Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Νεάπολη-Συκεών: Έρχεται αναβάθμιση του οδοφωτισμού και κατέβασμα διακόπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro

Με ένα διευρυμένο πλαίσιο δράσεων και προγραμμάτων ο δήμος Νεάπολης-Συκεών «επιτίθεται» στην ενεργειακή κρίση, η οποία αποκτά τη μορφή λαίλαπας και απειλεί τα οικονομικά των δήμων, οικογενειών και κρατών ολόκληρων.

Με στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, από τη μια, και τη δημιουργία υποδομών-επενδύσεων για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων με θετικές επιδράσεις στα οικονομικά του δήμου και στην προστασία του περιβάλλοντος, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών κινείται συντονισμένα και παράλληλα έτσι ώστε να θωρακιστεί έναντι οποιασδήποτε επερχόμενης απειλής λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων:

  • Προωθείται επένδυση 4,5 εκατ. στο περιβάλλον και στην οικονομία με αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων φωτισμού σε δρόμους και πλατείες του δήμου Νεάπολης-Συκεών με σύγχρονα φωτιστικά LED,
  • Υλοποιήθηκε η απόφαση για το σβήσιμο μιας λάμπας ανά επτά στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού

«Η ενεργειακή κρίση, που ξετυλίγεται μπροστά, αναμένεται να προσλάβει τεράστιες διαστάσεις απειλώντας άμεσα τους δήμους ακόμη και με απρόβλεπτες διαστάσεις στα οικονομικά τους. Δεν θα είναι υπερβολή να μιλήσει κανείς ακόμη και για κίνδυνο χρεωκοπίας καθώς οι επιβαρύνσεις θα είναι τεράστιες. Πέρα από τις ευθύνες που έχει άμεσα η Πολιτεία για τη στήριξη των ΟΤΑ, υπάρχουν δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν οι ίδιοι οι δήμοι προκειμένου και οι ίδιοι να θωρακιστούν, και την κοινωνία να προστατεύσουν από τις συνεπακόλουθες αυξήσεις των δημοτικών τελών λόγω της αύξησης του κόστους ηλεκτροφωτισμού, και το περιβάλλον να προστατεύσουν με προγράμματα εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται ο δήμος μας, που από τη μια επενδύουμε σε σύγχρονης τεχνολογίας προϊόντα και από την άλλη δημιουργούμε πηγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας, συστήνοντας με τον δήμο Σιθωνίας την πρώτη στην Ελλάδα Ενεργειακή Διαδημοτική Κοινότητα με τη δημιουργία και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Στόχος μας είναι να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα συνολικά, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται στα ανταποδοτικά τέλη του δήμου», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Λαμπτήρες LED παντού

Νέο ισχυρό… όπλο της φαρέτρας του δήμου Νεάπολης-Συκεών πρόκειται να αποτελέσει το σχεδιαζόμενο και υπό μελέτη ευρισκόμενο πρόγραμμα επένδυσης 4,5 εκατ. ευρώ στην αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων φωτισμού σε δρόμους και πλατείες με σύγχρονα φωτιστικά LED, θέμα που ετέθη σε πρώτη διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις τις αντιπολίτευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ευρείας συναίνεσης.

Η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, με φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες τεχνολογίας LED και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος), πρόκειται να μειώσει σε πολύ σημαντικό ποσοστό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος της. 

Η μελέτη, που εκπονείται από την εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων «Ενεργειακές Τεχνολογίες», προβλέπει την αλλαγή λαμπτήρων στα φωτιστικά σώματα σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, Παιδικές Χαρές, κ.λπ. Συνολικά, σε ολόκληρο τον δήμο, υπάρχουν περίπου 11.000 φωτιστικά σώματα διαφόρων μεγεθών, σχημάτων και ισχύος. Ο δήμος έχει ήδη αντικαταστήσει 2.500 φωτιστικά σώματα τα οποία λειτουργούν με λάμπες LED νέας τεχνολογίας. Η μελέτη που συντάσσεται προβλέπει την αντικατάσταση όλων των υπολοίπων 8.500 με νέα σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά και λαμπτήρες LED.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, ο δήμος θα είναι σε θέση να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό 40-50%. Η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγάλη, εάν ληφθεί υπόψη ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος για τον Φωτισμό Οδών και Πλατειών (Φ.Ο.Π.) ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ. 

Λιγότερες αναμμένες λάμπες 

Advertisement

Τον πήχη της εξοικονόμησης ενέργειας, που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων, ήρθε να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα μια ακόμη πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Πρόκειται για το σβήσιμο φωτιστικών σε δρόμους, πλατείες και Παιδικές Χαρές, στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής κυβερνητικής οδηγίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, κατόπιν εντολών του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, προχώρησε ακόμη πιο μπροστά ενισχύοντας επιπλέον τη γενική προσπάθεια.

Συγκεκριμένα, ενώ η οδηγία κάνει λόγο για το σβήσιμο μιας λάμπας στις δέκα, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προχώρησε από την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, στο σβήσιμο μιάς λάμπας στις επτά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο συνολικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους έσβησαν 1.571 λάμπες φωτιστικών ιστών, από το σύνολο των 11.000 που υπάρχουν σε όλη την έκταση. 

Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση περίπου 670.000 KWh, από τις συνολικά 4,8 εκατ. KWh που καταναλώνει ο δήμος. Χαρακτηριστική του μεγέθους εξοικονόμησης ενέργειας είναι η περίπτωση των διπλών φωτιστικών (φαναράκια) που είναι αναπτυγμένα στη Δ.Ε. Νεάπολης και στον οικισμό της Ευαγγελίστριας της Δ.Ε. Αγ. Παύλου. 

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Ηλεκτροφωτισμού Στέλιος Γκατζές, από τις 730 λάμπες των διπλών φωτιστικών που έσβησαν, και με την αντικατάσταση της υφιστάμενης με νέας τεχνολογίας LED, από την κατανάλωση των 230W ανά λάμπα, αυτή θα πέσει στα 36W ανά λάμπα. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, η πρωτοβουλία αυτή, που συνιστά «πλειοδοσία έναντι της κυβερνητικής οδηγίας», έρχεται να κατατάξει τον δήμο Νεάπολης-Συκεών «στην πρώτη θέση στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί πολλές και μεγάλες επενδύσεις στην αντικατάσταση του παλιού-παραδοσιακού φωτισμού με νέας τεχνολογίας και σύγχρονα φωτιστικά LED».

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα