Connect with us

Επικαιρότητα

Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ: Ήρθε η ώρα της επιχειρηματικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ώρα των δημόσιων έργων και της κυριαρχίας τους στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος του. Τόσο η κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα όσο και η τάση για διαφορετικού τύπου έργα ωθεί όλο και περισσότερο σε αμηχανία τις τεχνικές εταιρείες που έχουν «βολευτεί» με το σύστημα παραγωγής έργων στη χώρα μας.

Τα έργα οδηγούνται σε σύστημα παραχώρησης , αυτοχρηματοδότησης, ΣΔΙΤ. Τα χρήματα του Δημοσίου σε επενδύσεις (άρα και έργα) θα κατευθύνονται πολύ συγκεκριμένα πλέον και οι τεχνικές εταιρείες πρέπει να ανοίξουν την πόρτα τους σε νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Η σύνδεση τους με τις τράπεζες για την χρηματοδότηση έργων είναι αναπόφευκτη αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι κακό.

Η τράπεζα για να χρηματοδοτήσει και να συμμετάσχει σε έργα ανάπτυξης θα έχει κάνει τη δική της μελέτη, τα επιχειρηματικά ρίσκα, τα προσδοκώμενα κέρδη, τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Με λίγα λόγια είναι το όχημα των τεχνικών εταιρειών για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες παρακινδυνευμένες κινήσεις.

¶λλωστε πρόσφατα παραδείγματα του παρελθόντος δείχνουν ότι σε περιόδους όπως αυτή τα δημόσια έργα είναι πολλές φορές παγίδα. Οι τεράστιες εκπτώσεις από την ανάγκη δουλειάς οδηγεί σε μαθηματική οικονομική ασφυξία των τεχνικών εταιρειών που για να ανταπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα δημιουργούν «μαύρες τρύπες» και μεγάλους κινδύνους ακόμα και για ίδια την ύπαρξη τους.

Φυσικά η σύμπραξη με μία τράπεζα δεν είναι πανάκεια. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους για να προχωρεί νέες διόδους ανάπτυξης. Στην Ελλάδα λόγω του γενικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος υπάρχουν πάρα πολλές μικρές και μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες που σήμερα είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου.

Με συγχωνεύσεις και αλλαγή στρατηγικής θα μπορούσαν πολλές τέτοιες επιχειρήσεις να μεταλλαχθούν σε μοντέρνα τεχνικά γραφεία ικανά να τραβήξουν την προσοχή των τραπεζών, να αποκτήσουν μεγαλύτερα πτυχία, να αναπτυχθούν. Είναι λίγο ξεπερασμένο το μοντέλο της μικρής επιχείρησης που μετά από μια σύντομη ευημερία δεν μπορεί να κάνει το μεγάλο βήμα, οπότε μαραζώνει κάτω από το βάρος των αυξανόμενων υποχρεώσεων.

Με λίγα λόγια η κρίση υπάρχει αλλά σκεφτείτε μια Ελληνική σοφία: ήταν μια φορά ένα πλοίο το οποίο ναυάγησε και οι επιβάτες αναγκάστηκαν να πέσουν στη θάλασσα. Ένας από αυτούς άρχισε να καλεί σε βοήθεια αλλά τίποτε. Έτσι άρχισε να παρακαλά την Παναγία να τον σώσει. Μετά από πολλές παρακλήσεις και ενώ ήταν έτοιμος να πνιγεί, εμφανίστηκε η Παναγία και του λέει: εγώ προτίθεμαι να σε σώσω αλλά κολύμπα και εσύ!

Επομένως, ναι υπάρχει κρίση αλλά πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να κάνουμε και όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση. Συγχωνεύσεις, συνεργασία με τράπεζες, στρατηγικές συμμαχίες.

Τα έργα με παραχώρηση, ΣΔΙΤ και αυτοχρηματοδότηση έρχονται και οι καλύτεροι θα επωφεληθούν. Η επόμενη κίνηση πιθανόν να είναι και σε έργα μικρότερης εμβέλειας. Οι σοφότεροι που θα έχουν κάνει την κίνηση τους θα έχουν αποκτήσει και το συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό λέει η λογική της επιχειρηματικότητας. Η λογική της χώρας δεν ξέρω?

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ “Ή ΘΕΣΗ ΜΟΥ”

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα