Ψηφιακό γίνεται το έργο της νέας γραμμής 4 του Μετρό με την χρήση της τεχνολογίας του Building Information Model (BIM). Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη η συνεργασία του αναδόχου (ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom) με την Αττικό Μετρό για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στις μελέτες για τα στατικά, τα ηλεκτρομηχανολογικά και τα αρχιτεκτονικά καθώς και για τις μελέτες συντονισμού.
Το έργο της γραμμής 4 του Μετρό θα είναι το πρώτο στο οποίο θα στηριχθεί εξολοκλήρου ένα μεγάλο δημόσιο έργο στην ψηφιοποίηση των δεδομένων του, πράγμα που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα επιτρέψει στον καλύτερο έλεγχο της κατασκευής (ποιοτικά, κατασκευαστικά, λειτουργικά).
Το ΒΙΜ θεωρείται από την αγορά ως το πλέον απαραίτητο εργαλείο στην κατασκευή γιατί ενσωματώνει όλες τις μελέτες σε ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο μετά τίθεται στην υπηρεσία των μηχανικών.
Δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του συνόλου των έργων (στην περίπτωση του Μετρό σήραγγες, σταθμούς, άλλους χώρους) και επιτρέπει να γίνει ο βέλτιστος συντονισμός της κατασκευής με προσομοιώσεις των εργασιών σε όλα τα στάδια της ζωής του έργου από το σχέδιο και τη μελέτη μέχρι την κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση του.
Με τον τρόπο αυτό το έργο της νέας γραμμής 4 του Μετρό με το ΒΙΜ θα κάνει την “πορτοκαλί” γραμμή να γίνει η πρώτη “ψηφιακή γραμμή” του Αθηναϊκού Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου και μια από τις πρώτες στην Ευρώπη.
Πως προχωρούν τα έργα
Στο πεδίο των έργων προχωρούν και υποβάλλονται διαρκώς μελέτες από το ανάδοχο σχήμα προς έγκριση από την Αττικό Μετρό. Το βασικότερο νέο είναι πως προχωρά η συναρμολόγηση του πρώτου μετροπόντικα στο εργοτάξιο της Κατεχάκη προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του στις αρχές του έτους.
Στο έτερο εργοτάξιο της Λεωφόρου Βεΐκου στο Γαλάτσι συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές μετά την ανακάλυψη των δύο τάφων και με την ολοκλήρωση τους θα ξεκινήσει και ο δεύτερος μετροπόντικας από τη Γερμανία.
Στο ταξίδι των ΤΒΜ θα χρειαστεί να περάσουν από συνολικά 15 σταθμούς. Σε κάποιους από αυτούς θα έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή και θα περάσουν σε “ανοιχτό ουρανό”. Στους περισσότετους πάντως για οικονομία χρόνου και για λόγους κόστους, οι μετροπόντικες θα περάσουν χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν την ολοκλήρωση των εκσκαφών η οποία θα γίνει στη συνέχεια.
Τα εργοτάξια
Στα εργοτάξια η εικόνα που έχουμε είναι περίπου η ίδια. Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η έναρξη των έργων στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Η προσφυγή που έχει γίνει στο ΣτΕ πήρε αναβολή για τον ερχόμενο Φεβρουάριο και ως εκ τούτου είμαστε σε αναμονή.
Στα υπόλοιπα εργοτάξια τα έργα τρέχουν με διακυμάνσεις και ανάλογα με την περιοχή. Ακόμα πάντως και στα Εξάρχεια οι σχετικές εργασίες προχωρούν ενώ στο Κολωνάκι οι πρόδρομες εργασίες ολοκληρώθηκαν και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού. Ίσως τελικά να είναι και ο πρώτος σταθμός που θα μπει σε ρυθμό κατασκευής από τους 15 της γραμμής.
Παράκαμψη δικτύων πραγματοποιείται στους σταθμούς Γαλάτσι, Δικαστήρια, Ακαδημία, Κολωνάκι. Οι αρχαιολογικές εργασίες ολοκληρώθηκαν στο σταθμό Πανεπιστημιούπολη και προχωρούν σε Άλσος Βεϊκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Καισαριανή και Γουδή.
Να θυμίσουμε πως τις πρόδρομες εργασίες εκτελεί η ΕΡΕΤΒΟ ενώ το κύριο αντικείμενο του έργου εκτελεί το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV