Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Νέα πρωτοβουλία οδικής ασφάλειας από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου σε συνεργασία με το ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή Φωτογραφίας: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Πηγή Φωτογραφίας: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Με στόχο την ενημέρωση των οδηγών σχετικά με τα βασικότερα σημεία ελέγχου του οχήματός τους αλλά και την αφύπνισή τους αναφορικά με την αξία της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκε η σημαντική πρωτοβουλία «Μια στάση για την ασφάλειά σας… μια στάση ΖΩΗΣ» από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ευαγγελισμού.

Η κινητικότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όλων σχεδόν των πτυχών της καθημερινής μας ζωής κι επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα βασικών ανθρώπινων αναγκών. Η αποτελεσματικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των συστημάτων μεταφορών συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην υλοποίηση πολλών από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου πραγματοποιεί συχνά δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών για τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και θεωρεί ζωτικής σημασίας την ενημέρωση και την εκπαίδευση, μιας και το ανθρώπινο σφάλμα είναι ο παράγοντας που συμβάλλει στο 90% των θανατηφόρων ατυχημάτων. Έτσι, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση τόσο του προσωπικού της, όσο και των τοπικών κοινωνιών σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Στους φιλικούς ελέγχους των οχημάτων που πραγματοποιήθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΙΟΑΣ, παρατηρήθηκε ότι ο μέσος όρος των οχημάτων που ελέγχθηκαν ήταν τα 12,7 έτη – μέση ηλικία μικρότερη από τη μέση ηλικία των επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα που είναι τα 16 έτη. Το 92% των οχημάτων είχε δελτίο τεχνικού ελέγχου σε ισχύ, ενώ ελλείψεις στα ελαστικά και στους υαλοκαθαριστήρες είχε το 8% και 21% των οχημάτων αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τη συμπεριφορά των οδηγών, σύμφωνα με την οποία το 79% δήλωσαν πως φροντίζουν να φορούν όλοι οι επιβαίνοντες ζώνες ασφαλείας, το 29% των οδηγών νιώθουν κουρασμένοι ή νυσταγμένοι κατά την οδήγηση και το 50% πως δεν πίνει εάν σκοπεύει να οδηγήσει.

Δυστυχώς οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από την οδική κυκλοφορία εξακολουθούν να είναι αποδεκτοί σε πολλές χώρες ως αναπόφευκτο κόστος για την κινητικότητα, παρόλο που αποτελούν σήμερα την κύρια αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 5-29 ετών. Οι τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα δείχνουν ότι την επόμενη δεκαετία θα προκύψουν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια θάνατοι και 500 εκατομμύρια τραυματίες.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας αξίζει ειδικής αναφοράς σε ό,τι αφορά την επίδοσή της στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων την τελευταία δεκαετία. Κατά τη δεκαετία 2010-2020 ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 36%, ποσοστό που υπολείπεται του στόχου μείωσης κατά 50% που είχε τεθεί. Μόνο η Ελλάδα με μείωση δεκαετίας 54% υπερέβη τον στόχο, ακολουθούμενη από την Κροατία (44%), την Ισπανία (44%), την Πορτογαλία (43%) και τις Ιταλία και Σλοβενία (42%).

Συνολικά εννέα κράτη-μέλη κατέγραψαν μείωση άνω του 40%. Στην επιτυχία αυτή σημαντικότατο ρόλο έπαιξε η ολοκλήρωση του δικτύου αυτοκινητοδρόμων στη χώρα, προσφέροντας ένα σαφώς ασφαλέστερο περιβάλλον για τον οδηγό και το όχημα. Η τεχνολογική εξέλιξη στην αυτοκινητοβιομηχανία επίσης συνέβαλλε στην αναβάθμιση της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας των νέων οχημάτων.

Τέλος, οι συστηματικές καμπάνιες ενημέρωσης και οι δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας, αλλά και κυκλοφοριακής αγωγής στους μελλοντικούς οδηγούς, βοήθησαν σε αυτό το σημαντικό επίτευγμα της χώρας. Αλλά και πάλι, ο δρόμος μέχρι τον απόλυτο στόχο, το μηδενισμό των νεκρών από τροχαία στη χώρα μας, είναι ακόμη μακρύς.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δήλωσε:

«Όλοι μαζί είμαστε μέρος της λύσης. Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για ακόμη ασφαλέστερες διαδρομές που μας φέρνουν πιο κοντά στο Vizion Zero – στα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.»

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα