Μετά το πρώτο χθεσινό δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του τρένου σε όλη τη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου με τελικό στόχο να φτάσει στην πόλη και το λιμάνι της Πάτρας.
Αν προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα στα έργα τότε θα δούμε ότι: περίπου μέχρι το τέλος καλοκαιριού θα ξεκινήσουν τα επιβατικά δρομολόγια που θα συνδέσουν το Αίγιο με την Αθήνα. Σε αυτά μετά το Κιάτο θα γίνονται οπωσδήποτε 2 στάσεις. Η πρώτη στο Ξυλόκαστρο και η δεύτερη στην Ακράτα.
Από εκεί και έπειτα έργα μπορεί να γίνονται μέχρι το Ρίο, αλλά αφορούν την υποδομή, δηλαδή έργα “κάτω από τις γραμμές”. Για να μπορέσει να φτάσει το τρένο στον Άγιο Διονύσιο, στο κέντρο της Πάτρας θα πρέπει να δημοπρατηθούν 3 συνολικά έργα.
Πρώτο θα δημοπρατηθεί το τμήμα Ροδοδάφνη (Αίγιο)-Ψαθόπυργος. Θα περιλαμβάνει τις γραμμές (επιδομή), σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση και ETCS και φυσικά σταθμούς.
Μετά θα δημοπρατηθεί το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο και επίσης θα περιλαμβάνει τις γραμμές (επιδομή), σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση, ETCS και σταθμούς.
Τέλος σε φάση προετοιμασίας είναι και το τρίτο έργο που αφορά μελέτη-κατασκευή του τμήματος Ρίο-Άγιος Διονύσιος. Εδώ έχουμε ένα έργο που θα τα περιλαμβάνει όλα: υποδομή, γραμμές (επιδομή), σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση, ETCS και σταθμούς.
Ένα ερώτημα που υπάρχει σε σχέση με το τελευταίο τμήμα είναι αν οι σταθμοί που υπάρχουν ενδιάμεσα θα κατασκευαστούν ως υπόγειοι και αν ναι πόσοι θα είναι γιατί μιλάμε για κρίσιμους σταθμούς του Προαστιακού Πάτρας. Επίσης τι θα γίνει κατά την περίοδο κατασκευής τους. Θα κλείσει το τμήμα αυτό τελείως; θα υπάρξει μία ενδιάμεση περίοδος μερικής λειτουργίας τους; εδώ αναμένονται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Το τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο-ΆΓ.Διονύσιος είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα εντός του Ε.Π ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
Με δεδομένο ότι αυτοί οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και με την παραδοχή πως κατά μέσο όρο η διάρκεια τους μέχρι σήμερα στην ΕΡΓΟΣΕ είναι περίπου ένα έτος, τότε με κάποια ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι μέχρι το 2022-2023 θα λειτουργήσει το τμήμα μέχρι το Ρίο. Από εκεί και πέρα, η περιπλοκότητα των έργων του τμήματος μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, λόγω της απόφασης “ελαφράς υπογειοποίησης” δημιουργεί ένα πλέγμα χρονικής ασάφειας, αλλά με κάποια βεβαιότητα θα λέγαμε ότι θα είναι τουλάχιστον 4 έτη με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.
Βέβαια τα σιδηροδρομικά έργα μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχουν εκτελεστεί μέσα στο αρχικό τους χρονοδιάγραμμα και αυτό είναι κάτι το οποίο το συναντήσαμε σε όλα τα έργα της τελευταίας 20ετίας.
Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί έντοντα είναι να δρομολογηθούν τα έργα, να ξεκινήσουν, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον πέλεκυ της απαίτησης επιστροφής των χρηματων που έχουν δοθεί από την ΕΕ εδώ και 20 χρόνια για την συνολική αναβάθμιση του τμήματος Αθήνα-Πάτρα.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV