Νίκος
Καραγιάννης

Σε ….αναγκαστική δεύτερη παράταση οδηγήθηκε η προθεσμία υποβολής προσφορών για το διαγωνισμό παραχώρησης που αφορά το Θριάσιο 2. Η απόφαση λήφθηκε για δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος και βασικότερος ήταν η εκκρεμότητα με το έτερο έργο-παραχώρησης της ΓΑΙΑΟΣΕ για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο. Οι διαπραγματεύσεις και οι ανταλλαγές επιστολών προς το παρόν και η καθυστέρηση στην υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, υποχρέωσε σε νέα παράταση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τις 18 Νοεμβρίου (την περασμένη Δευτέρα) στις 20 Ιανουαρίου 2020.

Ο δεύτερος λόγος ήταν πως οι δύο υποψήφιοι επενδυτές, είχαν ήδη υποβάλλει αίτημα για χορήγηση παράτασης της προθεσμίας υποβολής προσφορών κατά δύο και τρεις μήνες αντίστοιχα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η χώρα μας κινδυνεύει σοβαρά με την απαίτηση επιστροφής όλων των επιχορηγήσεων για την κατασκευή του μεγάλο ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο με τα έργα που έχει ολοκληρώσει εδώ καιρό η ΕΡΓΟΣΕ.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Συγκεκριμένα έπρεπε μέχρι τις 31.3.2019 να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα (που έχει επιτευχθεί), να έχει επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η σύμβαση για το Θριάσιο 1 (που έχει επιτευχθεί) και εκκρεμούν τρεις ακόμα προϋποθέσεις:
1.Εκθέσεις από ανεξάρτητο μηχανικό σχετικά με την πρόοδο των έργων και τους κινδύνους για την ολοκλήρωση του «ιδιωτικού Εμπορευματικού κέντρου»·
2.Πιστοποιητικού ολοκλήρωσης των έργων από ανεξάρτητο μηχανικό για το «ιδιωτικό Εμπορευματικό Κέντρο»·
3.Υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ για τη συνολική λειτουργία του εμπορευματικού συγκροτήματος του Θριασίου Πεδίου».

Ουσιαστικά η Κομισιόν βλέποντας την πρόοδο των έργων αλλά και το μπλοκάρισμα του πρώτου διαγωνισμού δίνει άτυπα παράταση στην ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ακόμα ένα “σήριαλ” με ένα αιώνιο-έργο στη χώρα μας. Είναι μία από τις “δύσκολες κληρονομιές” του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο διαγωνισμός για την παραχώρησης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο, ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η ημερομηνία που είχε δοθεί από την Κομισιόν (31.3.19) και η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση και συμβασιοποίηση του διαγωνισμού αυτού. Στις αρχές του καλοκαιριού πέρασε στη Β` φάση του διαγωνισμού.

Η αρχική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2019 και μετά πήγε στις 18 Νοεμβρίου. Να θυμίσουμε ότι Φορέας Υλοποίησης του διαγωνισμού είναι το Υπουργείο Υποδομών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης.

Οι 3 ενδιαφερόμενοι είναι οι Pearl (COSCO), Goldair και Damco (Κοπελούζος). Εκτός κουρσας τέθηκε η Κ/Ξ ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed.

Το mega-Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιο 2, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ακίνητο μετά από εκείνο του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας.

Διαθέτει πολλαπλές σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτροκίνηση, αποθήκες, κτίρια διοίκησης κ.α. Θα γίνει το μεγαλύτερο Logistics Center της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης με εμβαδόν 1.758.240 τ.μ. και αναμένεται να μετατρέψει όλη την περιοχή σε ένα τεράστιο εμπορευματικό hub.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις σύμφωνα με πηγές δεν ξεπερνούν τα 20-25εκατ.ευρώ πράγμα που κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο ακίνητο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn