες απορριμμάτων στο δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με 130εκατ.ευρώ και το Κέντρο Καινοτομίας με 58,5εκατ.ευρώ.

Σε αναμονή όμως είναι και άλλα έργα που αναμένουν στην “ουρά” την έγκριση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του και αυτά αφορούν κυρίως μονάδες απορριμμάτων, σχολικά κτίρια αλλά και νέα πεδία έργων που συνεχώς έρχονται να προστεθούν στην μακρά λίστα των έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα