Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ναύπλιο: «Τρέχει» ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του Ψαρομαχαλά με 1,6 εκατ. ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες ανακατασκευής στην πλατεία Ταραμπούρα στην Πάτρα

Τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάπλαση της περιοχής του Ψαρομαχαλά είναι στον «αέρα» και πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την προσφορά τους μέχρι και τις 7 Ιουλίου.

Μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου θα ανοιχτούν οι φάκελοι, ώστε να βγει ο πλειοδότης και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει το πολύ σημαντικό αυτό έργο που θα δώσει άλλη πνοή στη παλιά πόλη του Ναυπλίου, η οποία αποτελεί ισχυρό στοιχείο της ταυτότητας του Ναυπλίου ως προορισμού.

Οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου για έργα που θα αλλάξουν τον Δήμο, γίνονται πράξη. Γίνονται πράξη σε μία εποχή που η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε «πόλεμο» , έχοντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και προσφάτως την πανδημία του Κορωνοϊού η οποία και βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας.

Μπορεί όλοι να βρίσκονταν σε καραντίνα αυτό το διάστημα και να προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες για να μη γίνει κάτι, αλλά αυτό δεν συνέβαινε για τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο και τους συνεργάτες του οι οποίοι δούλεψαν σκληρά, μεθοδικά και κατάφεραν να τελειώσουν (εκβάθυνση λιμανιού), να ξεκινήσουν και να βρίσκονται σε πορεία ολοκλήρωσης (Κόμβος στο λιμάνι) να είναι προ των πυλών ευρισκόμενα στο τελικό στάδιο των διαδικασιών (Ανάπλαση Αιγίου – Ανάπλαση Ψαρομαχαλά) αλλά και να προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς (Μαρίνα) έργα, τα οποία θα βρουν τον Δήμο μας την Επόμενη Μέρα αλλαγμένο , πάντα προς το καλύτερο και προς όφελος των πολιτών.  Φυσικά βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης πολλά ακόμα έργα τα οποία και αυτά είναι καίριας σημασίας για το Δήμο Ναυπλιέων.

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κοζάνη: Προς υπογραφές το έργο ανάπλασης της ανατολικής εισόδου της πόλης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα. ειδήσες

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κοζάνης προχώρησε στην κατακύρωση της σύμβασης αναδόχου για την ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της Κοζάνης με προϋπολογισμό 893.000 ευρώ και έκπτωση 40%.

Το έργο αφορά την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων του οδικού τμήματος στην Ε.Ο. 4 Κοζάνης-Θεσσαλονίκης από τον κόμβο της ΔΕΗ έως τον κόμβο του LIDL περίπου 1,3 χλμ, με ταυτόχρονη διαμόρφωση των υπαρχόντων συνδέσεων σε αυτό.

Και στις δύο κατευθύνσεις προβλέπεται η χρήση δύο λωρίδων κυκλοφορίας πλάτους 3,25μ η εσωτερική προς την υφιστάμενη νησίδα και 3,00μ η δεύτερη, με συνολικό πλάτος οδοστρώματος 6,25μ.

Τα ανακατασκευαζόμενα πεζοδρόμια έχουν πλάτη της τάξης των 2,25μ και επί αυτών διαμορφώνονται διαβάσεις κατάλληλες για πρόσβαση ΑμεΑ καθώς και οδηγός τυφλών. Επίσης η λύση περιλαμβάνει και την δημιουργία νησίδας πλάτους 3,95μ όμοιας με την υφιστάμενη στην θέση που στεγάζεται η ΔΕΥΑΚ καθώς και μονοδρόμιση της οδού Καρυδίτσας από την συμβολή της με την οδό Βερμίου έως την Ανθοτόπου. Όσον αφορά την πρόσβαση στο κτίριο της ΔΕΑΥΚ από την πόλη της Κοζάνης αυτή θα γίνεται με αριστερή στροφή από την οδό Βερμίου προς των οδό Καρυδίτσας με σκοπό την κυκλοφοριακή αναβάθμιση, και την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων από και προς το κτίριο.

Η αποχέτευση του καταστρώματος γίνεται μέσω σχαρών υδροσυλλογής. Λόγω της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων προβλέπεται η κατασκευή νέων φρεατίων υδροσυλλογής στις θέσεις όπου υπάρχουν τα σημερινά φρεάτια, στην απόληξη των νέων πεζοδρομίων.

Συμβάλλοντες δρόμοι

Για το σύνολο των συμβαλλόμενων δρόμων χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα πλάτη τους. Γίνονται όμως τοπικά στη διασταύρωση τους με την οδό Βερμίου παρεμβάσεις ώστε το πλάτος των πεζοδρομίων εκατέρωθεν να είναι 1,65μ που είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την ασφαλή κίνηση των πεζών. Το πλάτος του οδοστρώματος στις διασταυρώσεις γίνεται 4,70μ και επομένως απαιτείται μονοδρόμησή τους.
Σε συμβολή με δρόμους οι οποίοι είναι αδίανοιχτοι κατασκευάζεται πεζοδρόμιο επί της Βερμίου με ύψους +4εκ από την επιφάνεια του οδοστρώματος ώστε να διατηρηθεί αισθητικά η ομοιομορφία και η ασφαλής κίνηση των πεζών.

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

Οδός Βερμίου Ρεύμα προς Kοζάνη : πλάτος οδού 6,25μ με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.
Οδός Βερμίου Ρεύμα προς Θεσ/νικη : πλάτος οδού 6,25μ με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.
Οδός Πρωτοχωρίου: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου.
Οδός Λυγερής: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου.
Οδός Νέας Καρδιάς: Μονόδρομος με είσοδο από οδό Βερμίου.
Οδός Καρυδίτσας : Διπλής κατεύθυνσης έως την οδό Ανθοπούλου και έπειτα μονόδρομος με είσοδο από την οδό Βερμίου.
Οδός Κοίλων: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου.
Οδός Νέας Χαραυγής: Μονόδρομος με είσοδο από οδό Βερμίου. Οδός Κοκκιναρά: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου. Οδός Αλωνακίων: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου
Σήμανση – ασφάλιση
Έχει εγκριθεί Μελέτη Σήμανσης – Ασφάλισης – Σηματοδότησης.
Η σήμανση είναι κατακόρυφη (σήματα , φωτεινοί σηματοδότες ) και οριζόντια (διαγραμμίσεις , διαβάσεις πεζών , ανακλαστήρες οδοστρώματος, συνεχής κίτρινη διαγράμμιση για απαγόρευση στάσης στάθμευσης, έκτος καθορισμένων σημείων όπου διατηρούνται οι υφιστάμενες θέσεις στάσης λεωφορείων). Ως όριο ταχύτητας ορίζονται τα 40km/h.

Κατασκευαστικά στοιχεία

– Οδοστρώματα
Γίνεται μόνο συντήρηση αυτών με φρεζάρισμα της υπάρχουσας ασφαλτικής στρώσης και διάστρωση νέας πάχους 5 εκ με χρήση κοινής ασφάλτου.
– Νέα πεζοδρόμια
Κατασκευή νέων διαπλατυμένων πεζοδρομίων και τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου 40×40 εκ σε αυτά χρώματος γκρι. Δημιουργείται διαδρομή όδευσης τυφλών με ειδικές πλάκες πεζοδρομίου χρώματος κίτρινου.
Σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου (εκτός των διαβάσεων πεζών και απαραίτητων προσβάσεων σε υφιστάμενες επιχειρήσεις) τοποθετείται σιδηρό κιγκλίδωμα που είναι απαιτούμενο βάση προδιαγραφών σε οδούς με κυκλοφορία >30km/h.
– Διαχωριστική νησίδα
Η κεντρική διαχωριστική νησίδα του κύριου άξονα της οδού θα κατασκευαστεί όπως και οι υφιστάμενες δηλ τοιχία σκυροδέματος, κράσπεδα, πλάκες πεζοδρομίου και θα επενδυθεί με φυτική γη, όπως και οι υπάρχουσες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κρήτη: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χανιά Κρήτη

Υπογράφηκε σήμερα στα Χανιά από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη η σύμβαση ένταξης της πράξης για την «ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 στο πλαίσιο των έργων αστικών αναπλάσεων που αφορούν κατά την τρέχουσα περίοδο τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης.

«Ένα εμβληματικό έργο με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ που αναβαθμίζει παρά πολύ όλη την λειτουργία του κήπου και δεν αφορά μόνο τα Χανιά αλλά όλη την Κρήτη», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, μετά την υπογραφή.

«Ένα έργο για το Δήμο Χανίων που αναβαθμίζει σημαντικά το κέντρο της πόλης αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών», δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων ω.

Για σημαντικό έργο στην πόλη των Χανίων που αφορά τον αστικό ιστό της πόλης, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, σημειώνοντας πως προήλθε μετά από μελέτη που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης. «Σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου αλλά και αναψυχής», όπως τόνισε.

Ο Κήπος και το έργο

Ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί ένα περίκλειστο πάρκο με εμβαδόν 17.000 τ.μ., βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων και αποτελεί ιστορικό τοπόσημο της εκτός των τειχών πόλης. Βασικός σχεδιαστικός άξονας της μελέτης ανάπλασης, είναι η ενοποίηση των επιπέδων κίνησης (χωμάτινες διαδρομές) με τις επιφάνειες πρασίνου τόσο υψομετρικά με το «γέμισμα’’»των υφιστάμενων χωμάτινων διαδρόμων όσο και οπτικά με τον περιορισμό των πράσινων περιφράξεων στα σημεία που εξυπηρετούν την ασφάλεια των επισκεπτών (παιδική χαρά και όριο υψομετρικών διαφορών).

Τα υφιστάμενα κλουβιά έκθεσης ζώων απομακρύνονται και έτσι αποδίδονται στο πάρκο 1.800 επιπλέον επισκέψιμα τετραγωνικά μέτρα με νέες χρήσεις και νέες φυτεύσεις.

Οργανώνονται οι εξωτερικοί χώροι των υφιστάμενων κτισμάτων έτσι ώστε να αναδεικνύονται (ιστορικό καφέ), αλλά και να εμπλουτίζονται οι λειτουργίες τους (εξωτερικές εκδηλώσεις βιβλιοθήκης και εκπαιδευτική λειτουργία φυτωρίου).

Παράλληλα ενισχύεται το φυσικό πράσινο περιβάλλον με καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις, οργανωμένο δίκτυο άρδευσης και οργανωμένη θέση εργασίας για την συντήρηση του πάρκου. Ανασχεδιάζεται η περιοχή παιχνιδιού και δημιουργούνται και νέες περιοχές θεματικές ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα.

Οι νέες περιοχές με σχεδιασμένο εξοπλισμό παιχνιδιού έχουν συνολικά έκταση 2.300 τ.μ. (η υφιστάμενη παιδική χαρά έχει έκταση για παιχνίδι έχει 1.210 τ.μ.) Επιλέγονται υλικά που εναρμονίζονται με τον χαρακτήρα του κήπου (φυσικό σταθεροποιημένο δάπεδο) και νέος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός . Επίσης οργανώνεται η διάνοιξη μιας ακόμα εισόδου από την οδό Χ. Πλουμιδάκη, προσβάσιμη και σε άμεση επαφή με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Πάτρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Παραλιακό μέτωπο Πάτρας

Ολοκληρώθηκε η μακρόχρονη διαδικασία προκήρυξης Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δύο σταδίων για την «Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας» και στάλθηκε, όπως προβλέπεται, για δημοσίευση στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα.

Το έργο χαρακτηρίζεται αξιόλογο γιατί έχει ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία. Η λειτουργία του, ο όγκος του, η θέση του και η χρήση του έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής αλλά και στην ευρύτερη εικόνα του δημόσιου χώρου στην πόλη της Πάτρας. Αφορά όλη την εκτεταμένη περιοχή μεταξύ του Νέου Λιμανιού και της οδού Κανελλοπούλου στην Αγυιά.

Για τον τεράστιας σημασίας Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για μεγάλη συμμετοχή Αρχιτεκτονικών γραφείων από όλη την Ελλάδα.

Τα τεύχη του Διαγωνισμού είναι καρπός εξαιρετικής δουλειάς των εργαζομένων της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου μας και προσωπικά της διευθύντριας κυρίας Ελένης Αλεξοπούλου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε επίσης τους φορείς της πόλης μας, όλους όσους με τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους συνέβαλαν στην διαμόρφωση των κατευθύνσεων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα