Connect with us

Επικαιρότητα

Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτονόητη είναι έτσι και αλλιώς η μη απορρόφηση των κονδυλίων του ΠΔΕ για το 2012

Στην προκρούστεια κλίνη τίθενται ξανά οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο την εξοικονόμηση 300-500 εκατ. ευρώ και την αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να τονώσει τις επενδύσεις.

Η ιδέα της περικοπής του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ προκύπτει πλέον ως αυτονόητη, αφού η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από τις εμπορικές τράπεζες έχουν ρίξει σε τέλμα τόσο τα έργα του ΕΣΠΑ όσο και τα έργα του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ και κυρίως του αναπτυξιακού νόμου.

Η εξέλιξη των πληρωμών, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία εξέλιξης του προϋπολογισμού, είναι ενδεικτική. Στο εξάμηνο τα έσοδα (κυρίως κοινοτικές εισροές) του ΠΔΕ ήταν 1,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,9 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες έφτασαν στα 2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,6 δισ. ευρώ. Είναι σαφές λοιπόν ότι μεγάλο μέρος από τα έργα των δημοσίων επενδύσεων δεν θα προχωρήσουν με τους αναμενόμενους ρυθμούς.

Μέχρι και το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποδοθούν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 3 δισ. είναι κοινοτικοί πόροι και 1,3 δισ. ευρώ για έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους).

Με αυτά τα δεδομένα, η περικοπή που συζητείται θα είναι περισσότερο θεωρητική παρά πρακτική, καθώς είναι δύσκολο έτσι κι αλλιώς να αναλώσει το ΠΔΕ τον προϋπολογισμό των 7,3 δισ. που έχει τεθεί για φέτος. Παράλληλα θα δώσει ένα περιθώριο για πιο εύκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία διαπιστώνει ήδη αποκλίσεις από τους στόχους του 2012 και αναμένεται να ζητήσει νέα μέτρα.

Χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν υπολογισμούς. Ο τέως ειδικός γραμματέας Επενδύσεων, Γ. Πετράκος, έχει ζητήσει από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τη συγκέντρωση των αναμενόμενων οφειλών μέχρι και τις 31/7.

Συγκεκριμένα, ζητά στοιχεία όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων του ΠΔΕ ανά έργο για το εθνικό σκέλος, τα υπόλοιπα του Γ’ ΚΠΣ και υποχρεώσεις από λοιπά συγχρηματοδοτούμενα έργα (π.χ. ΕΟΧ).

Ζητά επίσης τα υπόλοιπα του Γ’ ΚΠΣ (αφορά έργα του Γ’ ΚΠΣ που η αποπληρωμή τους επιβαρύνει εθνικούς πόρους) και το ΕΣΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των ΕΠ Μπαλτατζή και ΕΠ Αλιεία).

Ο στόχος είναι αφενός να ενημερωθούν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αφετέρου να αναζητηθούν και τομείς όπου υπάρχουν περιθώρια περικοπών.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, έχει αρχίσει τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς για την τροποποίηση των όρων του αναπτυξιακού νόμου. Στόχος της κυβέρνησης με βάση και τις προγραμματικές δεσμεύσεις είναι να μεταφέρει, κατά το δυνατόν, το βάρος της επιδότησης από τις φορολογικές απαλλαγές στις ενισχύσεις σε ρευστό, αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο το 2012 με δεδομένη την ταμιακή στενότητα που αναμένεται να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα, η επίτευξη του στόχου της απορρόφησης κοινοτικών πόρων ύψους 3,7 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου θα αποτελέσει εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι, εκτός από την καθυστέρηση των έργων, θα υπάρξει και απόκλιση του στόχου του μνημονίου για τις κοινοτικές εισροές.

Μετά και την τελευταία επίσκεψη στην Ελλάδα του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα που παρακωλύουν μεγάλα έργα και να προωθήσει μαζί με το υπουργείο Οικονομικών την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα δώσει ρευστότητα στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο τελευταίο, ρόλο θα παίξει και η σύσταση και λειτουργία του ταμείου εγγυοδοσίας για τις ΜΜΕ σε συνεργασία και με την ΕΤΕπ

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα