Connect with us

Κτιριακά Έργα

Νέα Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης στα σκαριά για κτίρια άνω των 3000 τ.μ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη λειτουργία μίας Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) για κτιριακές επενδύσεις άνω του μισού δις ευρώ για κτίρια άνω των 3000 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και την προώθηση νέων πολεοδομικών και χωροταξικών δράσεων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ και του  Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ) με θέμα «Εξελίξεις σε θέματα χωροταξίας και αδειοδότησης».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, επισήμανε τις αλλαγές που θα έρθουν στο θεσμικό πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού, με βάση τον ν.4759/2020. Αναφέρθηκε στις επόμενες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την σταδιακή ολοκλήρωση του σχεδιασμού έως το 2026, μέσω των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία έρχονται ως λύσεις σε σύνθετα ζητήματα, τα  οποία τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσουν (οριοθέτηση οικισμών, χαρακτηρισμός οδικού δικτύου, τροποποιήσεις όρων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, κλιματική αλλαγή).

Όσον αφορά τον επερχόμενο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, πέραν του προγραμματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην αναθεώρηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και για τη Βιομηχανία καθώς και στο νέο ΕΧΠ για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες.

Επίσης, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι διαβουλεύσεις σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού, αλλά και τις χρονοβόρες διαδικασίες από τις οποίες “υποφέρει” το υπάρχον πλαίσιο αναθέσεων, τις δυσκολίες στη συλλογή επικαιροποιημένων και εξειδικευμένων στοιχείων που απαιτεί ο ειδικός σχεδιασμός και επιπλέον σχετικά ζητήματα, τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται σταδιακά.

Υπό αυτό το πρίσμα παρουσιάστηκε μία σειρά από κρίσιμες αλλαγές που θα συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην επιτάχυνση, τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού, καθώς και την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων στα οποία αντιμετωπίζονται μερικά προβλήματα, όπως:

οι παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης Οικοδομικών Αδειών,
η επερχόμενη λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) στο ΥΠΕΝ,
ο ορισμός του Συντονιστή για τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι ιδιώτες που θα συνεπικουρήσουν το έργο της διοίκησής για την έγκαιρη αξιολόγηση και ολοκλήρωση του σχεδιασμού,
η λειτουργία του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ) για την επίλυση αντιφάσεων και συγκρούσεων μεταξύ των σχεδίων στα διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού, καθώς και
η σταδιακή ανάπτυξη του ενιαίου ψηφιακού χάρτη.

Η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης

Η Κεντρική Υπηρεσίας Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα αφορά το οικονομικά τίμημα που θα καλούνται να καταβάλουν όσοι τη χρησιμοποιούν για την έκδοση οικοδομικών αδειών και τις λεπτομέρειες για τη στελέχωση και τη λειτουργία της.

Μέσω της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) θα δρομολογείται η fast track έκδοση οικοδομικών αδειών ή η αναθεώρηση τους, στις εξής περιπτώσεις:

α) για οικοδομικές εργασίες που γίνονται στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων ή επενδύσεων που χρηματοδοτούνται στο σύνολο ή εν μέρει από ευρωπαϊκούς πόρους αξίας τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ ή που αφορούν σε κτίρια άνω των τριών χιλιάδων (3000) τ.μ.,

β) αν η προέγκριση ή η οικοδομική άδεια ή η αναθεώρηση αυτής δεν έχει εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης στην οποία υπάγεται μετά την πάροδο τριών (3) μηνών.

Η κεντρική υπηρεσία δόμησης (Κ.ΥΔΟΜ.) θα στελεχωθεί με την αξιοποίηση του ενιαίου συστήματος κινητικότητας (ΕΣΚ) ή ακολουθούμενης της διαδικασίας του άρθρου 51 του ν. 4622/2019, αναφορικά με τις προσλήψεις βάσει ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και μεταβατικοί τρόποι άμεσης στελέχωσης.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα