Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ μοναδικό αντίδοτο στην έκρηξη τιμών ηλεκτρισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Περισσότερη αιολική ενέργεια είναι η απάντηση στις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού ήταν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής ένωσης αιολικής ενέργειας WindEurope και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) του energypress.gr

Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στη Ελλάδα, εξοικονομούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως προς όφελος της εθνικής οικονομίας, χάρη στη μείωση των εκπομπών CO2. Τα νεότερα εξ αυτών, παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη.

Οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα παράγουν, μαζί με τα φωτοβολταϊκά, το πιο φθηνό ηλεκτρισμό. Όσο περισσότερα αιολικά πάρκα έχουμε τόσο ελαφρύτερο είναι το βάρος του κόστους ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope κ. Τζάιλς Ντίκσον, ο οποίος τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος αναδεικνύουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εκτόξευση των τιμών ηλεκτρισμού οφείλεται στις πολύ αυξημένες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ιδίως του φυσικού αερίου. Αντίθετα, τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένα στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Στρατηγική στόχευση παραγωγής και χρήσης ΑΠΕ

Εκτός όμως από την ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ απαιτείται βραχυπρόθεσμα η προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές, μέσω μείωσης της φορολογίας του ηλεκτρισμού και κινητοποίησης άλλων δημόσιων πόρων, όπως ήδη κάνουν πολλά κράτη. Σήμερα πολλές Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στον ηλεκτρισμό πολύ υψηλότερη φορολογία ανά μονάδα τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το φυσικό αέριο. Χρειάζεται εξομάλυνση αυτού αν θέλουμε κίνητρα για τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και των μεταφορών.

Απαιτείται επίσης ταχεία ενσωμάτωση των προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας Clean Energy Package για τις απελευθερωμένες αγορές ενέργειας και την ενσωμάτωση σε αυτές της ευέλικτης διαχείρισης ζήτησης.

Πάνω από όλα απαιτείται στρατηγική στόχευση για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Σε αυτό η Ελλάδα έχει να συνεισφέρει σημαντικά με την πλήρη ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού της και ειδικά του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της. Για αυτό χρειαζόμαστε σαφές πλαίσιο, δεσμευτικούς στόχους και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.

Η διαδικασία αδειοδότησης

Η WindEurope, μαζί με την ΕΛΕΤΑΕΝ, προσδοκούν στη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση για την αποτελεσματική εφαρμογή της 2η φάσης απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και για την θέσπιση πιο σαφών και καθαρών κανόνων για το χωροταξικό σχεδιασμό και την σχέση της αιολικής ενέργειας με τη βιοποικιλότητα, χωρίς εκτεταμένους οριζόντιους αποκλεισμούς.

Η κυριαρχία των ΑΠΕ εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος επεσήμανε τα οικονομικά οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στον καταναλωτή. Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στη Ελλάδα, εξοικονομούν τις εκπομπές CO2 που εκπέμπουν 3,5 εκατ. αυτοκίνητα κάθε έτος. Με τις σημερινές τιμές άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η δε παραγωγή τους αντιστοιχεί στην κατανάλωση 2,3 εκατ. νοικοκυριών. Αυτά τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με περισσότερες ΑΠΕ Αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα, η ενεργειακή κρίση θα ήταν ακόμα περισσότερο δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου εστίασε το θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο όλων των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. “Οι ΑΠΕ και ειδικά η αιολική ενέργεια είναι μια φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα. Δεν ρυπαίνει, δεν είναι θορυβώδης και δεν προκαλεί υποήχους που θίγουν την υγεία ή την αναπαραγωγική ικανότητα των θηλαστικών.

Οι επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας είναι χωρικά και χρονικά περιορισμένες και κυρίως είναι απολύτως προβλέψιμες και καθορισμένες εκ των προτέρων. Με ένα αιολικό πάρκο, εκτός από το ότι θα έχεις σταθερό κόστος ενέργειας, ξέρεις ακριβώς τι θα έχεις να αντιμετωπίσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Ενώ, το κλειδί για την μεγιστοποίηση του οφέλους και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων είναι η ορθή χωροθέτηση, η τήρηση των νόμων και οι σαφείς κανόνες που πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους” δήλωσε.

 

Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα