Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος στον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη για το ypodomes.com. Σε αυτήν μίλησε για τα πρώτα στοιχεία από την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης ενώ ήταν καθυσηχαστικός για τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί σε αυτές τις πρώτες 40 ημέρες λειτουργίας και διαβεβαίωσε πως “δεν υπάρχει περίπτωση καμία απρόβλεπτη αστοχία να επηρεάσει την ασφάλεια του μέσου“.
Παράλληλα ο κ.Ταχιάος μίλησε για την αναδιάταξη των λεωφορειακών γραμμών και την προσθήκη χώρων στάθμευσης κάνοντας λόγο για συλλογική προσπάθεια.
Αναφερόμενος στις επόμενες επεκτάσεις του μέσου, ο υφυπουργός σημείωσε πως η προσοχή έχει στραφεί στην επικείμενη έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά στα τέλη του έτους. Για τις επόμενες επεκτάσεις ο κ.Ταχιάος τόνισε ότι αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία και ως επόμενους στόχους ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για τις βορειοδυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο.
Επίσης αποκάλυψε ότι υπάρχει κινητικότητα στον διαγωνισμό για τον Δυτικό Προαστιακό. Όπως είπε ολοκληρώνεται η Β`1 φάση της δημοπράτησης και μέσα στο 2025 θα περάσουμε στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.
Για τα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που εκτελούνται η προωθούνται για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ.Ταχιάος ανέφερε πως το σημαντικότερο έργο αφορά στο flyover, έργο που είναι υπό κατασκευή.
Υπό κατασκευή επίσης όπως σημείωσε, είναι η οδική σύνδεση του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο, τα 17 σχολεία, ενώ για τα άλλα μεγάλα έργα υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τους άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη, τα σιδηροδρομικά έργα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη και η σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με το δίκτυο.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη.
Ερώτηση: Υφυπουργέ, πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σε αυτό το διάστημα λειτουργίας και τι αλλάζει για την πόλη;
Νίκος Ταχιάος: Νομίζω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιασμένη, καθώς περίμενε με ανυπομονησία την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση. Για την ακρίβεια, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος από την αποδοχή του έργου την οποία διαπιστώνω και ειδικά από τους νέους ανθρώπους που δίνουν ζωντάνια στην πόλη. Ακόμα και μετά από τα πολυσυζητημένα «προβλήματα», τις «παιδικές ασθένειες» όπως λέμε, που παρουσιάστηκαν, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, κομψό και υπερσύγχρονο. Ένα έργο που αλλάζει την κλίμακα της πόλης.
Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύαμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ήδη εμφανή. Οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο επιβάτες τις πρώτες μέρες και ποσοστό μείωσης της κίνησης στους κεντρικούς οδικούς άξονες του μητροπολιτικού κέντρου που είναι παράλληλοι με το Μετρό, της τάξεως του 10 % κατά τις ώρες αιχμής. Φαντάζεστε πόσο μπορεί αυτό το νούμερο να αυξηθεί όσο ο κόσμος θα συνηθίζει στον νέο τρόπο ζωής με το Μετρό.
Ερώτηση: Βλέπουμε αυτές τις πρώτες εβδομάδες και τις παιδικές ασθένειες που παρουσιάζει το νέο σύστημα. Τι διάστημα πιστεύετε ότι χρειάζεται για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία;
Νίκος Ταχιάος: Είναι αλήθεια ότι, παρότι είχαν προηγηθεί εξονυχιστικές δοκιμές, μπορεί να υπάρχουν μικρές αστοχίες που ήταν αδύνατον να εντοπιστούν σε οποιαδήποτε τυπική συνθήκη. Πάντα η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τις «σκηνοθετημένες» προσομοιώσεις των δοκιμών. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή τόσο η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. όσο και οι ανάδοχοι της κατασκευής και της λειτουργίας, εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε τέτοιου τύπου προβλήματα να επιλυθούν και να εκλείψουν. Θεωρώ ότι θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος, ώστε οι πρώτες πιέσεις να αποδυναμωθούν και κυρίως να εξοικειωθούν και οι Θεσσαλονικείς με το νέο τους μέσο. Εκείνο όμως που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση καμία απρόβλεπτη αστοχία να επηρεάσει την ασφάλεια του μέσου. Όλα τα συστήματα έχουν μία, δύο ή και περισσότερες δικλίδες ασφαλείας.
Ερώτηση: Πως σκέφτεστε να εισαγάγετε περισσότερο την έννοια της μετεπιβίβασης στη Θεσσαλονίκη. Η έλευση του Μετρό δημιουργεί νέες συνθήκες μετακίνησης και χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός στο πως κινείται ο επιβάτης στην ευρύτερη πόλη;
Νίκος Ταχιάος: Η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει σελίδα και οι πολίτες καλούνται εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν σε νέα δεδομένα. Σε αυτή η την πρόκληση, το Υπουργείο στέκεται δίπλα στον πολίτη. Η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών, που εκτελείται δυναμικά από τον τομέα των Μεταφορών του Υπουργείου μας, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην εύρυθμη μετακίνηση των πολιτών. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η δημιουργία χώρων στάθμευσης, η οποία είναι βέβαια αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία συλλογική προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους εποπτευόμενους φορείς του, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και με την άμεση εμπλοκή του αρμόδιου για τις μεταφορές Υφυπουργού Βασίλη Οικονόμου και στην οποία πρέπει να προστεθούν και οι πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης της πόλης. Και σίγουρα, ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι ο ίδιος ο πολίτης και το πώς θα αγκαλιάσει τις επερχόμενες αλλαγές που σχεδιάζονται για τη βελτιστοποίηση της καθημερινότητάς του. Και μολονότι το αντικείμενο αυτό δεν βρίσκεται στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μου, ως Θεσσαλονικιός είμαι διατεθειμένος να συνδράμω όπου χρειαστεί.
Ερώτηση: Ήδη έχει ξεκινήσει η κουβέντα για τις επεκτάσεις. Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα; Επίσης έχουμε και το θέμα του Δυτικού Προαστιακού, τι έχουμε να περιμένουμε;
Νίκος Ταχιάος: Η επόμενη μέρα της παράδοσης της βασικής γραμμής, μεταθέτει τις προτεραιότητές μας στη Θεσσαλονίκη κατά ένα στάδιο. Πλέον, η προσοχή μας στρέφεται στην επέκταση της γραμμής προς Καλαμαριά. Οι πέντε σταθμοί της επέκτασης, θα παραδοθούν μέσα στον επόμενο χρόνο, κατά το δεύτερο δηλαδή εξάμηνο του 2025. Μέχρι τότε, είμαστε σε αναζήτηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επόμενες επεκτάσεις, αυτές προς Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη και Αεροδρόμιο.
Όσον αφορά στον Δυτικό Προαστιακό, ο διαγωνισμός προχωράει. Η Β.Ι φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου ολοκληρώνεται και πλέον έχουμε παραλάβει από τους φορείς τις τεχνικές λύσεις που θα οριστικοποιήσουν το βασικό σχέδιο. Επόμενο βήμα είναι η υποβολή του φακέλου Τροποποίησης για τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που θα γίνει το επόμενο διάστημα και η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και στα επόμενα στάδια, ώστε μέσα στο 2025, να έχει ολοκληρωθεί και η Β.ΙΙ φάση του Διαλόγου με την πρόσκληση υποβολής προσφορών.
Ερώτηση: Ποια άλλα νέα έργα προωθεί το υπουργείο για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και εν γένει της Κεντρικής Μακεδονίας;
Νίκος Ταχιάος: Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί πλούσιο πεδίο δραστηριοποίησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μετά την παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό και την προτεραιοποίηση των επεκτάσεών του, ένα από τα κυριότερα έργα που θα συντελέσουν στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι η Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής με το flyover.
Στα οδικά έργα της ατζέντας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται επίσης, η αναβάθμιση του άξονα ΕO2, Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκιδόνας και η λειτουργία και συντήρηση του τμήματος Γέφυρα Αξιού – Έδεσσας. Πρόκειται έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα εξοικονομήσει χρόνο και κόστος λειτουργικότητας οχημάτων και ταυτόχρονα, θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια στην περιοχή.
Ακόμα, εκσυγχρονίζεται ο σιδηρόδρομος, με το τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη να μπαίνει σε πρώτο πλάνο, ενώ, καθώς έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για την σύνδεση του 6ου Προβλήτα και του Δυτικού Προαστιακού, μπαίνουν και αυτά σε τροχιά υλοποίησης στοχεύοντας στην αναβάθμιση πέραν των καθημερινών μετακινήσεων των πολιτών και των εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, συνδέοντας την Θεσσαλονίκη με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η οδική σύνδεση παιδιατρικού νοσοκομείου Φιλύρου, ενός έργου με πολλαπλά οφέλη για την Κεντρική Μακεδονία και τους πολίτες της, όπως επίσης και το ΣΔΙΤ για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία δεκαεπτά σχολικών μονάδων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Πιερίας και συγκεκριμένα στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, και Κατερίνης, του οποίου η σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο.
Το ypodomes.com ξεκίνησε σήμερα 8.1.2025 τριήμερο αφιέρωμα στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο για τις εντυπώσεις από το νέο μέσο της Θεσσαλονίκης. Αύριο ακολουθεί συνέντευξη του Τάσου Αρανίτη εκ μέρους του σχήματος AKTOR-WEBUILD-HITACHI που κατασκεύασαν το έργο καθώς και του Carlo Bianco, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας λειτουργίας THEMA του Μετρό Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την συνέντευξη του Νίκου Κουρέτα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικό Μετρό, βίντεο και φωτογραφίες από τους 13 σταθμούς του μέσου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV