Connect with us

Επικαιρότητα

Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ: οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αρχή για την ανάπτυξη;

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν από μερικές μόλις μέρες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ένα γεγονός που ξάφνιασε ακόμα και τους πιο θερμούς οπαδούς της χώρας μας. Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου γύρισε σε θετικό πρόσημο έστω και αναιμικά. Η ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν 0,8% και αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι ο αριθμός αλλά το στοιχείο της ανατροπής.

Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αλλά και με διαφορετικές εκδοχές. Πόσο επηρεάζει όμως την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας εν μέσω δεκάδων φημών για χρεοκοπία;

Το πρώτο στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί βάση για το μέλλον είναι το πόσο ανάγκη έχει αυτή τη στιγμή ξένα κεφάλαια και επενδύσεις η χώρας μας που μαστίζεται από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια.

Πολλές επενδύσεις έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, τελικά όμως μία- μία αποσύρονται και δεν ολοκληρώνονται. Δεν είναι μόνο η πραγματικότητα μιας χώρας που η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Είναι και η επένδυση που θα γίνει πόσο θα μπορεί να είναι βιώσιμη.

Οι υποδομές στις οποίες πρόκειται να στηριχτεί στο μέλλον είναι πλέον ξεκάθαρες. Ενέργεια, τουρισμός, βιομηχανία. Η ενέργεια είναι το νούμερο ένα σωσίβιο που μπορεί στην κυριολεξία να σώσει την οικονομία και να επιστρέψει δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Αυτό είναι διπλά καλό καθώς με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ως ιδιωτική κυρίως επένδυση στηρίζει την προσπάθεια απεμπλοκής από το βάσανο του πετρελαίου και του χρηματιστηριακού του παιχνιδιού.

Θα «πρασινίσει» τη χώρα και πολλές θέσεις διάσπαρτες στην περιφέρειας (που υποφέρει από την μάστιγα της ανεργίας) θα δημιουργηθούν και μάλιστα με μεγάλες μελλοντικές προοπτικές. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως είναι πιθανό να γίνουν εξορύξεις πετρελαίου και στην Δυτική Ελλάδα πράγμα που βοηθά ακόμα περισσότερο στην προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια.

Στη δεύτερη θέση των υποδομών είναι οι τουριστικές. Η πραγματική «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια ατόνησε είδε αφ` υψηλού το ρόλο της και τελικά έφτασε να τρέχει πίσω από χώρες που πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν στον τουριστικό χάρτη.

Εδώ οι πιθανότητες επένδυσης είναι πολύ μεγάλες καθώς το κλίμα και η φυσική ομορφιά αυτής της χώρας την καθιστούν επιθυμητή ούτως ή άλλως. Με τις κατάλληλες προοπτικές αυτό μπορεί να μεγεθυνθεί και η Ελλάδα να επιστρέψει ως μία από τις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις παγκοσμίως.

Ξενοδοχεία, τουριστικά χωριά, χώροι υψηλού αθλητισμού (γκολφ κυρίως), υποδομές στα λιμάνια για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, υποδομές στα αεροδρόμια για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών συνδυάζουν ένα καλό «κοκτέιλ» για επενδύσεις που τα επόμενα 10 χρόνια μπορούν να φέρουν ξανά πίσω εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Αρκεί το λάθος της επιλεκτικής διαφήμισης της χώρας ως τουριστικού προορισμού να μην περιοριστεί στα νησιά μας. Η Τουρκία χωρίς να διαθέτει νησιά προσελκύει σχεδόν 20.000.000 επισκέπτες το χρόνο! Η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν κάλλιστα να προσελκύσουν τουρίστες όλο το χρόνο καθώς η Ηπειρωτική Ελλάδα διαθέτει το «πακέτο» για αυτό.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ως προορισμοί city break θα μπορούν να προσελκύουν εκατομμύρια τουριστών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «τρώνε» τον τουρισμό από άλλες περιοχές. Με τις κατάλληλες μοντέρνες υποδομές στις πόλεις (malls, ποδηλατοδρόμους, city spots, νυχτερινή ζωή) μπορούν να φτάσουν το επίπεδο των αντίστοιχων ισπανικών πόλεων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Στην τρίτη θέση είναι οι υποδομές στη βιομηχανία. Εδώ και 20 χρόνια η βιομηχανία έχει ατονήσει σε τέτοιο βαθμό που να είναι ανησυχητικό. Η εκβιομηχάνιση πρέπει να πάρει και πάλι μπρος με αντικείμενα τα οποία να αντέξουν σε βάθος χρόνου. Το λάθος της μεταφοράς βιομηχανικών μονάδων στο εξωτερικό έφερε άσχημα αποτελέσματα στην Ελληνική οικονομία.

Φυσικά και οι κατασκευές μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας καθώς ήταν η κινητήρια δύναμη της χώρας για πολλά χρόνια. Μόνο που πλέον πρέπει να είναι πιο στοχευμένες και να μην υπερβάλλουν όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία με τα καταστροφικά αποτελέσματα να είναι γνωστά σε όλους.

Καλή εβδομάδα σε όλους

Το κείμενο είναι από την ενότητα “Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ’

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα ανακηρυχθεί ανάδοχος για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum για τα έργα υποδομών.

Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η επόμενη γενιά έργων είναι τα σιδηροδρομικά και αναφερόμενος στις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, τόνισε ότι δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει, εάν το λιμάνι της δεν είναι συνδεδεμένο με το σιδηρόδρομο και με ένα σύγχρονο δρόμο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε ανάδοχο για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας με την ΠΑΘΕ, ένα έργο που συζητάμε σε αυτή την πόλη 15 χρόνια και ποτέ δεν ολοκληρώνεται, ένα έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ» είπε και πρόσθεσε:

«Επίσης εντός του 2021 ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπολειπόμενα τρία χιλιόμετρα σιδηροδρομικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσα στην κρίση αυτή, αφού θα διαχειριστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ περίπου 70 δισ. ευρώ και τόνισε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πολύ μεγάλα projects υποδομών και μεταφορών.

Τα εμβληματικά έργα

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε μία σειρά από μεγάλα εμβληματικά έργα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που προχωρά η κυβέρνηση, με πρώτο το Flyover της Θεσσαλονίκης, το οποίο δημοπρατήθηκε πρόσφατα. Αλλά και έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του Μετρό της Αθήνας, το βόρειο τμήμα του Ε65 και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις:

Πρώτον, για την οδική ασφάλεια, όπου εντός του μήνα υπογράφεται η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ για έργα οδικής ασφάλειας σε πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα.

Δεύτερον και αυτό όπως επισήμανε καθίσταται επίκαιρο λόγω κλιματικής αλλαγής και καθώς ο Ιανός «επισκέπτεται» τη χώρα, την αντιπλημμυρική προστασία. Επίσης εντός του μήνα, ξεκινά το πρόγραμμα για την υλοποίηση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων κοντά στους αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα 10 έργων, επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Και τα δύο αυτά προγράμματα έχουν συνολικό ύψος 750 εκ ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε επίσης ότι πριν από μία εβδομάδα δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, αρκετούς μήνες πριν τη σύμβαση με τη Fraport.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην Πατρών- Πύργου, τον ΒΟΑΚ, τον Ε65, και φυσικά στον ΟΑΣΘ και στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Σχολίασε ότι κάποτε πρέπει ορισμένα ζητήματα τεχνοκρατικά να αποπολιτικοποιηθούν και να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στους βασικούς άξονες για τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία δεν είναι μπλε, κόκκινα ή πράσινα, αλλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Ξεκινά το πρόγραμμα υλοποίησης έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών ως εργαλείων ανάπτυξης επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Προσπάθεια για “επιτάχυνση” έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Την ανάδειξη αναδόχου για τη σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ εντός του Δεκεμβρίου, ενός έργου 70 εκατ.ευρώ, προανήγγειλε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας επίσης πως εντός του 2021 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπoλοιπόμενα 3 σιδηροδρομικά χλμ. με το λιμάνι της πόλης. Τόνισε μάλιστα πως δε νοείται να παίξει τον ρόλο που πρέπει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της ως gateway port για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν δεν είναι συνδεδεμένη με τον σιδηρόδρομο και έναν σύγχρονο δρόμο.

«Είναι αστείο να μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της χωρίς σιδηρόδρομο» είπε. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης πως είναι κοινή παραδοχή του τεχνικού κόσμου πως η επόμενη γενιά των έργων θα είναι τα σιδηροδρομικά, καθώς τα μεγάλα οδικά έργα έκλεισαν τον κύκλο τους.

Τέλος τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν, να σχεδιασθούν και να αρχίσουν να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται μια σειρά μεγάλων, εμβληματικών έργων, περίπου 13 δισ.ευρώ.

Νίκος Παππάς: Απαραίτητη η επιτάχυνση των έργων

Την επιτάχυνση των έργων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο βουλευτής του και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως η κριτική αφορά κυρίως τα χρονοδιαγράμματα. Τόνισε δε πως το νέο παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο γίνεται αυτό τον καιρό μεγάλη συζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχει στην «καρδιά» και στη φιλοσοφία του τον άξονα των μεταφορών και των υποδομών.

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθεί στις υποδομές

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, σημείωσε πως υπάρχει στασιμότητα στην εκτέλεση των έργων, ενώ τόνισε πως μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε η ανεπάρκεια των δημόσιων υποδομών. Πρότεινε δε το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει στις δημόσιες και κοινωνικές υποδομές. «Αυτή είναι η ιδανική στιγμή, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους» ανέφερε.

Fraport: Έως τα τέλη του 2020 ολοκληρώνονται έργα αξίας 90 εκατ. ευρώ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Alexander Zinell, CEO της εταιρείας, σημειώνοντας πως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκαν έργα κόστους 90 εκατ. ευρώ, τα οποία ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους. «Το καλοκαίρι παραδόθηκαν τα 11 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, της Κω και της Σαντορίνης. Για το 2021 υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να ταξιδεύουμε με τα υγειονομικά μέτρα και με ασφάλεια» είπε ακόμη ο κ. Zinell.

Υπέρμαχος της ένταξης σιδηροδρομικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, τονίζοντας ότι η εταιρεία μέσα στο 2019 μετακίνησε 20 εκατ. επιβάτες και 1.400.000 τόνους αγαθών. «Έρχονται 5 νέα τρένα στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το πρώτο από αυτά θα κάνει το παρθενικό εμπορικό του δρομολόγιο στις 25 Μαρτίου του 2021. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη αποκτά μέχρι το τέλος του έτους μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης τραίνων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσαλίδης.

Για την ανάμειξη της πολιτικής στα έργα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος, κάνοντας λόγο για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, είπε πως η εταιρεία θα αναμένει την απόφαση επί της σχετικής αιτήσεως ακυρώσεως που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ δεσμεύτηκε πως η Αττικό Μετρό δουλεύει για να τελειώσει το έργο το 2023.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, υπογράμμισε πως το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ εκτός από την 6η προβλήτα, πραγματοποιείται εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού, ενώ θα υπάρξει σύντομα ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λήμνο-Χίο-Σάμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις παρά την ύφεση

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Στη πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Annual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτές προχωρούν παρά το “χειρόφρενο” που επέφερε η ύφεση λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για το “Ελ. Βενιζέλος”, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και το Ελληνικό.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού είναι τα εξής:

  • Οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά με μόνη εξαίρεση το διαγωνισμό για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος σταμάτησε εκ μέρους της Κυβέρνησης διότι κρίθηκε πως η εποχή δεν ήταν κατάλληλη.
  • Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ προχωρά σε πολύ καλό κλίμα.
  • Την μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
  • Σήμερα συνεδριάζει το ΣτΕ για το Ελληνικό για να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί και είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να εισέλθει στην τελική του φάση με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να προχωρά στην αποσφράγιση της μοναδικής οικονομικής προσφοράς και κατόπιν – πιθανότατα – στην ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Αυτή η εξέλιξη θα «ξεκλειδώσει» τη μεταβίβαση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΛΑΜΔΑ έως το τέλος του 2020 για να ακολουθήσει η έναρξη της κατασκευής του καζίνο, των ξενοδοχείων και των κατοικιών ώστε σε τρία χρόνια να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες αυτή τη μαγευτική τοποθεσία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα