Μαρίνα
Ξυπνητού

Μια ακόμα μονάδα αντλησιοταμίευσης έχει στα “σκαριά” η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά το project της Αμφιλοχίας 680 MW το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα τεθεί σε κανονική λειτουργία στις αρχές του 2026.

Πρόκειται για το έργο αντλησιοταμίευσης στην θέση «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Ι» στην Δ.Ε. Θέρμου του Δήμου Θέρμου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), μέγιστης ισχύος έγχυσης 685,00 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716,00 MW), για το οποίο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Φεβρουαρίου – έχοντας όμως ήδη αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Όπως προκύπτει από την ΜΠΕ, το συνολικό κόστος της επένδυσης για την ανάπτυξη του υπό μελέτη έργου ανέρχεται σε 950 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, το υπό μελέτη έργο αντλησιοταμίευσης προβλέπεται να χρησιμοποιήσει ως κάτω ταμιευτήρα την υφιστάμενη φυσική λίμνη Τριχωνίδας.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή άνω ταμιευτήρα (άνω δεξαμενή) σε θέση περίπου 2,6 km νοτιοανατολικά της λίμνης, η κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής/άντλησης και υποσταθμού σε απόσταση περί τα 1,1 km από την νοτιοανατολική όχθη της λίμνης και τέλος η κατασκευή υπόγειου συστήματος μεταφοράς νερού από τη λίμνη στην άνω δεξαμενή.

Ταυτόχρονα, το υπό μελέτη έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και έργα διασύνδεσης. Ειδικότερα, η Διασύνδεση του Σταθμού με την υφιστάμενη Γ.Μ. “400 kV ΚΥΤ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – KYT ΑΧΕΛΩΟΥ” θα πραγματοποιηθεί μέσω εναέριας και υπόγειας γραμμής μεταφοράς, 400 kV διπλού κυκλώματος. Αρχικά τα καλώδια θα εξέλθουν από τον υπόγειo χώρο (ΜΣ και GIS – ΚΥΤ 400/33kV Τριχωνίδας) και μέσω σήραγγας συνολικού μήκους 850 μέτρων θα καταλήξουν σε επέκταση υφιστάμενης οδοποιίας.

Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε ειδικά διαμορφωμένα κανάλια, συνολικού μήκους περί τα 800 μέτρα, έως τον χώρο διασύνδεσης, ο οποίος βρίσκεται πλησίον της υφιστάμενης Γ.Μ. Έπειτα θα κατασκευαστεί εναέρια γραμμή, συνολικού μήκους 165 μέτρων, η οποία μέσω ικριωμάτων, θα συνδεθεί με την υφιστάμενη Γ.Μ. “400 kV ΚΥΤ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – KYT ΑΧΕΛΩΟΥ”.

Διευκρινίζεται πως για το έργο έχει ήδη εκδοθεί από την ΡΑΑΕΥ άδεια παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από το 2021.

Οφέλη του έργου

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, είναι πολύ σημαντικά τα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του έργου για την εθνική οικονομία, τα οποία σχετίζονται με την αποφυγή καύσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή της ενέργειας που ανέρχεται σε 1.340 GWh ετησίως.

Αξιοσημείωτα, όπως αναφέρει, είναι τα οφέλη που αναμένονται και για την τοπική κοινωνία κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του υπό μελέτη έργου, λόγω των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν και που κατά το δυνατόν θα καλυφθούν από το εργατικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, το εργατικό δυναμικό της περιοχής που θα απασχοληθεί στη κατασκευή του έργου, θα αποκτήσει τεχνογνωσία στην κατασκευή φραγμάτων, σηράγγων και μεγάλων υπόγειων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Αξίζει σημειωθεί, ότι πέρα από το τρέχον και το project της Αμφιλοχίας που είναι σε φάση ολοκλήρωσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ωριμάζει αδειοδοτικά και το υβριδικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης, ενώ έχει εξασφαλίσει άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης σε Βέροια, Πελοπόννησο και Ήπειρο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV