Newsroom

Τουλάχιστον 9,7 GW σε έργα ΑΠΕ αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα έως το 2024, τα οποία θα προέρχονται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά πάρκα. Στη συγκεκριμένη μάχη έχουν ριχτεί “βετεράνοι” του κλάδου τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό με αυξημένο ενδιαφέρον κυρίως από τη Γερμανία.

Από το σύνολο των 9,7 GW που αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί σε ορίζοντα 4ετίας την πρωτοκαθεδρία έχει προς το παρόν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 549 MW. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 415 MW, στην τρίτη η Πελοπόννησος με 390 MW που πρωταγωνιστεί στο masterplan απολιγνιτοποίησης μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, στην τέταρτη η Δυτική Ελλάδα με 266 MW και στην τελευταία η Θεσσαλία με την Κεντρική Μακεδονία.

 Σε αυτό συνηγορούν και οι τρείς κύκλοι αιτήσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από το Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021 με τη συνολική ισχύ να ξεπερνάει τα 65 GW.

ΤΕΡΝΑ: Τα πλωτά φωτοβολταϊκα και η απολιγνιτοποίηση

Ο Όμιλος εταιριών ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ  επιδιώκει να κατασκευάσει ένα σύνολο 223 MW, εκ των οποίων τα 103 θα αναπτυχθούν στην Ήπειρο και τα υπόλοιπα 120 στην Αιτωλοακαρνανία. Επιπλέον η ΤΕΝΕΡΓ κοιτάζει με μεγάλο ενδιαφέρον και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς κατά τον κύκλο του Φεβρουαρίου του 2021 έχει κάνει αιτήσεις στη ΡΑΕ για έργα συνολικής ισχύος 275  MW εκ των οποίων τα 185 MW θα εγκατασταθούν στον Έβρο και τα υπόλοιπα στη Ροδόπη.

Επίσης, η ΤΕΝΕΡΓ θα δοκιμάσει τα νερά και στη νέα τεχνολογία της ανάπτυξης πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 265 MW, τα οποία θα βρίσκονται στη Λάρισα, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κάτωθι πάρκα αξίας άνω των 170 εκ. Ευρώ:

120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου
103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου.
42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου

Ωστόσο, η εταιρία προχωράει και στην ανάπτυξη πάρκων για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες με πιο πρόσφατη εξέλιξη την ανάθεση των δύο πάρκων 50 MW στη Μεγαλόπολη (39 και 11 MW αντιστοίχως) με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022 έναντι του ποσού των 23,5 εκ.ευρώ πετυχαίνοντας έκπτωση της τάξης του 17,5%. Επίσης η εταιρεία έχει αναλάβει πάλι για λογαριασμο της ΔΕΗΑΝ ενός φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη ισχύος 15 MW.

Ταυτόχρονα, η ΤΕΝΕΡΓ μέσω της θυγατρικής της Optimum Energy, η οποία αποτελεί ΦΟΣΕ, εκπροσωπεί ένα χαρτοφυλάκιο 1,1 GW εκ των οποίων το 30%, ήτοι τα 330 MW αφορούν σε φωτοβολταϊκά πάρκα και ήδη έχει γίνει αίτηση στη ΡΑΕ για αύξηση της δυνατότητας εκπροσώπησης στα 3 GW.

Mytilineos: Ξεκινά η κατασκευή 572 MW φωτοβολταϊκών

Η Mytilineos “ανεβάζει” ταχύτητα, καθώς, προχωράει στην έναρξη κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία έχει εξαγοράσει από την ΕΓΝΑΤΙΑ GROUP έναντι 56 εκ. Ευρώ από το Φεβρουάριο του 2021.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1,48 GW το οποίο έχει ενταχθεί ήδη στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων που σημαίνει ταχύτερη έκδοση αδειών. Η επιταχυμένη διαδικασία αδειοδότησης αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου, Ε. Μυτιληναίου, καθώς εκτιμά πως εντός του καλοκαιριού θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή των 572 MW από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ενώ εκτιμάται πως το σύνολο των 1,48 GW θα έχει εγκατασταθεί έως το 2023.

Επιπλέον η Mytilineos έχει αναλάβει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 215 MW στην Κοζάνη για λογαριασμό της ΔΕΗΑΝ καθώς μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό με την προσφορά των 130 εκ. Ευρώ.

Η στροφή των ΕΛΠΕ στα φωτοβολταϊκά

Τα ΕΛΠΕ μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες εισάγονται στην αρένα των έργων ΑΠΕ και ειδικά στα φωτοβολταϊκά καθώς προχωρούν ήδη στην κατασκευή ενός mega φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη, ενώ δρομολογούν ήδη παρόμοια έργα στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.

Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες μέσω της συνεργασίας με τη γερμανική Juwi έχουν προχωρήσει στην κατασκευή ενός πάρκου συνολικής ισχύος 204 MW στην Κοζάνη από τον Οκτώβριο του 2020. Η επένδυση ξεπερνάει τα 130 εκ. Ευρώ και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και συνδεθεί στο σύστημα εντός του Α’ Τριμήνου του 2022.

Επιπλέον η εταιρία δρομολογεί την κατασκευή επιπλέον φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς από το Φεβρουάριο έχει πάρει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ για 140 MW στα Τρίκαλα, 140 MW στη Ξάνθη και 195 MW σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ακόμη μία εταιρία που στρέφεται από ένα καύσιμο παραγωγής ενέργειας και θέρμανσης προς τα φωτοβολταϊκά είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία στα τέλη του Ιανουαρίου προχώρησε στην απόκτηση του 49% της North Solar, η οποία και πήρε το πράσινο φως στα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο 500 MW σε φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία ακολουθώντας έτσι τους στόχους τους business plan 2020-2024.

Ο στόχος της ΔΕΗΑΝ και το deal με την RWE

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας 1 δισ. ευρώ, όπως φαίνεται και από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με τη γερμανική RWE κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου με την πρώτη να συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα κατά 49% και τη δεύτερη κατά 51%.

Η Περιφέρεια που θα πρωταγωνιστήσει στα έργα αυτά είναι η Δυτική Μακεδονία ένεκα του masterplan απολιγνιτοποίησης. Να υπενθυμίσουμε πως η ΔΕΗΑΝ δρομολογεί ακόμα ένα φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 65 MW στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα προστεθεί στα 230 MW που έχουν αναλάβει η Mytilineos και ΤΕΝΕΡΓ, ενώ έχει λάβει τη βεβαίωση παραγωγού για ένα ακόμα φωτοβολταϊκό ισχύος 340 MW στη Μεγαλόπολη.

Τα παραπάνω έργα θα φέρουν τη ΔΕΗΑΝ όλο και πιο κοντά στο στόχο της για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,5 GW με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV