Connect with us

Editorial

Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ: έργα ζωής και έργα πνοής στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αθήνα σαν πρωτεύουσα μιας χώρας είχε την τύχη-ατυχία να προσελκύσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα ο πληθυσμός της έφτασε τους 400.000 κατοίκους, ενώ μετά τον Β` παγκόσμιο πόλεμο η Αθήνα είχε φτάσει το 1.300.000 κατοίκους. Το 1970 ο πληθυσμός έφτασε τα 2.500.000 ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλο το Μητροπολιτικό συγκρότημα ζουν και εργάζονται περίπου 4.000.000 ενώ υπάρχει και άγνωστος αριθμός παράνομων μεταναστών.

 

Παρόλα αυτά η Αθήνα δεν είχε τις υποδομές για αυτή την εξέλιξη. Ειδικά από την δεκαετία του `50 και μετά ο πληθυσμός αυξανόταν ραγδαία και στα προάστια δεν υπήρχε η μέριμνα για ανάλογες υποδομές με αποτέλεσμα σήμερα η πόλη να μοιάζει πολλές φορές χαοτική. Δρόμοι στενοί, ελάχιστη σχέση μέσων μαζικής μεταφοράς με το μέγεθος της πόλης, κακή έως ανύπαρκτη ρυμοτομία σχεδόν σε όλα τα προάστια.

Η Αθήνα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να αντιλαμβάνεται το τεράστιο πρόβλημα αλλά οι λύσεις είτε έγιναν αποσπασματικά είτε δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν ποτέ και έμειναν μακέτες.

Έργα ζωής και πνοής
Η Αθήνα χρειάζεται δύο κατηγορίες έργων. Η πρώτη κατηγορία είναι τα έργα ζωής, αυτά που θα δώσουν στην πόλη μια ευκαιρία να «μοιάσει» σε άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και θα την ωθήσουν αναπτυξιακά. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα έργα πνοής. Τα έργα που θα δώσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτής της ιστορικής πόλης.

Έργα ζωής
Τα έργα ζωής περιλαμβάνουν συγκοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις οι οποίες θα μεταμορφώσουν την καθημερινότητα από μαρτυρική σε τουλάχιστον υποφερτή. Υπάρχουν μια σειρά από έργα τα οποία μπορούν να το καταφέρουν αυτό για την Αθήνα.

Η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό. Την περιμένουμε πολλά χρόνια και θα βοηθήσει να βελτιωθεί η ποιότητα των καθημερινών μετακινήσεων τόσο στο κέντρο όσο και στα Βόρεια και Βόρειο-Ανατολικά Προάστια. Θα επηρεάσει παραπάνω από 1.500.000 κατοίκους της πόλης. Θα πρέπει φυσικά να γίνουν και άλλες εκτεταμένες επεκτάσεις του δικτύου καθώς μέχρι σήμερα το Μετρό είναι η πιο πετυχημένη συγκοινωνιακή επένδυση της πόλης.

Οι επεκτάσεις του Τραμ. Επεκτάσεις έχουν εξαγγελθεί για τις περιοχές του Πειραιά αλλά ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρέπει να συμπεριλάβει και περιοχές της Αθήνας αλλά και τα Δυτικά Προάστια.

Ολοκληρωμένη λειτουργία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Σήμερα χωρίς τη λειτουργία κάποιων γραμμών και κάποιων σταθμών η εξυπηρέτηση γίνεται μερικά αποτελεσματική. Μόλις λειτουργήσει ο ΣΚΑ (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών) και ο βασικός κορμός που ξεκινά από τον Πειραιά και καταλήγει στην Αττική Οδό μέσω του κέντρου της Αθήνας τότε θα αναπτυχθεί ραγδαία εξυπηρετώντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους καθημερινά.

Επεκτάσεις Αττικής Οδού. Αν δεν γίνουν, το ευεργέτημα της Αττικής Οδού θα πάει χαμένο. Ήδη παρατηρούνται μεγάλες ουρές σε ώρες αιχμής. Θα μεγαλώσει και την ίδια την πόλη κατευθύνοντας κόσμο προς τα Μεσόγεια.

Αναβαθμίσεις Λεωφόρων. Μεγάλες επεμβάσεις για την μετατροπή τους σε αυτοκινητόδρομους για την συμπλήρωση της λειτουργίας της Αττικής Οδού δημιουργώντας ένα εσωτερικό πλέγμα στην πόλη με ελεύθερη από φανάρια μετακίνηση σε πολλές περιοχές.

Μεταφορά επιβατικού λιμανιού. Ο Πειραιάς είναι έτοιμος να εκραγεί από τον κυκλοφοριακό φόρτο και το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Η Ραφήνα και το Λαύριο μπορούν να επωμιστούν το φορτίο αφού ετοιμάσουν τις απαραίτητες υποδομές σε δρόμους και μέσο σταθερής τροχιάς.

Έργα πνοής
Τα έργα πνοής που περιμένει η Αθήνα είναι πολλά. Η σχέση της πόλης με το πράσινο και την ποιότητα ζωής είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη. Κάποια έργα έγιναν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά από τότε πέρασαν 6 χρόνια και τίποτα παραπάνω δεν έγινε. Ευτυχώς τελευταία γίνονται σημαντικές κινήσεις. Το Αττικό ¶λσος αναγεννήθηκε και περιμένουμε το ανανεωμένο Πεδίον του ¶ρεως.

Μητροπολιτικά Πάρκα. ¶γνωστη λέξη για την Αθήνα και μέχρι σήμερα την βλέπουμε μόνο σε μακέτες. Περιμένουμε το μεγάλο Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό (ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη), το πάρκο στο Γουδί και την αξιοποίηση του πάρκου Α. Τρίτσης στα Δυτικά Προάστια, την αξιοποίηση της παραλίας Φαλήρου που έχει την υποδομή αλλά παραμένει αχρησιμοποίητη ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο.

Ο πρώην Ιππόδρομος στο Φάληρο επίσης αναμένεται σε 5 χρόνια να γίνει μια εντελώς νέα περιοχή. Με ένα τεράστιο πάρκο, με την Νέα Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η Αθήνα χρειάζεται δράσεις οι οποίες να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Είναι επενδύσεις ζωής σε μια πόλη την οποία όλοι κατηγορούμε αλλά όλοι αγαπάμε να ζούμε. Αν όλα τα παραπάνω γίνουν με συγκρότηση και σοβαρότητα τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι εμείς και οι επόμενες γενιές θα ζούμε σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον με συνθήκες καλύτερες από αυτές που ζούμε τα τελευταία 40 χρόνια.

Εν κατακλείδι η Αθήνα πρέπει να γίνει ξανά αυτό που πάντα είναι προορισμένη να είναι. Κοιτίδα του πολιτισμού και φορέας πολιτισμού.

Σύνταξη: ypodomes.com

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα