Στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022 , βρέθηκε και ο Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Μαντζούφας αποτέλεσε μέρος του πάνελ με τίτλο “Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις που ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της χώρας”. 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε “Είμαι διοικητής του ταμείου ανάκαμψης μιας  ειδικής υπηρεσίας η οποία συστάθηκε πέρυσι και έχει το συντονισμό όλων των δράσεων στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η χώρα μας αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται με πόρους που ίσως δεν έχουν ξαναϋπάρξει”συνολικά για την ελληνική οικονομία. Αναφέρομαι στο ταμείο ανάκαμψης το οποίο είναι 30, 5 δισεκατομμύρια €, τόσο σε απευθείας επιδοτήσεις όσο και σε δανειοδοτήσεις. Παράλληλα να υπολογίσουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ που αναμένεται πολύ σύντομα η πλήρης ενεργοποίηση του”. 

“Άρα έχουμε το επόμενο ΕΣΠΑ που έρχεται. Το οποίο είναι το παραδοσιακό όργανο χρηματοδότησης διαφόρων επενδύσεων. Επί της ουσίας λοιπόν έχουμε έναν διπλασιασμό και βέβαια και το κομμάτι του αγροτικού ταμείου”.

Το Δημόσιο πρέπει να είναι σε εγρήγορση να εκμετάλλευση των πόρων 

“Επομένως η χώρα μας βρίσκεται με πάρα πολύ σημαντικούς πόρους. Και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση όλων μας όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και της αγοράς, να μπορέσουμε να σταθούμε μπροστά σε αυτή την πρόσκληση με τον καλύτερο τρόπο. Και αυτό που λέω δεν είναι τόσο απλό. Σημαίνει ότι το Δημόσιο πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη οργάνωση, ούτως ώστε να καταφέρει να δημοπρατήσει γρηγορότερα τα έργα, να τα συμβασιοποιήσει και να παρακολουθήσει την υλοποίηση τους.”

“Και την ίδια ώρα η αγορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αυτή την ευκαιρία να την εκμεταλλευτεί συνολικά η χώρα μας παράγοντας στο τέλος της ημέρας έργα. Τα οποία να μην είναι έργα που μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί δε λειτουργούν και αν τελικά ήταν έργα που είχαν μία προστιθέμενη αξία”.

“Είναι μία πρόκληση που πρέπει να μας βρει όλους από την ίδια πλευρά . Δεν είναι μία πρόκληση απλά του πως και μόνο θα απορροφήσουμε γρήγορα τα χρήματα αλλά πως αυτά τα χρήματα ουσιαστικά θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία, θα δημιουργήσουν ανθεκτικές υποδομές”. 

Υπάρχει μια συναντίληψη από όλους να “αρπάξουμε” την ευκαιρία 

“Μπροστά σε αυτή την πρόκληση εγώ νιώθω και στο επίπεδο της αγοράς και στο επίπεδο του δημόσιου και ευρύτερα της κοινωνίας υπάρχει μία συναντίληψη. Υπάρχει μία συναντίληψη ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε, όχι με όρους κερδοσκοπίας,  όχι με όρους απορρόφησης. Με όρους προστιθέμενης αξίας για όλη την κοινωνία”.

“Η αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να σταθεί, και είναι χρήσιμο αυτή βράβευση που γίνεται από σας κάθε χρόνο σε διάφορα έργα, το οποίο μεταξύ άλλων δείχνει οτι παράγονται κοσμήματα στην Ελλάδα. Παράγονται έργα τα οποία είναι εφάμιλλα ευρωπαϊκών χωρών της Δύσης . Είναι αποτέλεσμα και των εταιρειών οι οποίες τελικά παράγουν μία προστιθέμενη αξία”. 

“Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια βρίσκεται με πρωτοφανείς πόρους. Η πρόκληση είναι εδώ κι αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος ότι θα απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση και θα βγούμε με πολύ θετικά συμπεράσματα αλλά χρειάζεται μία εγρήγορση. Χρειάζεται εγρήγορση από όλους μας’.

“Χρειαζόμαστε δυνατές αναθέτουσες αρχές. Εδώ έρχεται λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ να βοηθήσει και όχι να πάρει αρμοδιότητες. Να βοηθήσει αδύναμους φορείς του Δημοσίου να δημοπρατήσουνε με τον τρόπο που πρέπει τα έργα τους”.

Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί συνολικά 230 έργα

“Στο κομμάτι των επιχορηγήσεων έχουμε ενεργοποιήσει αυτή τη στιγμή συνολικά 230 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 10,2 δις. Αυτά τα έργα βρίσκονται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”. 

“Από το Σεπτέμβρη θα βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη ροή συμβασιοποίησεων . Ειδικά το ‘23 αναμένουμε πάρα πολλές συμβασιοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα γίνονται μαζικά δημοπρατήσεις όλων αυτών των έργων.

Το ταμείο ανάκαμψης χρηματοδοτεί  τον Ε65. Συγχρηματοδοτεί το βόρειο οδικό άξονα Κρήτης. Χρηματοδοτεί την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων . Χρηματοδοτεί  πλήθος αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Ελλάδα. Χρηματοδοτεί επίσης ένα ευρύ έργο οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ μεγάλα, καίρια  έργα για το ελληνικό Δημόσιο και την ελληνική περιφέρεια, τα οποία βρίσκονται σε υλοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε φορείς δημοπράτησης με ικανότητα, το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας, το ΤΕΕ είναι επίσης ένας και προφανώς το υπουργείο υποδομών”.

“Στη δεύτερη τοποθέτηση του απάντησε στην ερώτηση πως θα προχωρήσει το ταμείο κάτω από όλα αυτά τα δεδομένα. Όλο αυτό το πλαίσιο βάζει κάτι που στην Ελλάδα δεν το είχαμε ιδιαιτέρως και βέβαια το βάζεις ένα ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μία διαφορετική αντίληψη με ποιους όρους έρχονται τα χρήματα”.

“Η μεγάλη διαφορά με τα παραδοσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα ότι όλο αυτό βασίζεται στο αποτέλεσμα. Μία βασική αρχή όλου του κανονισμού είναι ότι δεν πληρώνουμε δαπάνες. Ουσιαστικά κάθε φορά λαμβάνει από την ευρωπαΐκή επιτροπή κάθε έξι μήνες η κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης στη βάση επίτευξης αποτελεσμάτων. Επομένως εμείς σαν χώρα έχουμε συγκεκριμένα ορόσημα, που υπάρχουν σε κάθε εξάμηνο και η επίτευξη τον οποίο θα αποτελέσει προϋπόθεση εάν θα πάρουμε το σύνολο ή καθόλου χρηματοδότηση. Όπως καταλαβαίνετε αυτό βάζει το όλο σύστημα σε μία ανάγκη τρομερής πειθαρχίας”. 

Αυτό το πλαίσιο ισχύει για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Επομένως το βρίσκω μια τεράστια ευκαιρία να αλλάξει η νοοτροπία παραγωγής έργων. Όλο αυτό θα βοηθήσει θα δημιουργήσει ένα καλύτερο πλαίσιο που θα οδηγήσει σε καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα. 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV