Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Νέα αιολικό πάρκο μπαίνει στον χορό των ΑΠΕ σε Αν.Μακεδονία-Θράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ενισχυμένη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς και εγχώριες επενδύσεις ΑΠΕ είναι γεγονός και σε αυτό συνομολογούν και το πλήθος αιτήσεων από ελληνικές και ξένες εταιρίες για έργα ΑΠΕ στη χώρα μας τόσο μέσω των αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως έχουμε ήδη δει, όσο και από τις προσπάθειες για ένταξη στο ειδικό καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Από το Δεκέμβριο του 2020 έχουμε δει μία κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για έργα ΑΠΕ και ειδικά για φωτοβολταϊκά και εν συνεχεία για αιολικά πάρκα. Φυσικά, μιλάμε για τον κύκλο αιτήσεων του Δεκεμβρίου από τον οποίο προέκυψαν αιτήσεις 48 GW, ενώ πρόσφατα είχαμε και τις αιτήσεις για έργα ΑΠΕ για το Φεβρουάριο του 2021, ο οποίος ανέρχεται συνολικά στα 8.4 GW.

Ως εκ τούτου μιλάμε για ένα σύνολο έργων ΑΠΕ στη χώρα μας εντός 10ετίας, το οποίο αγγίζει ξεπερνά τα 50 GW εγκατεστημένης ισχύος και μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία “αρένα” μεταξύ των εταιριών καθώς σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ θα έχουμε έργα ισχύος 9 GW έως το 2030 και, εφόσον δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση του σχεδίου, τότε αναμένεται να δοθεί μία μεγάλη “μάχη” για ένα κομμάτι της πίτας των ΑΠΕ.

Ήδη έχουμε δει τη μάχη μεταξύ των Big 5 για φωτοβολταϊκά έργα, ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών επενδύσεων για αιολικό της πάρκο στην Εύβοια, ενώ έχουν επίσης υποβληθεί και αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα από τον Όμιλο Καράτζη καθώς και από την ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΕ-ARCHIRODON, οι οποίες τελούν υπό δημόσια διαβούλευση.

Η νέα επένδυση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την πρόσφατη έγκριση μίας ακόμα επένδυσης στον τομέα της αιολικής ενέργειας, η οποία αφορά την Ξάνθη και τη Ροδόπη. Η επένδυση έχει ήδη περάσει από ΔΕΣΕ και έχει πάρει το πράσινο φως με αποτέλεσμα να έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς του ν. 4608/2019 και να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα 5 αιολικά πάρκα της εταιρίας Καμαρίδης Global Wire ΑΒΕΕ, η οποία αφορά στις παραπάνω περιοχές.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του έργου ανέρχεται στα 120 MW ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ κάνοντας λόγο για ακόμα ένα μεγάλο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Τα 5 αιολικά και η χωροθέτηση τους

Τα 5 υπό ανάπτυξη αιολικά πάρκα της εταιρίας είναι τα κάτωθι χωροθετούνται στις εξής περιοχές:

Αιολικό Πάρκο ισχύος 40 ΜW ονόματι «Αγγελικούλα 1» στη θέση «Αγγελικούλα» του Δήμου Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και των Δήμων Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο διαθέτει Άδεια Παραγωγής από την ΡΑΕ

– Αιολικό Σταθμό ονόματι «Αγγελικούλα 2» ισχύος 32,4 MW στη θέση «Μαύρες ΚορφέςΠέλεκυς (Αγγελικούλα)», της Δημοτικής Ενότητας Αμαξάδων και της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης, του Δήμου Ξάνθης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Αιολικό Σταθμό ονόματι «Χαράδρα» ισχύος 27,3 MW στη θέση «ΧαράδραΔιαβολόρεμα», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου και της Δημοτικής Ενότητας Αμαξάδων, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Αιολικό Σταθμό ονόματι «Κρανιά» ισχύος 14,4 MW στη θέση «Κρανιά-Δοκός», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της ΠεριφερειακήςΕνότητας Ροδόπης καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Σατρών, του Δήμου Μύκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Αιολικό Σταθμό ονόματι «Γλυφάδα» ισχύος 3 MW στη θέση «Αμμόρρεμα-Γλυφάδα», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η εταιρία και η δράση της

Η ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής βιομηχανικού σιδήρου και σιδήρου οπλισμού, παραγωγής διαμορφωμένων χαλυβδοφύλλων & πάνελ πολυουρεθάνης PUR και PIR καθώς και μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες βιομηχανίες παραγωγής μαύρων, γαλβανισμένων συρμάτων, καρφοβελονών και Δομικών Πλεγμάτων στην Ελλάδα, ενώ στους σκοπούς της συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και κυρίως για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα