Connect with us

Επικαιρότητα

Η μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτή την ώρα στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), σε μία πάροδο (Κότσικα 4) της Πατησίων στο ύψος του Πεδίον Άρεως θα αποφασιστεί το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Κι αυτό γιατί θα συνέλθει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑ το οποίο εξελέγη από τις πρόσφατες εκλογές στη Γενική Συνέλευση προκειμένου να εκλέξει το νέο πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, o σημαντικός ρόλος της ΠΕΔΑ στης διαχείριση των απορριμμάτων είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 211 του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) και την σχετική (εφαρμοστική) Υπουργική Απόφαση η νέα διοίκηση ορίζει τα 36 από τα 60 (το 61ο είναι ex officio ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής, άρα την παρούσα πενταετία η Ρένα Δούρου), με αποτέλεσμα να έχει την πλειοψηφία και στη νέα εφταμελή (έξι εκλεγμένα μέλη από το Δ.Σ. και η περιφερειάρχης Αττικής ως πρόεδρος) Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, η οποία θα αποφασίσει για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων:

Δηλαδή, να συνεχιστούν τα έργα ΣΔΙΤ, όπως θέλουν κατά κύριο λόγο ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔΑ και επικεφαλής των «πράσινων» στο νέο Δ.Σ., δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης και μερίδα των «γαλάζιων» που επηρεάζονται από τον υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και γενικό γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων στο υπουργείο Εσωτερικών Δημήτρη Καλογερόπουλο ή να μην συνεχιστούν όπως επιθυμούν, κυρίως, τα μέλη του Δ.Σ. που εξελέγησαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι τα 24 μέλη του νέου Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ ορίζονται από την Περιφέρεια Αττικής αλλά φτάνουν για να εκλέξουν μόλις τρία (μαζί με τη Ρ. Δούρου) μέλη στη νέα Ε.Ε. του Συνδέσμου.

Τα σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις είναι σκληρές. Και αυτό γιατί:

-Οι «γαλάζιοι» υπό τον δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη («Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής για την Ανατροπή») έχουν εννέα από τα 25 μέλη στο νέο Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ και ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ που έχει δύο θα ψηφίσει λευκό ή θα απέχει, χρειάζονται ακόμη τρεις για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, προς το παρόν, ο Ν. Σαράντης (που με την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» έχει πέντε μέλη στο νέο Δ.Σ.) για να συνεργαστεί μαζί τους ζητάει να έχει την προεδρία της ΠΕΔΑ, πράγμα που αρνείται ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου, ο οποίος δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στον ΕΔΣΝΑ. Η πίεση, όμως, προς τον δήμαρχο Πεντέλης δεν είναι μόνο από τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού αλλά, κυρίως, από τον υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και γενικό γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων στο υπουργείο Εσωτερικών Δημήτρη Καλογερόπουλο, ο οποίος, καθώς έχει κοινές επιδιώξεις αναφορικά με τον ΕΣΔΝΑ, φαίνεται ότι παίζει το σενάριο Σαράντη για την ΠΕΔΑ.

-Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» έχει πέντε μέλη στο νέο Δ.Σ. και μαζί με τη «Νέα Αυτοδιοίκηση» του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη που έχει τέσσερις φτάνουν τους εννέα. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι «πράσινοι» μείνουν εκτός, με δεδομένη την ισοπαλία, νέος πρόεδρος εκλέγεται ο Δ. Στεργίου, η παράταξη του οποίου ήρθε πρώτη στις εκλογές και όχι ο Γ. Ιωακειμίδης που φαίνεται ότι θα στηρίξουν από κοινού οι δύο παρατάξεις. Πρόεδρος θα μπορούσε να

-Η συνεργασία των πέντε «πράσινων» του Ν. Σαράντη με έξι της «επιρροής Καλογερόπουλου» από τους «γαλάζιους», σενάριο που έπαιζε ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού στις διαπραγματεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι «κάηκε» μετά την δημοσιοποίησή του από την aftodioikisi.gr και τις έντονες αντιδράσεις του Δ. Στεργίου ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο στη ΝΔ.

-Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Σαράντη που θα άθροιζε δέκα μέλη στο νέο Δ.Σ. φαίνεται πολύ δύσκολη, καθώς αφενός η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και αφετέρου, σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν να δημιουργήσει αντισυσπείρωση με τον Γ. Ιωακειμίδη που έχει διαμηνύσει ότι «δεν ψηφίζει Σαράντη για πρόεδρο», να συνεργάζεται ακόμη και με τους «γαλάζιους», διαμορφώνοντας πλειοψηφία 13!.

aftodioikisi.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα