Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Επί τάπητος το θέμα επέκτασης του ΧΥΤΑ Λάρισας!

Δημοσιεύθηκε

στις


Το μείζον ζήτημα της επέκτασης του Χ.Υ.Τ.Α Λάρισας, μέσω της 4ης Κυψέλης, αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του αντιπροέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων & Κοινοτήτων Π.Ε. Λάρισας (ΦΟΔΣΑ) και δημάρχου Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα. Οι εργασίες κατασκευής της 4ης Κυψέλης έχουν σταματήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο καθώς λόγω εμπλοκής της δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από Ιδιωτικές Τράπεζες, δεν βρέθηκε χρηματοδότηση. Οι δε ανάδοχοι του έργου απειλούν με καταγγελία της σύμβασης αφού μέχρι σήμερα δεν πληρώθηκαν κανένα λογαριασμό.
 

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς έχει ξεπεραστεί το όριο ασφάλειας εναπόθεσης απορριμμάτων στην 3η Κυψέλη, με κίνδυνο να σταματήσει ο ΧΥΤΑ να δέχεται άλλα απορρίμματα.
 

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός: «Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα αντοχής και ασφάλειας της 3ης Κυψέλης του ΧΥΤΑ Λάρισας. Τα απορρίμματα όμως δεν περιμένουν και πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση. Καλούμαστε να λύσουμε ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα. Ο ΦΟΔΣΑ βάση της νομοθεσίας αλλά και του κανονισμού λειτουργίας του θα έπρεπε να διαθέτει αποθεματικό, το οποίο θα το αξιοποιεί για νέα έργα στο ΧΥΤΑ. Η τραγική οικονομική κατάσταση των Δήμων όμως, που αδυνατούν να πληρώσουν για τη μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων τους, έχουν φέρει τον ΦΟΔΣΑ στο σημείο να μην διαθέτει επαρκές ταμειακό υπόλοιπο».

 

Advertisement

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για το ζήτημα και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το έργο αυτό να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς όπως ανέφερε «από 1ης Ιουλίου 2011 που αναλάβαμε το ΕΠΣΑ δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για έργα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων».
 

Από την πλευρά του ο κ. Γκουντάρας ανέφερε: «Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει τις ρίζες του σε λάθος χειρισμούς του παρελθόντος. Με απόφαση του ΦΟΔΣΑ Λάρισας δημοπρατήθηκε το 2010 η κατασκευή της 4ης Κυψέλης στο ΧΥΤΑ Λάρισας. Η δημοπράτηση του έργου όμως έγινε χωρίς να υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια. Έτσι λοιπόν το έργο έμεινε στη μέση. Εδώ και λίγο καιρό έχουμε υπερβεί το όριο ασφαλείας στην 3η Κυψέλη και υπάρχει κίνδυνος ο Χ.Υ.Τ.Α. να μην δέχεται απορρίμματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ΦΟΣΔΑ αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση καθώς σχεδόν κανένας Δήμος δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».
 

Ο κ. Γκουντάρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για το μείζον αυτό ζήτημα, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης. Ενώ αναφέρθηκε και στην σύμβαση των Δήμων με τον ΧΥΤΑ Λάρισας, η οποία κινήθηκε εξαρχής σε λάθος βάση, χαρακτηρίζοντάς την «αποικιοκρατική».
 

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ακόμα ο υπεύθυνος λειτουργίας κα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Λάρισας, στέλεχος του Τμήματος Καθαριότητας Δήμου Λαρισαίων κ. Γ. Κυραμάς.

 

Advertisement
 
 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα