Δύο προτάσεις με στόχο την πλήρη άρση της απομόνωσης της περιφέρειας Ηπείρου και ειδικά του βόρειου τμήματός της παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως εξήγησε, οι προτάσεις του αυτές κατατέθηκαν από τον ίδιο στο νέο υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, με τον οποίο είχε συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Γνωρίζουμε ότι ο τραγικός χειρισμός του Περιφερειάρχη σε όλα τα ζητήματα της Ιόνιας Οδού οδήγησαν στο αδιέξοδο που είμαστε σήμερα. Με εγωιστικό τρόπο έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο να μην έχει καμία ευθύνη για το έργο. Εδώ όμως πολιτικά ξεκινάει η εποχή των ‘’Οριζόντων Ηπείρου’’ και τελειώνει η μιζέρια των μικρών αχρείαστων έργων, της διαπλοκής και της διαφθοράς», τόνισε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η συνάντησή του με τον κ. Καραγιάννη, τον οποίο και ευχαρίστησε.
Σε ότι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε, ο κ. Ριζόπουλος διευκρίνισε ότι η απένταξη της Ιόνιας Οδού ως διευρωπαϊκού άξονα είναι αυτή που έχει δημιουργήσει τα προβλήματα χρηματοδότησης τόσο για τη συνέχισή της μέχρι την Κακαβιά, όσο και για τη σύνδεσή της με την Πρέβεζα.
«Ο μόνος άξονας που είναι διευρωπαϊκός κι αφορά την Ήπειρο είναι η Εγνατία Οδός», είπε ο κ. Ριζόπουλος και ανέπτυξε τις προτάσεις του:
«Τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την Εγνατία πρότεινα δύο εναλλακτικές λύσεις για να δούμε τη σύνδεση με την Κακαβιά όχι ως επέκταση της Ιόνιας Οδού αλλά ως ‘’παραεγνατία’’, όπως συνδέεται ο οδικός άξονας με την Κρυσταλλοπηγή.
Οι δύο λύσεις
Η πρώτη λύση είναι να συνεχιστεί η χάραξη – προέκταση της Ιόνιας οδού από τα Γιάννενα ως την Κακαβιά, αλλά ως ‘’παραεγνατία’’, ώστε να μπορέσει να βρει χρηματοδότηση ως ένα έργο που αφορά ένα διευρωπαϊκό οδικό άξονα.
Αν αυτό δεν εφικτό, τότε να εξεταστεί αν ο ανάδοχος της Εγνατίας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς οφείλει να ολοκληρώσει τη σύνδεση με το Ζαγόρι, μπορεί να συνεχίσει το δρόμο πίσω από το βουνό ώστε να συνδεθούμε με την Κόνιτσα και από εκεί στην Κακαβιά», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Ξεκαθάρισε δε, ότι και οι δύο λύσεις έχουν θετικά κι αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι η δεύτερη δίνει περισσότερες εξόδους προς το Ζαγόρι, ενώ βγάζει οριστικά από την απομόνωση την Κόνιτσα.
Διευκρίνισε επίσης ότι είναι καθαρά πολιτικές και σε καμία περίπτωση ώριμες τεχνοκρατικά προτάσεις.
«Η σύνδεση με την Αλβανία διασφαλίζει τη διευρωπαϊκότητα, η σύνδεση με την Κόνιτσα φέρνει ανάπτυξη, οι περισσότερες έξοδοι στα Ζαγοροχώρια τα αναβαθμίζουν και ίσως ανοίγει και η προοπτική για την έξοδο στο Δρίσκο που συζητάμε τόσα χρόνια. Παράλληλα, αφαιρώντας το κομμάτι ‘’Γιάννενα –Κακαβιά’’ από την Ιόνια, μπορούμε να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο για τη σύνδεσή της με την Πρέβεζα», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV