Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Νέα δίκτυα φυσικού αερίου 100 χλμ. δρομολογούνται στην Περιφέρεια Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναρτήθηκε και επίσημα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής η Πρόσκληση για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από υφιστάμενες υποδομές.  Με το το εν λόγω έργο δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση. Η συνολική δημόσια δαπάνη του έργου αγγίζει τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κατά προτεραιότητα θα εξυπηρετηθούν οι περιοχές που χαρακτηρίζονται από ενεργειακή πενία, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας (ΠΕΣΚΕ). Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν περί τα 102 χιλιόμετρα δικτύου.

Αν και οι τεχνικές μελέτες που αφορούν τις οδεύσεις των αγωγών και το τελικό τους μήκος δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ενδεικτικά, ανάμεσα στις περιοχές που θεωρείται ότι προηγούνται για να επωφεληθούν από την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης, βρίσκονται συνοικίες του Πειραιά αλλά και Δήμοι της βορειοδυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα από την πρόσκληση, η Περιφέρεια Αττικής καλεί την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε. για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 7, προωθώντας την ανάπτυξη και διείσδυση του φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και σε περιφερειακό επίπεδο, έμφαση θα δοθεί στην κατασκευή νέων δικτύων διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μεσαίας πίεσης, προκειμένου να προωθηθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της Περιφέρειας.

Οι εν λόγω περιοχές θα προσδιοριστούν με βάση την ωριμότητα των επιμέρους κατασκευαστικών έργων (π.χ. ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών και αδειών) αλλά και την «Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας (ΠΕΣΚΕ)».

Η παρέμβαση, εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Περιφέρεια Αττικής από την ΕΔΑ Αττικής Α.Ε., ώστε να συνδεθούν και να τροφοδοτηθούν οικιακοί και εμπορικοί πελάτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος των αστικών περιοχών της Περιφέρειας

Με την ολοκλήρωσή του αναμένεται η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης των υποδομών δικτύων και η ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.

Σήμερα το δίκτυο διανομής μέσης πίεσης της ΕΔΑ Αττικής μετρά 328 χλμ. και περίπου 3.150 χλμ. αγωγών χαμηλής πίεσης εξυπηρετώντας συνολικά 67 Δήμους.
 
 
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες για τον IGB

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκφόρτωση σωλήνων αγωγού φυσικού αερίου

Εκκίνησαν οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, του νέου διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού αγωγού ο οποίος παίρνει κατασκευαστικά την «σκυτάλη» από τον TAP που πλέον μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωσή του. Ο IGB -δεδομένου του μήκους του -περί τα 180 χλμ.- θα ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα.

Οι εργασίες εκσκαφών σε βουλγαρικό έδαφος έχουν ξεκινήσει για τα πρώτα 2 χιλιόμετρα και αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Σε πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία παρουσία πολιτικών, πρέσβεων και εκπροσώπων της κοινοπραξίας ICGB AD που αναπτύσσει το έργο, εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι ο αγωγός θα είναι έτοιμος να συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας ήδη από τα τέλη του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα έργο με έντονο «άρωμα  Ελλάδας» με την ανάδειξη της ΑΒΑΞ σε οριστικό ανάδοχο στο σκέλος του EPC, έναντι τιμήματος 144,85 εκατομμυρίων ευρώ και της Σωληνουργεία Κορίνθου για την κατασκευή και προμήθεια των σωλήνων του αγωγού, έναντι 58,2 εκατ. ευρώ.

Με μήκος 182 χιλιομέτρων, ο αγωγός θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία και θα μεταφέρει 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως από τη Κομοτηνή στη γειτονική χώρα, με δυνατότητα αναβάθμισης της χωρητικότητας σε 5 δισ. κ.μ. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το Β΄εξάμηνο του 2020.

Πηγές χρηματοδότησης του IGB, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD, εταιρεία στην οποία συμμετέχει κατά 50% η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (κατά 50% θυγατρική της ΔΕΠΑ και κατά 50% της Ιταλικής Edison) και η Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), με 46 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του Βουλγαρικού προϋπολογισμού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το μετασχηματισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εν γένει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή το ν/σ είχε τεθεί προς δημόσια διαβούλευση η οποία έληξε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας συνολικά 220 σχόλια. Επόμενα βήματα είναι η εισαγωγή του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής προς συζήτηση και κατόπιν η ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο επίκεντρο των αλλαγών που νομοσχεδίου βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, για την οποία προβλέπεται μία ευρεία δέσμη μέτρων προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να είναι σε θέση να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία, στο πλαίσιο του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος με τους ιδιώτες παίκτες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται -μεταξύ άλλων- προσέλκυση στελεχών από την αγορά, νέο καθεστώς πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου, με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ, άρση της μονιμότητας σε νεοπροσλαμβανόμενους, ενίσχυση της ευελιξίας στις προμήθειες -με σεβασμό στη διαφάνεια- και ενίσχυση της κινητικότητας τόσο μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ (δηλ. ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ) όσο και προς το Δημόσιο γενικότερα, για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται επίσης και ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της, μία διαδικασία που ενδέχεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου, ήδη μέσα στο 2019 ή στις αρχές του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ συνίσταται σε διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας με την ίδρυση δύο νέων εταιρειών, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, ενώ η παλαιά εταιρεία θα παραμείνει ως ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα περιέλθουν τα μεγάλα διεθνή project στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, δηλαδή ο αγωγός IGB -που βρίσκεται πλέον υπό κατασκευή- και 2 ακόμη αγωγοί που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και ωρίμανση: IGI Poseidon και EastMed.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Πελοπόννησος: Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου διεκδικεί η Περιφέρεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κίτρινοι σωλήνες φυσικού αερίου

Η διανομή του φυσικού αερίου σε νοικοκυριά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον Μάριο Τσάκα, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου).

Στη συνάντηση, παρουσία και του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση, επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας να συνδέσει τις μεγάλες πόλεις της με το φυσικό αέριο, καθώς διεκδικεί την έγκριση από την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή πίστωσης 20.000.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα