Newsroom

Με νέα ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από 4 βουλευτές έρχεται πάλι στο προσκήνιο το Μέγα Ρέμα Ραφήνας.

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση:

“Δίκαιη είναι η αγανάκτηση και οι ανησυχίες κατοίκων και φορέων της περιοχής της Ραφήνας, για την κατάσταση που επικρατεί στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας. Σκουπίδια, όγκοι μπάζων, κοίτη με ασταθές και μεταβαλλόμενο πλάτος και βάθος, είναι το αποτέλεσμα του μη καθαρισμού του ρέματος εδώ και χρόνια, με φανερό τον κίνδυνο δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων με την πρώτη ισχυρή νεροποντή.

Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται αν αναλογιστούμε το μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που σημειώθηκαν στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται το ρέμα καθώς και τα ρέματα που χύνονται σε αυτό.

Το Μέγα ρέμα της Ραφήνας είναι σήμερα αποδέκτης των επιφανειακών απορροών, μιας τεράστιας λεκάνης απορροής. Σε αυτό καταλήγουν τα ρέματα Καλλιτεχνούπολης, Αγίας Παρασκευής, Σπάτων, Γέρακα, Λεονταρίου, Βακαλόπουλου, ο Βαλανάρης, το Λυκόρεμα. Επιπλέον, στο ρέμα της Ραφήνας έχει εκτραπεί ο άνω ρους του Ποδονίφτη, και καταλήγουν οι απορροές από το αεροδρόμιο και από μεγάλο μέρους της Αττικής Οδού, αλλά και από τα εμπορικά κέντρα Smart Park και McArthur Glen.

Η έκταση που «αποχετεύει» το ρέμα της Ραφήνας φθάνει τα 140 τετ. χλμ. Το μεγαλύτερο μέρος ενός τόσο σημαντικού ρέματος δεν έχει διαμορφωμένη διατομή, ενώ σε πολλά σημεία δεν έχει πια βάθος. Έτσι, με μια συνήθη μπόρα, το ρέμα μπορεί να πλημμυρίσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για οικισμούς και πόλεις που γειτνιάζουν προς το ρέμα, όσο και για εκτάσεις και υποδομές στα πέριξ αυτού. Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται για την πόλη της Ραφήνας, την οποία διατρέχει το ρέμα και καταλήγει στο λιμάνι της, αφού σε αυτό παροχετεύονται τα απορρέοντα από όλη την λεκάνη.

Οι ανησυχίες κατοίκων, φορέων αλλά και του επιστημονικού κόσμου πολλαπλασιάζονται εξαιτίας και των επικίνδυνων όρων, και από πλευράς αντιπλημμυρικής επάρκειας, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και στη συνέχεια την οριοθέτησή του, με πιο χαρακτηριστικό τη μελέτη της πλημμυρικής επάρκειας του ρέματος για περίοδο επαναφοράς 50 αντί των 100 χρόνων, όπως επιβάλλεται ενόψει και της επιδείνωσης των λεγόμενων «ακραίων καιρικών φαινομένων».

Ειδικότερα, η ευθύνη καθαρισμού του ρέματος με σεβασμό στην περιβαλλοντική του λειτουργία, όση απόμεινε, έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ περιφέρειας, δήμων και υπουργείων. Πίσω από το «ποιος έχει την ευθύνη», επιχειρείται να κρυφτεί η πολιτική επιλογή της εγκληματικής υστέρησης στην πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αφού εντάσσονται στην λογική του κόστους – οφέλους και στην ουσία η περιοχή παραμένει απροστάτευτη σε οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο, που μπορεί να αποβεί πολύ χειρότερο από αυτό του 2013.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε:

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας, προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα που θα θέσουν σε κίνδυνο ζωές, υποδομές και λαϊκή περιουσία, σε μια περιοχή που στο πρόσφατο παρελθόν έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών μέτρων και θωράκισης, τη μη ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας για την περιοχή;
Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω”

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV