Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ: Δύσκολη η απόφαση για το Ελληνικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο. Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει και πάρκο και πόλη. Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα το πάρουν οι επενδυτές από το Κατάρ και θα το κάνουν Λας Βέγκας. Επίσης θα γίνουν εμπορικά καταστήματα. Χώρος έκθεσης.

Ο πόλεμος της πληροφορίας γύρω από τον «χρυσοφόρο» όπως αποδεικνύεται χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού δείχνει και την κατάσταση σύγχυσης που βρισκόμαστε. Η Ελληνική Πολιτεία στον αγώνα της να βρει πόρους και να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη θέλει -πολύ σωστά- να παραχωρήσει εκτάσεις που θα δημιουργήσουν επενδύσεις και θα συμβάλλουν στην επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία. Οι Δήμοι της περιοχής δεν θέλουν να χτιστεί τίποτα και -πολύ σωστά- προτείνουν να μείνει ένα πάρκο υψηλού πρασίνου και χώρος αναψυχής και άθλησης.

Οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής προτείνουν -πολύ σωστά- να γίνει ένα πάρκο στα πρότυπα του Hyde Park του Λονδίνου και να μην χτιστεί ούτε ένα στρέμμα. Ο δήμαρχος Αθηναίων αλλά και πολύ άλλοι προτείνουν αντί για ένα τεράστιο πάρκο -πολύ σωστά- να γίνουν 20 μικρότερα σε περιοχές της Αθήνας.

Τελικά όλοι έχουν δίκιο. Ο καθένας από την πλευρά του έχει πολύ σοβαρά επιχειρήματα και όλοι παλεύουν για να είναι η Αθήνα καλύτερη στο μέλλον. Το μεγάλο ερώτημα για μένα είναι ποια από όλες αυτές τις προτάσεις είναι ουσιαστική, επί του παρόντος, με γνώμονα το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και να λοξοκοιτάζει το μέλλον.

Και πάλι ο καθένας μπορεί να πει ότι ξέρετε η δική μας λύση είναι η καλύτερη για αυτούς και αυτούς τους λόγους. Η σημερινή σκληρή πραγματικότητα χαλάει όμως λίγο το παραμύθι στο οποίο θα μπορούσαμε να τα έχουμε όλα τέλεια. ¶λλωστε η Αθήνα είναι το παράδειγμα της κακής οργάνωσης και λειτουργίας ως πόλη.

Ο πλήρης αποκλεισμός του χώρου και η δημιουργία ενός πάρκου είναι το ιδανικό. Είναι αυτό που ονειρευόμαστε να έχουμε. 6.000 στρέμματα στη διάθεση μας, ελεύθερα από δόμηση, μόνο για πεζούς. Μας θυμίζει και λίγο εικόνες από πάρκα του εξωτερικού με λίμνες και πάπιες, ποπ κορν και πικ-νικ. Έχω όμως πολύ σοβαρές αμφιβολίες για τη λειτουργία ενός τόσο μεγάλου πάρκου το οποίο δεν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για αποτελεσματική φύλαξη, συντήρηση και χρηματοδότηση για έργα που θα χρειάζεται.

Η δημιουργία των 20 (ή και παραπάνω) πάρκων μάλλον είναι όνειρο θερινής νυκτός καθώς θα πρέπει για κάθε στρέμμα που χτίζεται στο Ελληνικό αντίστοιχα άλλο ένα να γκρεμίζεται κάπου αλλού για να μετατραπεί σε πάρκο. Και ποιος θα χρηματοδοτήσει όλη αυτή την κατάσταση; Ένα ανεξάρτητο ταμείο το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αποτελεσματικότητα του; Και αν χτιστεί το μισό Ελληνικό αλλά γίνουν 5 αντί για 20 πάρκα εμείς ποιόν πρέπει να καταγγείλουμε; Αντ ` αυτού ας γκρεμίζουμε αστικό τοπίο προς χάρη του πρασίνου αντί να χτίζουμε για να γκρεμίζουμε εγώ θα έλεγα.

Τώρα αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι το σχέδιο για την επένδυση από το Κατάρ (ή από αλλού) για την μετατροπή μέρους της έκτασης του παλιού αεροδρομίου σε μια θεματική εντυπωσιακή, τουριστική πόλη που θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της παραλιακής Λεωφόρου.

Από την μία θα χάσουμε την μεγάλη ευκαιρία για ένα τεράστιο πάρκο (από τα μεγαλύτερα του κόσμου). Θα χάσουμε την ευκαιρία ένας χώρος μέσα στην Αθήνα να μείνει αδόμητος και απείραχτος. Ένα τμήμα επίσης θα δοθεί στην ΔΕΘ για την διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων. ¶ρα τι μένει για πάρκο; Η μισή έκταση; Και πως θα αξιοποιηθεί; Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα..

Εδώ υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Με την επένδυση αυτή η Αθήνα θα αποκτήσει μια νέα ταυτότητα στο νότιο μέρος της το οποίο θα συνδέει αυτόματα την περιοχή με τον τουρισμό. Οι κλάδοι των κατασκευών, του τουρισμού, της αναψυχής θα δουν μια νεκρανάσταση σε μια πόλη που δεν κινείται τίποτα. Το κράτος θα συλλέγει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από όλους τους φόρους που επιβάλει από την συγκεκριμένη επένδυση. Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για την κατασκευή και εκατοντάδες για τη λειτουργία του.

Δεκάδες έμμεσα επαγγέλματα θα επωφεληθούν και θα ζουν από την κατασκευή και λειτουργία. Ο τουρισμός θα απογειωθεί ενώ η περιοχή θα πάρει τεράστια αξία στο real estate. Αν ο σχεδιασμός είναι στα πρότυπα του Ελ. Βενιζέλος με την κυρίαρχη επένδυση να φέρνει κοσμογονικές αλλαγές αλλά πολύ τσιμέντο. 65.000 νέες θέσεις εργασίας λέει δημιούργησε η επένδυση στα Σπάτα.

¶ραγε θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα σε 10 χρόνια από τώρα; Δεν είμαι υπέρμαχος σε καμία από τις παραπάνω προτάσεις. Οφείλω όμως να είμαι ρεαλιστής. Δεν είμαστε στην ρομαντική εποχή με τα πάρκα να κυριαρχούν. Γύρω μας η αυξανόμενη φτώχεια φουντώνει και η οργή ξεχειλίζει. Πρέπει ο ανθρώπινος παράγοντας να επικρατήσει και μετά η ρομαντική διάθεση. Πρέπει όλες αυτές οι στρατιές των ανέργων και των ανθρώπων χωρίς ελπίδα να μπορούν να οραματίζονται κάτι καλύτερο για εκείνους και τις οικογένειες τους.

Οι επενδύσεις που ετοιμάζονται σε έργα ενέργειας όπως αυτό της Κοζάνης, το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο νέα έργα σε Μετρό και οδικούς άξονες θα βοηθήσουν ανθρώπους να ξανασταθούν στα πόδια τους. Ποιος μπορεί να πει λοιπόν όχι σε μια επένδυση στο Ελληνικό; Όχι στην επένδυση αλλά σε αυτούς τους ανθρώπους;

Το κείμενο είναι από την ενότητα Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα