Newsroom

Αντιμέτωπο με νέες καθυστερήσεις βρίσκεται το έργο της τηλεθέρμανσης με γεωθερμία στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, για το οποίο είχε αναδειχθεί ανάδοχος ύστερα από σημαντική βραδυπορία λόγω ενστάσεων που είχαν φτάσει τελικά έως το ΣτΕ.

Η διαγωνισμός είχε ξεκινήσει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού καταφέρνοντας να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των εργοληπτικών εταιρειών, δεδομένου ότι αρχικά είχαν συμμετάσχει 15 σχήματα. Επίσης, από τα μέσα Απριλίου 2019 είχαν ξεκινήσει οι πρώτες αντλήσεις με στόχο τη χωροθέτηση των κινητήρων.

Αν και το θέμα του αναδόχου διευθετήθηκε κατακυρώνοντας το έργο στον δεύτερο, κατά σειρά, μειοδότη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, δίδεται η δυνατότητα στον τρίτο συμμετέχοντα να προσβάλει την απόφαση -το οποίο και συνέβη- παρασύροντας το έργο σε νέες καθυστερήσεις.

Το έργο των 6,2 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ε.Π. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του έχει οριστεί σε έως 18 μήνες από την ημερομηνία εκκίνησης των σχετικών εργασιών.

Το προς αξιοποίηση γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου, είναι χαμηλής ενθαλπίας (δηλαδή χαμηλής θερμοκρασίας) με μέγιστη θερμική ισχύ περίπου 10 MW εκ των οποίων τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε 3 αγροτικές περιοχές και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση 22 δημοτικών κτιρίων καθώς και του Χωριού SOS για το οποίο ο Δήμος έχει αναλάβει την παροχή θέρμανσης.

Στο αντικείμενο του έργου που αναπτύσσει ο Δήμος, περιλαμβάνεται επίσης ένας θερμικός σταθμός επιφάνειας 222,5 τ.μ. στην περιοχή της Άνθειας ενώ το συνολικό μήκος του δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 18 χλμ. Για τη θέρμανση μέσω του γεωθερμικού ρευστού θα πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων, μέσω των οποίων το ρευστό θα επανεισάγεται στο γεωθερμικό πεδίο.

Προχωρούν οι διεργασίες για την έλευση του φυσικού αερίου

Από την άλλη μεριά, θετικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, δεδομένου ότι η ΔΕΔΑ προ ολίγων ημερών εκκίνησε τη διαδικασία δημοπράτησης των μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της Ελλάδας, στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, με συνολικό προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ. Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης θα κατασκευαστεί ένα αρχικό δίκτυο μήκους 120 χλμ. το οποίο σταδιακά θα επεκτείνεται για να καλύψει περιοχές πέριξ του αστικού ιστού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2023, σχεδιάζεται η κατασκευή 1.150 χλμ. δικτύων και θα πραγματοποιηθούν περί τις 30.800 δωρεάν συνδέσεις σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς), στις παρακάτω 18 πόλεις:

– Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη),

– Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες (Κεντρική Μακεδονία),

– Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα (Στερεάς Ελλάδα).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV