Νίκος
Καραγιάννης

Με νέα επένδυση που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ και συνολικά τα 700 εκατ. ευρώ συνεχίζει το εντυπωσιακό της άνοιγμα στις αερομεταφορές η SKY Express. Η ελληνική  εταιρεία που πριν από λίγους μήνες είχε ανακοινώσει την αγορά έξι Airbus A320 neo, συνεχίζει αυτή τη φορά με την αγορά έξι ATR 72-600.

H υπογραφή της συμφωνίας αγοράς που πρώτου αεροσκάφους έγινε με φόντο το νησί της Πάρου σε ειδική τελετή στην περιοχή της Νάουσας.  Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα το Σάββατο, το παρών έδωσαν η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι Δήμαρχοι Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και Αντιπάρου κ. Αναστάσιος Φαρούπος, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, η αερολιμενάρχης Πάρου κυρία Στέλλα Σαρρή  και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Πάρου και φορέων του Τουρισμού.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ATR κ. Stefano Bortoli ο οποίος ταξίδεψε από τη Γαλλία για τον σκοπό αυτό. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη νέα συνεργασία με την SKY express, ο κ. Stefano Bortoli, ATR Chief Executive τόνισε: “Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR 72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία.

Σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5% αποδεικνύοντας την αξία των περιφερειακών αεροπορικών μεταφορών και το θεμελιώδη ρόλο της περιφερειακής σύνδεσης. Ευχόμαστε και άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express και να εμπιστευτούν τα αεροσκάφη turboprop τα οποία αποτελούν την πλέον ανταγωνιστική λύση για τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές”.

Γρύλος: Τα ATR μας έρχονται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό

Αντίστοιχα, ο κ. Ιωάννης Γρύλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου IOGR δήλωσε: “Η SKY express ανοίγει τα φτερά της και πετάει ακόμα ψηλότερα. Μεγαλώνουμε και ανανεώνουμε το στόλο μας, αυξάνουμε τους προορισμούς μας, εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία μας. Η απόκτηση 6 νέων υπερσύγχρονων ATR 72-600 αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία της SKY express.

Μετά τα 6 καινούργια Airbus A320 neo που ήδη επιχειρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε 8 χώρες, τα ATR μας έρχονται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό και την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Με σεβασμό στους επιβάτες μας, στο περιβάλλον και σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας”.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη αφού αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη του Τουρισμού συνεχάρη την SKY express για τις επενδύσεις της με τις οποίες στηρίζει έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι συμφωνίες όπως της Sky Express με την ATR αποτελούν σημάδια για ένα καλύτερο μέλλον. “Κάποιοι έχουν δει την προοπτική ή την κτίζουν. Αυτές οι συμφωνίες ανοίγουν το έδαφος για να φέρουμε θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία, με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα πλέον, έχει μπει σε μια νέα εποχή. Και μαζί της αλλάζει το τοπίο των αερομεταφορών στη χώρα.

Τα νέα αεροσκάφη

Το πρώτο αεροσκάφος ήδη έχει ξεκινήσει τα δρομολόγια στον ελληνικό εναέριο χώρο. Τα υπόλοιπα πέντε αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Η επένδυση πραγματοποιείται με ίδια κεφάλαια της εταιρείας όπως δήλωσε ο επικεφαλής της SKY express κ.Ιωάννης Γρύλος που όπως είπε “είναι η προσπάθεια 20 ετών και όλων των εργαζομένων της εταιρείας”.

Ο ίδιος ανέφερε πως η εταιρεία έχει ανθεκτικότητα και αναφορικά με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, τόνισε πως η SKY express έχει τις δυνατότητες να αντέξει ακόμα και για ένα χρόνο από σήμερα. Πάντως σημείωσε με νόημα πως τα δύσκολα έχουν παρέλθει καθώς η χρονιά-ορόσημο ήταν το 2020 όταν και σημειώθηκε ιστορική πτώση στις αερομεταφορές.

Αναφορικά με τις υπάρχουσες υποδομές, ο κ.Γρύλος σημείωσε πως μεγαλύτερη σημασία από τα κτίρια έχουν οι επαρκείς διάδρομοι, η γρήγορη επιβίβαση και αποβίβαση. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί κρατική ενίσχυση καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα κυλήσει η φετινή σεζόν η οποία κινείται κυρίως με last minute κρατήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η SKY express θα διεκδικήσει το λιμένα Ηρακλείου μέσα από τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ σε συνέχεια των εξαγορών που κάνει ο όμιλος ΙΟ  (Βιολογικό χωριό, Hotel brain με περίπου 60 ξενοδοχεία κ.α.).

Η εικόνα του τουρισμού στην Ευρώπη και οι βλέψεις στην ανατολή

Πάντως η εικόνα που έδωσε είναι πως μέχρι τώρα υπάρχουν κρατήσεις από τις μεγάλες αγορές όπως της Γερμανίας που φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο, η Γαλλία που δείχνει για πρώτη χρονιά μεγάλη δυναμική όπως και η Πολωνία, οι Ιταλοί οπως φαίνεται φέτος παραμένουν στη χώρα μας, ενώ για την κίνηση από τη  Βρετανία υποστήριξε πως είναι πολιτικό το θέμα.

Για το μέλλον οι βλέψεις της SKY express κοιτάνε προς ανατολάς και τις μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς για ένα τέτοιο βήμα και πως με τον υπάρχοντα στόλο αλλά και τις νέες προσθήκες αυτοί οι προορισμοί δεν μπορούν να καλυφθούν. Σημείωσε πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ένα διάστημα για να απορροφηθούν οι επενδύσεις που έγιναν.

Σχετικά με τα νέα ATR 72-600

Τα ATR 72-600 αποτελούν τη νέα γενιά αεροσκαφών και διακρίνονται για τη μειωμένη επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον. Στα βασικά χαρακτηριστικά τους εντάσσεται η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, η αυξημένη αυτονομία, η προσαρμογή σε συνθήκες ζέστης ή κρύου και οι σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (40% λιγότερα CO2 σε κάθε πτήση).

Δείτε εδώ το virtual tour στο εσωτερικό και στο cockpit του ATR 72-600.

Ποια είναι η ATR

Η ATR είναι μία κοινοπραξία μεταξύ Airbus και Leonardo. Αποτελεί τον κορυφαίο κατασκευαστή περιφερειακών αεροσκαφών, με τα ATR 42 και 72 να σημειώνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως στην κατηγορία της αγοράς με λιγότερες από 90 θέσεις. Το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ATR δημιουργούν περισσότερες από 100 νέες διαδρομές κάθε χρόνο, καταναλώνοντας έως και 40% λιγότερα καύσιμα και εκπέμποντας έως και 40% λιγότερο CO2 από τα περιφερειακά αεροσκάφη. Σήμερα τα αεροσκάφη ΑΤR πετούν μέσα από 200 εταιρείες σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV