Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Νέα γενιά φωτοβολταϊκών επενδύσεων μετά τον μεικτό διαγωνισμό της ΡΑΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Νέα ηλιακά πάρκα πρόκειται να κατασκευαστούν στη χώρα μας, συνολικής ισχύος 437,8 MW, έπειτα από το μεικτό διαγωνισμό ΑΠΕ που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Απρίλιο, ο οποίος πρακτικά αφορούσε κυρίως φωτοβολταϊκά, εφόσον συμμετείχε μόνο ένα αιολικό έργο.

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για την πρώτη κοινή ανταγωνιστική διαδικασία η οποία περιελάμβανε φ/β και αιολικά έργα ενώ, όπως έχει ανακοινώσει η ΡΑΕ, την 1η Ιουλίου έπεται νέος διαγωνισμός (ανά τεχνολογία αυτή τη φορά) για επιπλέον 300 MW φωτοβολταϊκών μικρότερων ή ίσων των 20 MW (Κατηγορία Ι) και αντίστοιχα άλλα 300 MW για αιολικά κάτω των 50 MW.

Αν και η χώρα βρίσκει ρυθμό αναφορικά με τη διενέργεια των ανταγωνιστικών διαδικασιών, η καταχωρηθείσα ισχύς, λαμβάνοντας υπόψιν και το νέο διαγωνισμό που ακολουθεί το καλοκαίρι, φαίνεται να παρεκκλίνει του στόχου (το αρχικό σχέδιο άλλωστε προέβλεπε για τον Απρίλιο καταχώρηση ισχύος έως 600 MW) για νέα φωτοβολταϊκά έργα, παρόλα αυτά τα βήματα που γίνονται είναι σημαντικά.

Σε αυτή τη βάση, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νέο μεικτό διαγωνισμό για μεγαλύτερα έργα αυτή τη φορά, έως 500 MW για ενδιαφερόμενους επενδυτές ενώ έχει υπάρχει πρόταση για επιπλέον μεικτό διαγωνισμό με στόχο την ανάπτυξη νέων έργων στην Εύβοια, μια περιοχή με αξιόλογο αιολικό δυναμικό, όπου αναπτύσσονται ήδη έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, με το αιολικό πάρκο του Καφηρέα των 154 MW, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, να ξεχωρίζει.

Τον Απρίλιο τα έργα που ξεχώρισαν προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις προήλθαν και από σημαντικούς διεθνείς παίκτες όπως τη γαλλική ΕDF με φ/β πάρκο ισχύος 60 MW, το οποίο προτίθεται να εγκαταστήσει στη Βοιωτία.

Η Juwi Group ωστόσο εξασφάλισε τη μερίδα του λέοντος δεδομένου ότι απέσπασε σχεδόν τη μισή διαθέσιμη ισχύ (47%) με τρεις επιτυχημένες προσφορές για έργα 139,24 MW, 27,68 MW και 37,37 MW όλα εκ των οποίων αφορούν το ηλιακό πάρκο της Κοζάνης, ισχύος 204 MW, που αναπτύσσει στη βόρεια Ελλάδα. Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή του πάρκου τον Δεκέμβριο του 2019 με σκοπό την παράδοσή του σε εμπορική λειτουργία τον Απρίλιο του 2021.

Η ελληνική Spes Solaris απέσπασε 82,64 MW και 24,23 MW αντίστοιχα για 2 φ/β έργα στην περιοχή της Θήβας. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ δεν πέτυχε τελικά να εξασφαλίσει τμήμα της δημοπρατούμενης ισχύος για το ηλιακό πάρκο των 200 MW που επιθυμεί να αναπτύξει στην Κοζάνη, στα παλιά ορυχεία της Επιχείρησης στην Πτολεμαΐδα.

Τα νέα έργα ισοδυναμούν με επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο κάνει εμφανη όχι μόνο τη χρησιμότητά τους σε επίπεδο διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, μεταξύ άλλων συνεισφέροντας στην επίτευξη των εθνικών και κοινοτικών στόχων για καθαρή ενέργεια, αλλά επίσης και σε επίπεδο προσέλκυσης κεφαλαίων που θα τονώσουν σημαντικά μία αγορά με πολλές δυνατότητες.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Νέος ηλιακός σταθμός από τη METKA EGN στη Χιλή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) ανακοινώνει πως η θυγατρική της METKA EGN, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την Atacama Solar SA, θυγατρική του ανεξάρτητου παραγωγού ηλιακής ενέργειας Sonnedix, προκειμένου να αναλάβει το έργο Atacama Solar II, ισχύος 170,65MWp που βρίσκεται στο δήμο Pica της περιφέρειας Tarapaca στη Χιλή.

Το έργο αφορά τη Μελέτη – Προμήθεια – Κατασκευή (EPC) της μονάδας Atacama Solar II, καθώς και τη σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση (O&M) για δύο χρόνια.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020 και η παραγόμενη ισχύς εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων των 100.000 νοικοκυριών, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή περίπου 200.000 μετρικών τόνων εκπομπών CO2 ανά έτος.

Πρόκειται για το τρίτο έργο της METKA EGN για λογαριασμό της Sonnedix, μετά την ολοκλήρωση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης Oriana 57MW στην Ισαμπέλα του Πουέρτο Ρίκο (ως μέρος του έργου Sonnedix Oriana, που διακρίθηκε για την ανθεκτικότητα που επέδειξε έναντι του τυφώνα Μαρία το 2017) και του ηλιακού πάρκου Lavansol M8 ισχύος 5 MW, στο Saint Etienne Des Sorts, στη Γαλλία. Η METKA EGN δραστηριοποιείται στην αγορά της Λατινικής Αμερικής από το 2016.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης για την Sonnedix ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (160 εκατομμύρια ευρώ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αιολική Ενέργεια: Στο Top-10 της Ευρώπης η Ελλάδα 16 ημέρες του Ιουλίου

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχώς βελτιούμενες βαίνουν οι επιδόσεις της Ελλάδας τόσο όσον αφορά το μερίδιο της αιολικής ενέργειας (και συνεπώς των ΑΠΕ) στο καθημερινό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε απόλυτους αριθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στις GWh που παράγονται ημερησίως για να καλυφθεί η ενεργειακή ζήτηση στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της WindEurope, η Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στη λίστα των 10 πλέον δραστήριων χωρών, όσον αφορά την αιολική ενέργεια, 16 από τις συνολικά 31 ημέρες του μήνα.

Η αύξηση της αιολικής ισχύος στην Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε πρόσφατα το «ψυχολογικό» όριο των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι ένα πολύ θετικό επίτευγμα ειδικά αν συνυπολογιστεί το απαιτητικό αδειοδοτικό περιβάλλον που ανακόπτει τη δυναμική του ανέμου σε μία χώρα που διαθέτει εν αφθονία τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο.

Τα σκήπτρα στην εγκατεστημένη ισχύ αιολικών κρατάει σταθερά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (έχοντας σπάσει ήδη το φράγμα του 1 GW) -με διαφορά από τη δεύτερη που προσεγγίζει τα 500 MW και αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με την παράδοση σε λειτουργία νέων αιολικών στην Εύβοια το προσεχές διάστημα- με την Πελοπόννησο και την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη να ακολουθούν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κρατά τα ηνία στην εγχώρια εγκατεστημένη ισχύ με 554,1 MW (18,3%) ενώ ακολουθούν οι ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ με 292,0 MW (9,7%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (8,3%), η EREN με 242,7 MW (8,0%) και η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (7,9%).

Αναφορικά με τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, η Vestas διαχρονικά αναδεικνύεται πρώτη έχοντας προμηθεύσει το 49,6% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος. Ακολουθούν οι:  Enercon με 23,2%, η Siemens Gamesa με 19,7% και η Nordex με 5,0%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

«Άνοιξη» για τα φωτοβολταϊκά με 6 GW έργων στην ουρά

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενισχυμένη κατά 50 MW και με πρόσθετη κατακυρωμένη ισχύ 142,8 MW σε 23 νέα έργα από τους πρόσφατους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, βρίσκεται η φωτοβολταϊκή ενέργεια στη χώρα στο τέλος του Ιουλίου, εν μέσω ενός κλίματος γενικότερης ανάκαμψης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Είναι γεγονός ότι οι δημοπρασίες της ΡΑΕ έχουν βοηθήσει στη διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα με τα φωτοβολταϊκά να επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο σε μία αγορά που επί χρόνια έχει ως «ατμομηχανή» ανάπτυξης της «πράσινης» ενέργειάς της, πρωτίστως τα αιολικά τα οποία μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έσπασαν το φράγμα των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πάνω από 6 GW νέων φωτοβολταϊκών έργων, που μεταφράζονται  σε πάνω από 500 νέα έργα, βρίσκονται στην ουρά για την χορήγηση αδειών παραγωγής, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο κόστος εγκατάστασης μιας μονάδας φωτοβολταϊκών ανά MW κυμαίνεται μεταξύ 700 και 800 χιλ. ευρώ.

Οι επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΡΑΕ για τις νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες,  δρομολογείται η προκήρυξη διαγωνισμών πρόσθετης ισχύος 430 MW και 300 MW το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι για του χρόνου προσδοκώνται επιπλέον μεικτοί διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών και αιολικών (έως 500 MW) για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων έργων και την κάλυψη του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχει πρόβλεψη για νέο μεικτό διαγωνισμό, ειδικά για την Εύβοια, ακόμη και εντός του 2019.

Παρόλη τη διαφαινόμενη μετάβαση της χώρας σε μία νέα «άνοιξη» για τα φωτοβολταϊκά -έπειτα από αρκετά χρόνια αναιμικού ενδιαφέροντος ειδικά εν συγκρίσει με την αιολική ενέργεια- πονοκέφαλο εξακολουθεί να αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο που απαιτεί τα έργα τα οποία συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες που διενεργεί η ΡΑΕ, να διαθέτουν άδειες παραγωγής και σύνδεσης με το δίκτυο.

Μία απαίτηση που ανακόπτει το  επενδυτικό ενδιαφέρον και την αξιόλογη δυναμική που υπάρχει για μία μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μεγάλη αξία για τη χώρα μας που απολαμβάνει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Στην επόμενη δεκαετία πάντως, οι προοπτικές που διαγράφονται είναι άκρως ενθαρρυντικές για την ηλιακή ενέργεια αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι ο στόχος που έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ανέρχεται στα 6,9 GW – περίπου δυόμισι φορές πάνω σε σχέση με τα 2,6 GW εγκατεστημένης ισχύος προ τριετίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα