Βαγγέλης
Θάνος

Την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβαν τα δεκαετή προγράμματα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο έδωσε την έγκριση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των Δεκαετών Προγραμμάτων Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΠΑ), του ΑΔΜΗΕ Α.Ε, για τα έτη 2020-2029 & 2021-2030.

Η ανάπτυξη του δικτύου είναι ζωτικό κομμάτι για το ενεργειακό σύστημα. Έχει τονιστεί από πολλούς αρμόδιους πως για να επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η ανάπτυξη του δικτύου. Το γεγονός θα δημιουργήσει επιπλέον ηλεκτρικό χώρο για την καθαρή ενέργεια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΑΔΜΗΕ έχει βάλει πλώρη για τα πρότζεκτ ανάπτυξης του δικτύου.

Συνοπτική περιγραφή των Δεκαετών Προγραμμάτων Ανάπτυξης

Τα δύο υπό μελέτη προγράμματα ανάπτυξης αποτελούν επικαιροποιημένα προγράμματα των προηγούμενων ΔΠΑ 2018-2027 και 2019-2028 και στα οποία εντάσσονται οι παρακάτω κατηγορίες έργων:

1. Έργα ενίσχυσης δικτύων 150 kV σε υφιστάμενους υποσταθμούς (Υ/Σ), (π.χ. Νευροκοπίου, Σιδηροκάστρου, Αξιούπολης, Κασσάνδρας, Αγιάς) και ΚΥΤ (μέρος ΙV) .
2. Έργα ενίσχυσης δικτύων 400 kV σε υφιστάμενα ΚΥΤ (μέρος ΙΙ).
3. Διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα.
4. Διασύνδεση νησιών ΒΑ Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα.
5. Έργα αναβάθμισης υφιστάμενων υποσταθμών.
6. Έργα Ενίσχυσης Συστήματος 400 kV στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
7. Περιφερειακό Κέντρο Συντονισμού για την ασφάλεια (Regional Security Coordinator – RSC) Θεσσαλονίκης.
8. Ενίσχυση της αξιοπιστίας τροφοδότησης της νήσου Άνδρου

Η ανάπτυξη του δικτύου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το σύστημα, ωστόσο πραγματοποιείται υπό προϋποθέσεις και με αυστηρά κριτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Περιβαλλοντικές διαφοροποιήσεις που επιβάλλονται στο πρόγραμμα

Το ΥΠΕΝ αναφέρει πως για την πληρέστερη προστασία και την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, σε σχέση με τα προγράμματα, η έγκρισή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένους τους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές κατευθύνσεις που οφείλει να ακολουθεί ο ΑΔΜΗΕ  είναι οι παρακάτω.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, ο Διαχειριστής οφείλει την βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των έργων. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζονται κατά το δυνατόν οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων, καθώς και η ποικιλομορφία, η ιδιαιτερότητα, και η μοναδικότητά τους.

Κατά την φάση λειτουργίας, θα πρέπει να γίνεται τακτική συντήρηση και έλεγχος των εγκαταστάσεων των έργων μεταφοράς (Η/Μ εξοπλισμός, πυλώνες, καλώδια, κλπ), προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία τους, να εγκατασταθεί σύστημα πυρασφάλειας και αντικεραυνικής προστασίας, να παρακολουθούνται οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πλησίον ΚΥΤ, Υ/Σ, καλωδίων και πυλώνων ΥΤ, κλπ.

Τα έργα για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί Μελέτες Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) , Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση (ΠΠΔ) και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) σημαντική προτεραιότητα αποτελεί ο έλεγχος και η παρακολούθηση της τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα όρια και οι διατάξεις της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως ενσωματώνονται στις περιβαλλοντικές μελέτες και τις αντίστοιχες εκδοθείσες εγκριτικές αποφάσεις (ΠΠΠΑ, ΠΠΔ, ΑΕΠΟ). Οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις αφορούν στις εκπομπές αέριων ρύπων, θορύβου, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τη διαχείριση των παραγόμενων υγρών και στερεών αποβλήτων, την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, του εδάφους, της βιοποικιλότητας, του τοπίου κ.ά.

Κατά τον τελικό σχεδιασμό των επιμέρους έργων των Γραμμών Μεταφοράς (Γ.Μ.) να επιδιώκεται το έργο να εξυπηρετείται όσο είναι δυνατόν από υφιστάμενουςαγροτικούς και δασικούς δρόμους, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη διάνοιξης νέων οδών πρόσβασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας