Newsroom

Τα πλεονεκτήματα από την εγκατάσταση μιας επιχείρησης σε έναν οργανωμένο υποδοχέα όπως -βάσει του νόμου- ονομάζονται τα Επιχειρηματικά Πάρκα και η συμβολή των υποδομών -εντός και εκτός αυτών των χώρων- στην εύρυθμη, απρόσκοπτη και ανταγωνιστική λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ήταν το θέμα συζήτησης που φιλοξενήθηκε στο ΕΤΒΑVIPEStudio, το τηλεοπτικό στούντιο που έστησαν η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), εντός της Βιομηχανικής Περιοχής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Τη θέση τους για το θέμα συζήτησαν με τη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άννυ Ταπάσκου και τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, Γιώργο Αλοίμονο, δύο πολύ έμπειροι επαγγελματίες της αγοράς, ο Δημήτρης Σαμαράς – Μηχανολόγος Μηχανικός, πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» και ο Μάριος Μακρανδρέου, εμπορικός και τεχνικός διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Δημήτρης Σαμαράς

«Τα πλεονεκτήματα για μια μεταποιητική επιχείρηση ή μια επιχείρηση logistics ή οποιασδήποτε άλλη που μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν οργανωμένο υποδοχέα είναι πάρα πολλά», είπε ο κ. Σαμαράς και σχολίασε: «Δυστυχώς όμως στη χώρα μας, ελλείψει και στρατηγικού σχεδιασμού, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και με δεδομένο ότι επιτρέπονταν και επιτρέπεται ακόμη η εκτός σχεδίου δόμηση, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μεταποιητικές, επέλεξαν τις εκτός σχεδίου περιοχές με ό,τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον και την υποβάθμισή του αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα που αποκτά μια εγκατεστημένη επιχείρηση σε οργανωμένο υποδοχέα, όπως είναι η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, που είναι και η μεγαλύτερη της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, είπε ότι αυτά είναι πολλά και είναι προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και του περιβάλλοντος».

«Καταρχήν έχουμε αυτό που λέει η ίδια η λέξη, έναν οργανωμένο υποδοχέα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε θεσμοθετημένες χρήσεις γης. Άρα κάποιος γνωρίζει “που και τι” μπορεί να κάνει με αυτό που λέμε “ασφάλεια δικαίου” και όχι να ταλαιπωρείται ή να αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα, όπως με τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος εδώ συντελείται επί της ουσίας γιατί έχουμε οργανωμένα δίκτυα αποχέτευσης με κεντρική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και άλλες υποδομές. Πέραν αυτών είναι πολύ σημαντικό ότι ένα Επιχειρηματικό Πάρκο έχει πολύ μεγαλύτερους συντελεστές κάλυψης και δόμησης. Σκεφτείτε ότι σε ένα εκτός βιομηχανικής περιοχής γεωτεμάχιο 10 στρεμμάτων κάποιος μπορεί να χτίσει με 30% κάλυψη, δηλαδή 3.000 τ.μ. ενώ εάν εγκατασταθεί μέσα σε οργανωμένο υποδοχέα χτίζει με 70% κάλυψη, δηλαδή 7.000 τ.μ. Είναι λοιπόν υπερδιπλάσια η έκταση που μπορεί να δομήσει. Επίσης, ο συντελεστής δόμησης είναι πολύ μεγάλος, φτάνει στο 2 για επιχειρηματικές δραστηριότητες και στο 1,6 για logistics και για άλλες. Επιπλέον το ύψος για τις εντός είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτά δεν υπάρχουν εκτός σχεδίου. Δυστυχώς όμως αυτά, από τη μια δεν τα γνωρίζουν πολλοί επιχειρηματίες και από την άλλη, πολλές φορές μην έχοντας σωστή καθοδήγηση μένουν μόνο στο ότι η γη στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι φθηνότερη γιατί αποτελεί αγροτεμάχιο».

Σύμφωνα με τον κ.Σαμαρά, αυτό που πρέπει να λάβει υπόψη ο κάθε επιχειρηματίας είναι ότι στην εκτός σχεδίου δόμηση δεν έχει ούτε ύδρευση, ούτε αποχέτευση, ούτε όση ηλεκτρική ενέργεια τού χρειάζεται, κ.ά. Σε αντίθεση, σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο έρχεται σε έναν οργανωμένο χώρο, όπου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για την ίδια την επιχείρηση. Κι αυτό γιατί έχει μεγαλύτερη ασφάλεια, λειτουργεί οικονομικότερα καθώς παίρνει μπόνους από την πολιτεία. Σε όλες τις επιδοτήσεις έχει επιπλέον ποσοστά επιδότησης. Επίσης η διαδικασία της αδειοδότησης είναι πολύ πιο εύκολη, ακόμη και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, που είναι πιο δύσκολη».

Εξηγώντας την έννοια της «ασφάλειας δικαίου» είπε μεταξύ άλλων: «Κάποιος σήμερα μπορεί να χτίσει σε εκτός σχεδίου περιοχές. Σε πολλές περιπτώσεις των εκτός σχεδίου περιοχών δεν έχουμε χρήσεις γης. Άρα δεν είναι καθορισμένο το τι μπορεί να γίνει εκεί. Παρόλο που με κάποιον τρόπο αδειοδοτείται, αν του γίνει μια προσφυγή ή μια καταγγελία μπορεί οι άδειες να ακυρωθούν. Άρα αυτός ο επιχειρηματίας μπορεί να επενδύσει και στο τέλος να ταλαιπωρείται ή να μην μπορεί να εκσυγχρονίζεται και να επεκτείνεται. Ασφάλεια δικαίου είναι λοιπόν το να γνωρίζεις από πριν πού και τι μπορείς να κάνεις, έτσι ώστε να μην έχεις σκοτούρα για το κάθε ευρώ που επενδύεις».

Μάριος Μακρανδρέου

«Οι υποδομές σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο είναι η ραχοκοκαλιά των οργανωμένων υποδοχέων. Είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων και των Οργανωμένων Υποδοχέων», τόνισε, με τη σειρά του, ο εμπορικός και τεχνικός διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Μάριος Μακρανδρέου. Κατά τον ίδιο, «δεν νοείται οργανωμένος υποδοχέας να μην έχει αυτή τη στιγμή: καλό οδικό δίκτυο που να εξυπηρετεί βαρέα οχήματα, δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο αποχέτευσης, μονάδα καθαρισμού αποβλήτων, δίκτυο ομβρίων υδάτων, περιμετρική περίφραξη φύλαξης με συγκεκριμένες εισόδους και εξόδους, μπάρες και στατική φύλαξη, οδοφωτισμό, κάμερες εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου και κάμερες θερμικές για την ανίχνευση φωτιών, όπως και 5G. Όλα αυτά βοηθούν τον επιχειρηματία ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς να σκέφτεται ότι πρέπει ο ίδιος να δημιουργήσει αυτές τις υποδομές».

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία που έχουν και οι εκτός Βιομηχανικών Πάρκων υποδομές, σημειώνοντας ότι σε αρκετά υπάρχουν ελλείψεις σε τέτοιου είδους υποδομές. Πρόκειται για υποδομές, για τις οποίες την ευθύνη έχουν κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες. «Όπου λείπουν, πρέπει να καλυφθούν κι αυτές οι υποδομές ώστε τα Επιχειρηματικά Πάρκα να μπορούν να προσελκύσουν επιχειρήσεις», είπε και σχολίασε πως υπάρχουν σήμερα βιομηχανικά πάρκα, έξω από τα οποία δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, που να μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλα βαρέα οχήματα και σε άλλα δεν υπάρχει κοντά λιμάνι ή αεροδρόμιο, αλλά ούτε και αστικός ιστός για να απορροφήσουν από εκεί εργατικό προσωπικό».

Πενήντα εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που «τρέχουν» ή σχεδιάζονται εντός των Επιχειρηματικών Πάρκων, ο κ. Μακανδρέου υπενθύμισε ότι έχουν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 50 εκατ. ευρώ για έργα σε 14 Βιομηχανικές Περιοχές, τα οποία και υλοποιούνται. Έκανε δε γνωστό ότι η ΕΤΒΑ έχει ετοιμάσει μελέτες και για επιπλέον έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκριθεί 15 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και έργα σε μελέτες που απαιτούν άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας. «Πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, πρέπει να αυξήσουμε τη μεταποίηση κι αυτό που λέμε δευτερογενή τομέα, όπως επίσης και τις μεταφορές», είπε και με αφορμή ότι η συζήτηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι η πόλη «θα πρέπει να ενισχυθεί ως διαμετακομιστικός κόμβος και με αυτή την έννοια τα Επιχειρηματικά Πάρκα να αποτελούν πλέον πυλώνες ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας