Νίκος
Καραγιάννης

 

Νέα ηλιακά πάρκα πρόκειται να κατασκευαστούν στη χώρα μας, συνολικής ισχύος 437,8 MW, έπειτα από το μεικτό διαγωνισμό ΑΠΕ που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Απρίλιο, ο οποίος πρακτικά αφορούσε κυρίως φωτοβολταϊκά, εφόσον συμμετείχε μόνο ένα αιολικό έργο.

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για την πρώτη κοινή ανταγωνιστική διαδικασία η οποία περιελάμβανε φ/β και αιολικά έργα ενώ, όπως έχει ανακοινώσει η ΡΑΕ, την 1η Ιουλίου έπεται νέος διαγωνισμός (ανά τεχνολογία αυτή τη φορά) για επιπλέον 300 MW φωτοβολταϊκών μικρότερων ή ίσων των 20 MW (Κατηγορία Ι) και αντίστοιχα άλλα 300 MW για αιολικά κάτω των 50 MW.

Αν και η χώρα βρίσκει ρυθμό αναφορικά με τη διενέργεια των ανταγωνιστικών διαδικασιών, η καταχωρηθείσα ισχύς, λαμβάνοντας υπόψιν και το νέο διαγωνισμό που ακολουθεί το καλοκαίρι, φαίνεται να παρεκκλίνει του στόχου (το αρχικό σχέδιο άλλωστε προέβλεπε για τον Απρίλιο καταχώρηση ισχύος έως 600 MW) για νέα φωτοβολταϊκά έργα, παρόλα αυτά τα βήματα που γίνονται είναι σημαντικά.

Σε αυτή τη βάση, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νέο μεικτό διαγωνισμό για μεγαλύτερα έργα αυτή τη φορά, έως 500 MW για ενδιαφερόμενους επενδυτές ενώ έχει υπάρχει πρόταση για επιπλέον μεικτό διαγωνισμό με στόχο την ανάπτυξη νέων έργων στην Εύβοια, μια περιοχή με αξιόλογο αιολικό δυναμικό, όπου αναπτύσσονται ήδη έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, με το αιολικό πάρκο του Καφηρέα των 154 MW, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, να ξεχωρίζει.

Τον Απρίλιο τα έργα που ξεχώρισαν προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις προήλθαν και από σημαντικούς διεθνείς παίκτες όπως τη γαλλική ΕDF με φ/β πάρκο ισχύος 60 MW, το οποίο προτίθεται να εγκαταστήσει στη Βοιωτία.

Η Juwi Group ωστόσο εξασφάλισε τη μερίδα του λέοντος δεδομένου ότι απέσπασε σχεδόν τη μισή διαθέσιμη ισχύ (47%) με τρεις επιτυχημένες προσφορές για έργα 139,24 MW, 27,68 MW και 37,37 MW όλα εκ των οποίων αφορούν το ηλιακό πάρκο της Κοζάνης, ισχύος 204 MW, που αναπτύσσει στη βόρεια Ελλάδα. Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή του πάρκου τον Δεκέμβριο του 2019 με σκοπό την παράδοσή του σε εμπορική λειτουργία τον Απρίλιο του 2021.

Η ελληνική Spes Solaris απέσπασε 82,64 MW και 24,23 MW αντίστοιχα για 2 φ/β έργα στην περιοχή της Θήβας. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ δεν πέτυχε τελικά να εξασφαλίσει τμήμα της δημοπρατούμενης ισχύος για το ηλιακό πάρκο των 200 MW που επιθυμεί να αναπτύξει στην Κοζάνη, στα παλιά ορυχεία της Επιχείρησης στην Πτολεμαΐδα.

Τα νέα έργα ισοδυναμούν με επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο κάνει εμφανη όχι μόνο τη χρησιμότητά τους σε επίπεδο διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, μεταξύ άλλων συνεισφέροντας στην επίτευξη των εθνικών και κοινοτικών στόχων για καθαρή ενέργεια, αλλά επίσης και σε επίπεδο προσέλκυσης κεφαλαίων που θα τονώσουν σημαντικά μία αγορά με πολλές δυνατότητες.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας