Connect with us

Επικαιρότητα

Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ: οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αρχή για την ανάπτυξη;

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν από μερικές μόλις μέρες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ένα γεγονός που ξάφνιασε ακόμα και τους πιο θερμούς οπαδούς της χώρας μας. Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου γύρισε σε θετικό πρόσημο έστω και αναιμικά. Η ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν 0,8% και αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι ο αριθμός αλλά το στοιχείο της ανατροπής.

Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αλλά και με διαφορετικές εκδοχές. Πόσο επηρεάζει όμως την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας εν μέσω δεκάδων φημών για χρεοκοπία;

Το πρώτο στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί βάση για το μέλλον είναι το πόσο ανάγκη έχει αυτή τη στιγμή ξένα κεφάλαια και επενδύσεις η χώρας μας που μαστίζεται από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια.

Πολλές επενδύσεις έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, τελικά όμως μία- μία αποσύρονται και δεν ολοκληρώνονται. Δεν είναι μόνο η πραγματικότητα μιας χώρας που η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Είναι και η επένδυση που θα γίνει πόσο θα μπορεί να είναι βιώσιμη.

Οι υποδομές στις οποίες πρόκειται να στηριχτεί στο μέλλον είναι πλέον ξεκάθαρες. Ενέργεια, τουρισμός, βιομηχανία. Η ενέργεια είναι το νούμερο ένα σωσίβιο που μπορεί στην κυριολεξία να σώσει την οικονομία και να επιστρέψει δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Αυτό είναι διπλά καλό καθώς με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ως ιδιωτική κυρίως επένδυση στηρίζει την προσπάθεια απεμπλοκής από το βάσανο του πετρελαίου και του χρηματιστηριακού του παιχνιδιού.

Θα «πρασινίσει» τη χώρα και πολλές θέσεις διάσπαρτες στην περιφέρειας (που υποφέρει από την μάστιγα της ανεργίας) θα δημιουργηθούν και μάλιστα με μεγάλες μελλοντικές προοπτικές. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως είναι πιθανό να γίνουν εξορύξεις πετρελαίου και στην Δυτική Ελλάδα πράγμα που βοηθά ακόμα περισσότερο στην προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια.

Στη δεύτερη θέση των υποδομών είναι οι τουριστικές. Η πραγματική «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια ατόνησε είδε αφ` υψηλού το ρόλο της και τελικά έφτασε να τρέχει πίσω από χώρες που πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν στον τουριστικό χάρτη.

Εδώ οι πιθανότητες επένδυσης είναι πολύ μεγάλες καθώς το κλίμα και η φυσική ομορφιά αυτής της χώρας την καθιστούν επιθυμητή ούτως ή άλλως. Με τις κατάλληλες προοπτικές αυτό μπορεί να μεγεθυνθεί και η Ελλάδα να επιστρέψει ως μία από τις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις παγκοσμίως.

Ξενοδοχεία, τουριστικά χωριά, χώροι υψηλού αθλητισμού (γκολφ κυρίως), υποδομές στα λιμάνια για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, υποδομές στα αεροδρόμια για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών συνδυάζουν ένα καλό «κοκτέιλ» για επενδύσεις που τα επόμενα 10 χρόνια μπορούν να φέρουν ξανά πίσω εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Αρκεί το λάθος της επιλεκτικής διαφήμισης της χώρας ως τουριστικού προορισμού να μην περιοριστεί στα νησιά μας. Η Τουρκία χωρίς να διαθέτει νησιά προσελκύει σχεδόν 20.000.000 επισκέπτες το χρόνο! Η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν κάλλιστα να προσελκύσουν τουρίστες όλο το χρόνο καθώς η Ηπειρωτική Ελλάδα διαθέτει το «πακέτο» για αυτό.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ως προορισμοί city break θα μπορούν να προσελκύουν εκατομμύρια τουριστών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «τρώνε» τον τουρισμό από άλλες περιοχές. Με τις κατάλληλες μοντέρνες υποδομές στις πόλεις (malls, ποδηλατοδρόμους, city spots, νυχτερινή ζωή) μπορούν να φτάσουν το επίπεδο των αντίστοιχων ισπανικών πόλεων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Στην τρίτη θέση είναι οι υποδομές στη βιομηχανία. Εδώ και 20 χρόνια η βιομηχανία έχει ατονήσει σε τέτοιο βαθμό που να είναι ανησυχητικό. Η εκβιομηχάνιση πρέπει να πάρει και πάλι μπρος με αντικείμενα τα οποία να αντέξουν σε βάθος χρόνου. Το λάθος της μεταφοράς βιομηχανικών μονάδων στο εξωτερικό έφερε άσχημα αποτελέσματα στην Ελληνική οικονομία.

Φυσικά και οι κατασκευές μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας καθώς ήταν η κινητήρια δύναμη της χώρας για πολλά χρόνια. Μόνο που πλέον πρέπει να είναι πιο στοχευμένες και να μην υπερβάλλουν όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία με τα καταστροφικά αποτελέσματα να είναι γνωστά σε όλους.

Καλή εβδομάδα σε όλους

Το κείμενο είναι από την ενότητα “Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ’

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα