Σε παράλληλες κινήσεις για να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα εργοτάξια στο κέντρο προχωρά η Αττικό Μετρό. Μετά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους σταθμούς Δικαστήρια, Ακαδημία και Κολωνάκι, προχώρησε και στην πρώτη μετ’ εμποδίων εργοταξιακή περίφραξη στο σταθμό Εξάρχεια για τη νέα γραμμή 4 τού Μετρό της Αθήνας. Η περίφραξη ξεκίνησε σήμερα νωρίς το πρωί και οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Όπως έγινε γνωστό, με την εκκίνηση των εργασιών κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής του σταθμού. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την παρουσία της αστυνομίας.
Είναι ο 14ος σταθμός στον οποίο ενεργοποιείται ο εργοταξιακός χώρος προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες. Τα πρώτα έργα για την παράκαμψη των δικτύων κοινής ωφέλειας αλλά και οι αρχαιολογικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο. Ο σταθμός χωροθετείται στην πλατεία Εξαρχείων.
Τελευταία εκκρεμότητα μένει τώρα ονα ολοκληρωθεί ο εργοταξιακός χώρος στον σταθμό Ευαγγελισμός στην πλατεία Ριζάρη όπου θα ολοκληρώσει την κατάληψη όλων των απαραίτητων χώρων για την κατασκευή της πρώτης φάσης της γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι το Γουδή. Η παράκαμψη δικτύων έχει προχωρήσει σε Ακαδημία, Κολωνάκι και Δικαστήρια ενώ οι αρχαιολογικές εργασίες αντίστοιχα σε Άλσος Βεϊκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Ακαδημία, Κολωνάκι και Καισαριανή.
Εργοτάξια έχουν στηθεί σε 14 σταθμούς: ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΗ. Τις πρόδρομες εργασίες εκτελεί η ΕΡΕΤΒΟ. Επίσης εργοταξιακοί χώροι έχουν αναπτυχθεί για την είσοδο των ΤΒΜ σε Κατεχάκη και Άλσος Βεϊκου.
Σήμερα βρισκόμαστε στον 18ο μήνα σε σχέση με τη σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες και στον 14ο σε σχέση με τη σύμβαση για το κυρίως έργο.
Οι σταθμοί της γραμμής 4
Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επιβάτες της νέας γραμμής θα έχει και η εικόνα των σταθμών της νέας γραμμής 4 του Αθηναϊκού Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 15 σταθμοί θα έχουν πλευρικές αποβάθρες όπως η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών στην Αθήνα.
Η νεωτερικότητα θα έγκειται στο γεγονός πως όπως και στη Θεσσαλονίκη οι αποβάθρες θα είναι εφοδιασμένες με θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν με την έλευση του συρμού ταυτόχρονα με τις πόρτες. Το μήκος τους θα είναι 80 μέτρα (110 μέτρα είναι στις 3 πρώτες γραμμές) αλλά η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι μεγαλύτερη.
Οι συρμοί επίσης θα είναι υπεραυτόματοι χωρίς οδηγό και η λειτουργία τους θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου της γραμμής 4 το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή των Σεπολίων.
Οι κομβικοί σταθμοί της γραμμής 4 θα είναι στα δύο άκρα δηλαδή ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ και ΓΟΥΔΗ όπου θα εξελιχθούν σε συγκοινωνιακούς κόμβους. Το ίδιο ισχύει και για τους σταθμούς που θα συνδέονται με άλλες γραμμές, δηλαδή τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ (σύνδεση με τη γραμμή 3) και ΑΚΑΔΗΜΙΑ (σύνδεση με τον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της γραμμής 2).
Για την σύνδεση των σταθμών ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ έχει προβλεφθεί μια συνδετήρια υπόγεια διάβαση περίπου 100 μέτρων όπου οι επιβάτες θα μπορούν να αλλάζουν γραμμή. Το ίδιο ισχύει και για την μετεπιβίβαση μεταξύ των γραμμών στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ όπου ο επιβάτης θα χρησιμοποιεί υπόγεια αλλά και επίγεια διάβαση.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV