Βαγγέλης
Θάνος

Νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ολοκληρώθηκαν εντός του 2021 και τέθηκαν σε λειτουργία.

Οι επενδύσεις που αφορούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πυρετώδεις. Μεγάλοι και μικροί παίκτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και εκπονούν σχέδια υλοποίησης τέτοιων έργων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον σαφώς και είναι σημαντικό και κρίσιμο , ωστόσο έχει μεγάλη αξία να βλέπουμε και έργα να υλοποιούνται. Έργα που περνάνε από τα χαρτιά στην πράξη και ενισχύουν το ενεργειακό σύστημα.

Τέσσερα έργα εγκαινιάστηκαν εντός του 2021 που αφορούν μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Τα δύο από αυτά είναι αιολικά  και τα άλλα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα.  Τα νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά αποδίδουν στο σύστημα ισχύ που  φτάνει τα 104 MW.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι δύο προηγούμενες χρονιές κύλησαν υπό ιδιαίτερες και ασυνήθιστες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Οποιοδήποτε έργο ολοκληρώθηκε εντός της διετίας κλήθηκε να ξεπεράσει εμπόδια που υπό φυσιολογικές συνθήκες εμφανίζονταν ποτέ.

Αιολικό των Resinvest και Ameresco

Σε λειτουργία τέθηκε το 2021 το αιολικό πάρκο που κατασκεύασαν από κοινού οι εταιρείες Resinvest και Ameresco για λογαριασμό της ΔΕΗΑΝ . Το πάρκο είναι εγκατεστημένο στην Κεφαλονιά.
Το πάρκο αποτελείται από τέσσερις ανεμογεννήτριες, διαμέτρου 70 μέτρων , που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν 2,3 MW η κάθε μία. Η συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου φτάνει τα 9,2 MW και ο προϋπολογισμός του έργου μαζί με τα συνοδά έργα ανήλθε στα 11,8 εκατ. ευρώ. Οι υπογραφές στη σύμβαση για την κατασκευή του πάρκου “μπήκαν” στις αρχές του 2020.

Με απλά λόγια, σημαίνει πως θα μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα περίπου 1600 νοικοκυριά σε ετήσια βάση. Ο αιολικός σταθμός συνδέεται με τον υποσταθμό στην περιοχή Μύρτος.

Αιολικό πάρκο της EDP Renewables

Ένα άλλο αιολικό που έκανε πρεμιέρα είναι αυτό της EDP Renewables, που κατασκευάστηκε στην Μαλεσίνα Φθιώτιδας , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το πάρκο έχει εγκατεστημένη ισχύ 45MW και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 48.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως.

Παράλληλα, η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του αιολικού πάρκου θα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά.

Η EDPR Greece, στοχεύει να διπλασιάσει τη δυναμικότητά της έως το 2025, φτάνοντας περίπου τα 500 MW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ σχεδιάζει να υλοποιήσει και επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Φωτοβολταϊκό της Photovoras Energy

Εντός του 2021 αυξήθηκε ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πάρκων που βρίσκονται σε λειτουργία καθώς τον προηγούμενο Νοέμβριο η Photovoras Energy Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία εγκαινίασε τη λειτουργία ενός νέου σταθμού.

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελείται από τέσσερις σταθμούς και αποδίδει συνολική ισχύ περίπου 40 MW (10 MW ο καθένας) . Το πάρκο ηλεκτρίστηκε επιτυχώς και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο και λειτουργεί στο 100% της ονομαστικής του ισχύος.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα παράγουν 68 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Ποσότητα ικανή για να καλύψει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερα από 18.000 άτομα στην Ελλάδα, και να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 57,800 τόνους ετησίως.

Φωτοβολταϊκό της R Energy

Το παζλ των έργων ΑΠΕ που εγκαινιάστηκαν μέσα στο 2021 ολοκληρώνεται με το φωτοβολταϊκό σταθμό που κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία η εταιρεία R Energy.

Πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10 MW στο Στεφάνι Κορινθίας. Η περιοχή βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.

Τέλος , τέτοια έργα εκτός από την προσφορά τους στο περιβάλλον και στο ενεργειακό σύστημα , αποφέρουν οφέλη τόσο στην οικονομία όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Κατά την κατασκευή των έργων προέκυψαν θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των περιοχών ενώ δημιουργήθηκαν και μόνιμες θέσεις εργασίες από τη στιγμή που οι σταθμοί τέθηκαν σε λειτουργία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV