fbpx
Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Νέα εργολαβία 60εκατ.ευρώ προετοιμάζεται στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Μία νέα μεγάλη εργολαβία ετοιμάζεται στο δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Αυτό, πέραν του έργου ΣΔΙΤ που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το οποίο αφορά ένα νέο αυτοτελές, διαμπερή άξονα στο ανατολικό τμήμα. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση και παράδοση στην κυκλοφορία των τελευταίων τμημάτων των εργολαβιών που είχαν ξεκινήσει πριν από έξι περίπου χρόνια, προχωρά στην υλοποίηση έργων που συμμπληρώνουν την αναβάθμιση της Περιφερειακής.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο σημαντικές ελλείψεις που αφορούν δύο ανισόπεδους κόμβους. Ο πρώτος είναι ο κόμβος Μοναστηρίου και ο δεύτερος είναι ο κόμβος 23ης Ιουλίου (ή Βιοκαρπέτ). Αυτοί οι δύο κόμβοι δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες εργολαβίες και ως εκ τούτου δεν είχαν μελετηθεί.

Τώρα, σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης μίας νέας εργολαβίας με εκτιμώμενο προς το παρόν κόστος 60εκατ.ευρώ για την κατασκευή τους. Πρώτο βήμα είναι η δημοπράτηση φέτος των απαραίτητων μελετών που θα ωριμάσουν το έργο. Αν όλα πάνε κάλα οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί και αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το 2021.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο ypodomes.com ότι η χρηματοδότηση του έργου, θα επιδιωχθεί να καλυφθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, από κονδύλια έργων υποδομών (ανάλογο με το σημερινό ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ). Με αυτά τα δεδομένα η δημοπράτηση του έργου αυτού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2022.

Οι δύο ανισόπεδοι κομβοι είναι σε κρίσιμα σημεία της δυτικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και θα δώσουν μεγάλες ανάσες στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που βιώνει η πόλη.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση, είναι μία διαμόρφωση που υλοποιείται αυτή την περίοδο από την Εγνατία Οδό, στον κόμβο Μακρυγιάννη που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν τις γιορτές. Εκεί, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με όσα λέχθησαν στο ypodomes, ότι λόγω της παρουσίας ενός νέου σχολείου δεν υπήρχε πρόσβαση για τους πεζούς.

Επίσης και σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κάποια μελέτη που να συνυπολογίζει την ανάγκη πρόσβασης. Τούτου δεδομένπυ, έγινε μία συμπληρωματική σύμβαση στην εργολαβία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, προκειμένου να δημιουργηθεί μία πρόσβαση για τους πεζούς και να μπορούν μα περνούν από την μία πλευρά της περιφερειακή στην άλλη με ασφάλεια.

Με αυτό το τεχνικό έργο ολοκληρώνονται πλήρως οι δύο παλιές εργολαβίες της δυτικής Περιφερειακής (με Δομοτεχνική και ΙΝΤΡΑΚΑΤ).

Με τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται τόσο ανατολικά όσο και δυτικά, στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η διασφάλιση μίας συνεχόμενης, απρόσκοπτης ροής με μεγάλες δυνατότητες κίνησης οχημάτων από τα ανατολικά στα δυτικά και αντίστροφα, σε επίπεδο κλειστού αστικού αυτοκινητόδρομου. Τα έργα αυτά θα μπορέσουν να συμβάλλουν μαζί με άλλες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη ή ετοιμάζονται στη λύση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματα που βιώνει η Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια.

image_pdfimage_print

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Φάμελλος-Πέρκα: Χωρίς σχέδιο η Κυβέρνηση για την επίλυση του κυκλοφοριακού στη Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Σε δήλωση προχώρησαν η Π. Πέρκα και ο Σ. Φάμελλος για την υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο (fly over) της Περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, ασκώντας κριτική για την έλλειψη σχεδίου σε έργα υποδομών που θα επιλύσουν το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:

Ακόμα μια απόδειξη του κυνισμού και της προχειρότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εις βάρος του περιβάλλοντος και της Θεσσαλονίκης, αποτελεί η εξαγγελία της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (fly over) της Περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, αποκαλύφθηκε η έλλειψη σχεδίου για τα μεγάλα έργα υποδομών και το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, η απουσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, αλλά και οι άγριες αντιπεριβαλλοντικές διαθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που έφτασαν στο να ζητήσει την άρση της αναδάσωσης, του χαρακτήρα δηλαδή του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, για να ικανοποιήσουν μια πρόχειρη εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη, που έγινε κυριολεκτικά «στο γόνατο».

Ειδικότερα, μετά την εξαγγελία του έργου της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (fly over) της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ, από τον κ Μητσοτάκη, και τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι το έργο:

1. Δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που υπαγορεύει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, σε αντίθεση με άλλα έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες. Για να καλύψουν την προχειρότητα, πάρθηκε, εκ των υστέρων, Απόφαση του Υπουργού Υποδομών ώστε να ενταχθεί στον προγραμματισμό, κάτι που φυσικά δεν προκύπτει από κανένα σχέδιο ή μελέτη και δεν περιλαμβάνεται στα έργα που έχουν προοπτικές για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

2. Δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς αυτή έχει ακυρωθεί, με Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2017, διότι περιλαμβάνει επέμβαση σε αναδασωτέα περιοχή. Για να καλύψουν και αυτή την προχειρότητα, προχώρησαν, μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη, σε αίτηση άρσης της αναδάσωσης του Σέιχ Σου, του Περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Η εντολή αυτή της κυβέρνησης κρατήθηκε κρυφή από τους ΟΤΑ της περιοχής και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Πώς αλλιώς θα μπορούσε εξάλλου να συντηρηθεί το περιβαλλοντικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη, για το οποίο κοπιάζουν τόσο τα κυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης; Όπως προκύπτει, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει υλοτομίες σε μεγάλη έκταση του Σέιχ Σου.

Τελικά, δεν διστάζουν απέναντι σε τίποτα. Ανακοινώνουν ένα έργο που δεν εντάσσεται σε κανένα σχεδιασμό και έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους. Στην προσπάθειά τους να καλύψουν δε, την προχειρότητα και την ανεπάρκειά τους, αποδεικνύουν την κυνική και αντιπεριβαλλοντική τους ταυτότητα. Αυτό που μένει να αποκαλυφθεί είναι ποια συμφέροντα βρίσκονται πίσω και από αυτή την εξαγγελία που τους οδηγούν στο να μη διστάζουν απέναντι σε τίποτα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες συντήρησης σε Εθνική Οδό

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρείθρων στην κεντρική νησίδα της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης και εργασίες απομάκρυνσης μιας μεγάλης κατεστραμμένης πληροφοριακής πινακίδας δεξιά της οδού.

Οι εργασίες αφορούν στον καθαρισμό φρεατίων στο τμήμα της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Κ11 (Κωνσταντινοπολίτικα) έως και μετά τον κόμβο Κ8 (Τριανδρίας) με κατεύθυνση προς δυτικά και στην απομάκρυνση μεγάλης κατεστραμμένης πληροφοριακής πινακίδας στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς δυτικά πριν τον κόμβο Κ7 (Επταπύργιο).

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης των εργασιών στις 09.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Στόχος η δημοπράτηση το 2020, του fly-over της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, fly-over

Ακόμα ένα βήμα μπρος έχουμε για το έργο αναβάθμισης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναθέτουσα αρχή θα είναι η Ειδική Υπηρεσία Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ / Κ.Σ.Σ.Υ.).

Η Διεύθυνση αυτή του ΥΠΟΜΕ, θα πρέπει να ωριμάσει το έργο, αντικείμενο του οποίου είναι η «Κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης με Υπερυψωμένη Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας στο τμήμα από Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Α/Κ Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών)».

Από τον τίτλο πάντως του έργου δεν προκύπτει πως θα έχουμε έργο το οποίο θα καλύπτει όλη την Περιφερειακή αλλά θα πραγματοποιθεί το fly-over (το υπερυψωμένο σε γέφυρα τμήμα του αυτοκινητόδρομου). Η υλοποίηση του ως άνω Έργου προγραμματίζεται να γίνει με Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για τη δημοπράτηση του Έργου θα γίνει μέσω υφιστάμενων συμβάσεων μελετών της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Κοινώς η Εγνατία Οδός, θα συνεργαστεί με την ΕΥΔΕ-ΚΣΣΥ προκειμένου να ωριμάσουν οι μελετητικές συνθήκες για να οδεύσει προς δημοπράτηση το έργο.

Επίσης θα τρέξουν όλες οι διαδικασίες για την υποβολή αίτησης υπαγωγής του Έργου στις διατάξεις του ν. 3389/2005 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα η οποία θα εξεταστεί και να εγκριθεί από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Σ.Δ.Ι.Τ.

Να θυμίσουμε πως το έργο του νέου διαμπερούς, χωρίς εξόδους, τμήματος αυτοκινητόδρομου της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης στα ανατολικά, έχει εκτιμηθεί πως έχει κόστος περί τα 300εκατ.ευρώ. Το νέο τμήμα θα εδράζεται σε γέφυρα που θα υπερίπταται του υφιστάμενου άξονα και θα αφορά κυρίως μετακινήσεις προς το Αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική, προκειμένου να αποφορτιστεί το κορεσμένο σήμερα τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να τρέξουν οι διαδικασίες ωρίμανσης προκειμένου μέσα στο 2020, το έργο να πάρει το πράσινο φως από τη Διυπουργική και ακολούθως να μπορέσει να προκηρυχθεί. Είναι άλλωστε εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και επιθυμία του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή. Θα είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο για τη Θεσσαλονίκη, από την εποχή κατασκευής της Εγνατίας Οδού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα