Connect with us

Οδικές - Logistics

Νέα παράταση για τις προσφορές για το Θριάσιο 2, λόγω …Θριασίου 1

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποθήκη logistics στον ΟΛΠ

Σε ….αναγκαστική δεύτερη παράταση οδηγήθηκε η προθεσμία υποβολής προσφορών για το διαγωνισμό παραχώρησης που αφορά το Θριάσιο 2. Η απόφαση λήφθηκε για δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος και βασικότερος ήταν η εκκρεμότητα με το έτερο έργο-παραχώρησης της ΓΑΙΑΟΣΕ για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο. Οι διαπραγματεύσεις και οι ανταλλαγές επιστολών προς το παρόν και η καθυστέρηση στην υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, υποχρέωσε σε νέα παράταση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τις 18 Νοεμβρίου (την περασμένη Δευτέρα) στις 20 Ιανουαρίου 2020.

Ο δεύτερος λόγος ήταν πως οι δύο υποψήφιοι επενδυτές, είχαν ήδη υποβάλλει αίτημα για χορήγηση παράτασης της προθεσμίας υποβολής προσφορών κατά δύο και τρεις μήνες αντίστοιχα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η χώρα μας κινδυνεύει σοβαρά με την απαίτηση επιστροφής όλων των επιχορηγήσεων για την κατασκευή του μεγάλο ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο με τα έργα που έχει ολοκληρώσει εδώ καιρό η ΕΡΓΟΣΕ.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Συγκεκριμένα έπρεπε μέχρι τις 31.3.2019 να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα (που έχει επιτευχθεί), να έχει επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η σύμβαση για το Θριάσιο 1 (που έχει επιτευχθεί) και εκκρεμούν τρεις ακόμα προϋποθέσεις:
1.Εκθέσεις από ανεξάρτητο μηχανικό σχετικά με την πρόοδο των έργων και τους κινδύνους για την ολοκλήρωση του «ιδιωτικού Εμπορευματικού κέντρου»·
2.Πιστοποιητικού ολοκλήρωσης των έργων από ανεξάρτητο μηχανικό για το «ιδιωτικό Εμπορευματικό Κέντρο»·
3.Υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ για τη συνολική λειτουργία του εμπορευματικού συγκροτήματος του Θριασίου Πεδίου».

Ουσιαστικά η Κομισιόν βλέποντας την πρόοδο των έργων αλλά και το μπλοκάρισμα του πρώτου διαγωνισμού δίνει άτυπα παράταση στην ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ακόμα ένα “σήριαλ” με ένα αιώνιο-έργο στη χώρα μας. Είναι μία από τις “δύσκολες κληρονομιές” του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο διαγωνισμός για την παραχώρησης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο, ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η ημερομηνία που είχε δοθεί από την Κομισιόν (31.3.19) και η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση και συμβασιοποίηση του διαγωνισμού αυτού. Στις αρχές του καλοκαιριού πέρασε στη Β` φάση του διαγωνισμού.

Η αρχική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2019 και μετά πήγε στις 18 Νοεμβρίου. Να θυμίσουμε ότι Φορέας Υλοποίησης του διαγωνισμού είναι το Υπουργείο Υποδομών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης.

Οι 3 ενδιαφερόμενοι είναι οι Pearl (COSCO), Goldair και Damco (Κοπελούζος). Εκτός κουρσας τέθηκε η Κ/Ξ ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed.

Το mega-Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιο 2, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ακίνητο μετά από εκείνο του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας.

Διαθέτει πολλαπλές σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτροκίνηση, αποθήκες, κτίρια διοίκησης κ.α. Θα γίνει το μεγαλύτερο Logistics Center της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης με εμβαδόν 1.758.240 τ.μ. και αναμένεται να μετατρέψει όλη την περιοχή σε ένα τεράστιο εμπορευματικό hub.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις σύμφωνα με πηγές δεν ξεπερνούν τα 20-25εκατ.ευρώ πράγμα που κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο ακίνητο.

image_print

Οδικές - Logistics

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών το Πάσχα και την Πρωτομαγιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγά Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές

Αίρονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και των εθνικών οδών κατά τις περιόδους των εορτασμών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου.

Με βάση την απόφαση, η οποία τροποποιεί την ΚΥΑ (Δ30/Δ5α/81473/9813/2020 (Β’ 58), η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών που είχε προβλεφθεί κατά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες με σκοπό τη διευκόλυνση των εκδρομέων, δεν θα ισχύσει.

Αιτία το γεγονός ότι η κίνηση των οχημάτων στην ελληνική επικράτεια είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο περιορισμού της διάδοσης του COVID-19. Συνεπώς, δεν δημιουργούνται συνθήκες συμφόρησης στις οδούς και διακύβευσης της οδικής ασφάλειας και επιπλέον, υπάρχει η αναγκαιότητα τροφοδοσίας της αγοράς.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδήσεις

Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 έως και 31.3.2020 με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, που αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στα Δημόσια ΚΤΕΟ θα εξακολουθούν να διενεργούνται οι τεχνικοί έλεγχοι για τα φορτηγά και τα λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, καθώς και η έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.), που λαμβάνουν χώρα εντός της περιόδου από 16-3-2020 έως και 30-4-2020.

Καλούνται οι αρμόδιες Περιφέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω. Υπενθυμίζεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Ι.Κ.Τ.Ε.Ο) στο σύνολο της Επικράτειας -πλην αυτώνπου διαθέτουν εγκεκριμένη –αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, των οποίων ο τεχνικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Ενδεχόμενη παράταση του χρονικού διαστήματος που αναφέρεται στην απόφαση για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ επισύρει αντίστοιχη παράταση απαγόρευσης λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ, προκειμένου να διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Φ. Ζαΐμης: Ανάγκη ενημέρωσης για τις εμπορευματικές μεταφορές στην Ε.Ε.

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγό, εμπορευματικές μεταφορές

Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ζητάει μέσω κατεπείγουσας επιστολής ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, σχετικά με τη μετακίνηση προϊόντων διευρωπαϊκά.

Η ανάγκη για ενημέρωση προέκυψε μέσω Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» και της Επιτροπής Μεταφορών που συντονίζει η Μαρία Κυριακοπούλου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ζαΐμης οι κατά τόπους  αρχές (τελωνεία, λιμάνια, κ.λπ.) δεν έχουν πληροφόρηση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση σε  ευρωπαϊκό  επίπεδο  λόγω των συχνών αλλαγών των αποφάσεων των κρατών – μελών της Ε.Ε. (στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού), με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα αβεβαιότητα στους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι αναβάλλουν προγραμματισμένα δρομολόγια με  μεγάλες παραγγελίες.

Αυτό έχει ως συνέπεια, όπως υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης, να δημιουργούνται δυσκολίες στην εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων, ειδικά ευπαθών, με ορατό τον κίνδυνο ακόμα και σοβαρών ελλείψεων στην αγορά.

«Παρακαλούμε για άμεση, έγκυρη και επίσημη ενημέρωση προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία της αγοράς και να μειωθεί στο ελάχιστο η όποια ζημία στον κλάδο των μεταφορών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Ζαΐμης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα