Συνεχίζεται με απόλυτη μυστικότητα η διαδικασία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού που θα μας οδηγήσει στο άνοιγμα της προσφοράς από την Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί αν τελικά ο διαγωνισμός θα προχωρήσει και ολοκληρωθεί.
Εφόσον περάσουμε στην επόμενη φάση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η ανακοίνωση της οικονομικής προσφοράς μιας και έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για μία “πολύ καλή προσφορά”. Η συμμαχία της ΤΕΡΝΑ με την Ινδική και λίγο άγνωστη στην Ευρώπη GMR είναι μία σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια εισροής επενδυτικών κεφαλαίων.
Η Ινδική εταιρεία με τζίρο άνω των 10 δισ ευρώ είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις στον αεροπορικό χώρο των operators της Ασίας και η επιλογή της να εισέλθει στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα, θυμίζει έντονα την είσοδο της COSCO το 2009 μέσα από το λιμάνι του Πειραιά. Βέβαια οι ομοιότητες σταματούν εδώ καθώς το ποσοστό της Ινδικής εταιρείας στην παραχώρηση είναι μόλις στο 10%.
Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και το βέβαιο είναι ότι μία θετική εξέλιξη στο διαγωνισμό με μία ενδιαφέρουσα προσφορά θα αρχίσει να ξετυλίγει το γαϊτανάκι των προθέσεων της ΤΕΡΝΑ και της Ινδικής εταιρείας για το επενδυτικό τους πλάνο για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κρήτης, το τρίτο κατά σειρά μεγαλύτερο της χώρας.
Από την άλλη πλευρά έχουμε την αντίδραση των εταιρειών που δεν κατέθεσαν συμμετοχή καθώς θεωρούν ότι ενώ ήθελαν να λάβουν μέρος δεν τους δόθηκε η ευκαιρία με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένος ανταγωνισμός και μόνο μία συμμετοχή. Γίνεται λόγος για λάθος τακτική καθώς ενώ είχαν γίνει σωστές κινήσεις προκειμένου το έργο να είναι βιώσιμο οικονομικά, δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή. Μάλιστα γίνεται λόγος για προβληματισμό σε σχέση με το ποσοστό του Δημοσίου καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε μεγάλα έργα του εξωτερικού, λόγω μεγάλου ποσοστού που κατείχε το Δημόσιο δεν προχώρησαν μεγάλα έργα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Eurostat βάζει ανώτατο όριο στη Δημόσια συμμετοχή το 30% για να μην “χρεωθεί” μία χώρα με το σύνολο της επένδυσης, στο χρέος της.
Να θυμίσουμε ότι το αντικείμενο του έργου παραχώρησης είναι η «Μελέτη – κατασκευή – χρηματοδότηση – λειτουργία – συντήρηση και εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη – κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων».
Αν δεν έχουμε κάποιο εμπόδιο, μετά το άνοιγμα της προσφοράς εφόσον κριθεί συμφέρουσα θα γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Υποδομών και θα ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος, όπου το έργο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και τέλος να υπογραφεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης.
Η διάρκεια της παραχώρησης έχει οριστεί σε 444 μήνες (37 χρόνια) από την ανάθεση της σύμβασης. Μέσα σε αυτό το χρόνο έχει υπολογιστεί και ο χρόνος κατασκευής περίπου 5 χρόνια με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μας οδηγούν στην ολοκλήρωση του έργου λίγο πριν την καλοκαιρινή σεζόν του 2022.
Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις, το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 850εκ.ευρώ, με το κόστος των απαλλοτριώσεων να φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Ανάδοχος όμως είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότηση του έργου.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει στον Ανάδοχο ως οικονομική συμβολή αυτού: κατά μέγιστο ποσό 220εκ.ευρώ ως χρηματοδοτική συμβολή στην δαπάνη μελετών – κατασκευών και μέρος του εισπραττόμενου Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά την περίοδο μελετών – κατασκευών και κατά την Περίοδο Λειτουργίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Διακήρυξη και το Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία αεροδρομίου σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στον δήμο Μίνωα Πεδιάδος, με μήκος αεροδιαδρόμου 3,2 χλμ και εφόσον καταστεί αναγκαίο, θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης στα 3,8 χλμ. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται και οδικά έργα μήκους 30χλμ.
Στην εταιρεία παραχώρησης το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει ποσοστό μεταξύ 35% έως 55%, ενώ παραχωρούνται συνολικά 400 στρέμματα για εμπορική εκμετάλλευση.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV