Newsroom

Νέα ψηφιακά εργαλεία και καινοτόμες «έξυπνες» υποδομές στον Δήμο Χανίων, έρχονται με την ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από μία προμήθεια συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 3.000.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» αφορά το έργο: «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον». Ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, κάνει λόγο για το αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας. «Καταβάλουμε μια εξίσου τεράστια προσπάθεια, ώστε να αλλάξουμε και τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τους συμπολίτες μας… πάγια αιτήματα των πολιτών, όπως οι βυθιζόμενες μπάρες, που θα εξασφαλίσουν έναν έλεγχο στην παλιά πόλη των Χανίων, ο τρόπος που θα λειτουργούν οι νέοι έξυπνοι φωτεινοί σηματοδότες και όλα τα υπόλοιπα νέα εργαλεία που προμηθευόμαστε, καταδεικνύουν ότι ο Δήμος Χανίων πράγματι είναι ένας από τους πιο έξυπνους δήμους στη χώρα» σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τάσος Αλόγλου, ο οποίος παρουσίασε τα ξεχωριστά έργα, όπως τα χαρακτήρισε, που περιλαμβάνονται στη σύμβαση, έκανε λόγο για «μεγάλο κενό», που υπήρχε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής το 2019 στο κομμάτι της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Χανίων, επισημαίνοντας: «Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Χανίων, “τρέχουν” διαγωνισμοί και υλοποιούνται έργα στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεπερνούν τα 6.000.000 ευρώ», ενώ τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή στοχεύσαμε στις ψηφιακές ανάγκες που έχει ο Δήμος Χανίων, με στόχο την αλλαγή στη φιλοσοφία εξυπηρέτησης των δημοτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων μας».

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, κ. Πολυχρονάκη, πρόκειται για εννέα δράσεις που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους 8-10 μήνες και αφορούν: «Έξυπνη φωτεινή σηματοδότηση, δηλαδή τα έξυπνα, σύγχρονα φανάρια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 15 σημεία της πόλης (Κισσάμου-Σκαλίδη, Μαργουνίου – Κυδωνίας, Σκαλίδη-Χάληδων, Κυδωνίας-Σφακιανάκη, Καραϊσκάκη-Χατζημιχάλη, Τζανακάκη – Πλ. Βενιζελου, Αποκορώνου – Κυδωνίας, Ν. Φωκά – Δημοκρατίας, Ν.Φωκά – Δασκαλογιάννη, Μ. Μπότσαρη – Αναπαύσεως, Μ.Μπότσαρη – Αποκορώνου, Σολωμού – Σφακιανάκη, Κλαδισσού, Κισσάμου – Σαριδαντώνη, Μ. Μπότσαρή – Μ. Γωνιάς) και συνοδεύονται από 20 συσκευές αφής πεζών με ηχητικό σήμα για άτομα με μειωμένη όραση και 10 μονάδες αντίστροφης μέτρησης χρόνου σε σηματοδότες πεζών.

Αναβάθμιση του «i-par » και σύσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης διαχείρισης της παρόδιας στάθμευσης, τοποθέτηση 120 αισθητήρων στάθμευσης AMEA, για να γνωρίζουμε πότε καταλαμβάνονται παρανόμως οι θέσεις ΑΜΕΑ από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, τοποθέτηση σε 40 σημεία αισθητήρων παρακολούθησης για τη στάθμευση σε θέσεις φορτοεφόρτωσης.

Τοποθέτηση αυτόματων μπαρών στους δύο χώρους στάθμευσης στη Ρεγγίνα, για τον καλύτερο έλεγχο καταγραφής και οργάνωσης των δύο πάρκινγκ και αυτόματη έκδοση εισιτηρίων, με – καταγραφή των ελεύθερων θέσεων. Τοποθέτηση 11 βυθιζόμενων μπαρών για να αποτρέπουν την πρόσβαση στην παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι των Χανίων, σε σημεία που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων με ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς ελέγχου αυτόματης αναγνώρισης οχημάτων ασφαλείας (πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, περιπολικά κλπ). Ενίσχυση του συστήματος που έχει ήδη ο Δήμος Χανίων για την έκδοση αυτόματων βεβαιώσεων προς πολίτες. Δημιουργία Ψηφιακής Ακαδημίας, που θα αποτελεί χώρο εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού και των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και τα «έξυπνα» συστήματα. Εκσυγχρονισμός του συστήματος των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (ψηφιακή ψηφοφορία, κά), καθώς και διαδικτυακή πλατφόρμα διαβουλεύσεων – ηλεκτρονικής δημοκρατίας. * Αναβάθμιση του λογισμικού κυβερνοασφάλειας για τη θωράκιση των συστημάτων του Δήμου Χανίων και εκσυγχρονισμός των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου, με σύγχρονο περιβάλλον, σε κυβερνητικό νέφος διασφάλισης ποιότητας.

Το κύριο μήνυμα που στέλνει η δημοτική αρχή είναι πως «κεντρικός στόχος του ανωτέρω έργου είναι η μετατροπή των Χανίων σε μία πραγματικά Ευφυή Πόλη με την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, από και προς τους πολίτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV