Νίκος
Καραγιάννης

 

“Nein” από ότι φαίνεται θα πει το Υπουργείο Υποδομών στο αίτημα της Fraport Greece για μη εκτέλεση των έργων στο σημείο που τέμνονται οι 2 διάδρομοι στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σύμφωνα με απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών σε ερώτηση βουλευτή για τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία αναφέρεται το πλήρες ιστορικό της εργολαβίας αυτής που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του υφιστάμενου χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10-28 και καταλήγει:

“Μετά από εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε συνεννόηση με την ΥΠΑ και λόγω της αυξημένης κίνησης αεροσκαφών κατά τη θερινή περίοδο, η έναρξη των εργασιών Δ`φάσης (ήτοι της τελευταίας φάσης του έργου στη διασταύρωση με τον διάδρομο 16-34 μήκους 240 μέτρων) μετατέθηκε κατά 9 μήνες, ήτοι για την 16 Οκτωβρίου 2017. Κατόοιν των ανωτέρω και μετά από σχετικό έγγραφο συναίνεσης του αναδόχου η παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου προσδιορίζεται την 30.04.2018”.

Όπως γίνεται αντιληπτό σε αυτό το σημείο, υπάρχει πλέον όχι μόνο διάσταση απόψεων για το έργο και τη χρησιμότητα του, που αμφισβητεί η Fraport με βάση μελέτη που διενεργήθηκε, αλλά και πρόβλημα χρόνου καθώς το Πάσχα του 2018 είναι αρκετά νωρίς (αρχές Απριλίου) και τα έργα που θα διαρκέσουν 6,5 μήνες θα “καταπιούν” μία περίοδο που θα μπορούσε η πόλη και το Αεροδρόμιο να μετρούν αυξημένες πτήσεις.

Μεγάλης αξίας είναι και η κοινή παρέμβαση Μπουτάρη-Τζιτζικώστα που ζητούν να μην επηρεαστεί η επιβατική κίνηση και χάσει η πόλη, ειδικά σε μία περίοδο που δείχνει να έχει μεγάλη τουριστική ανάκαμψη, παρέμβαση που απαντήθηκε αρκετά αιχμηρά από το Υπ.Υποδομών.

Τώρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, εφόσον το Υπουργείο όντως απαντήσει αρνητικά και προχωρήσει η  ολοκλήρωση των έργων, πως θα διαχειριστεί αυτή την περίοδο η Fraport που έχει υποστηρίξει ότι θα μπορεί να δέχεται μόλις το 25% των πτήσεων σε σχέση με σήμερα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2018 δεν θα ολοκληρωθούν μόνο τα έργα στο “προβληματικό” σημείο συνάντησης αλλά και η επέκταση κατά 1.000 μέτρα μέσα στη θάλασσα του διαδρόμου 10-28 που θα του δώσει την δυνατότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργίας του, να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις, δίνοντας νέες μεγάλες δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ως τουριστικό προορισμό. To συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην κατηγορία των “αιώνιων έργων” γιατί η εκκίνηση του μας γυρνά πίσω στο 2006 (!) με αρχική μάλιστα προθεσμία ολοκλήρωσης το 2011…

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV