Connect with us

Editorial

Η κατάρα των χαμένων Αναπλάσεων της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μηδέν μέχρι τώρα στις εξαγγελίες για αναπλάσεις στην Αθήνα

Την Παρασκευή που μας πέρασε έγινε γνωστό πως το ΣτΕ αποφάσισε να κάνει δεκτή την προσφυγή του πρώην Προέδρου του ΤΕΕ κου Αλαβάνου και άλλων 50+ πολιτών, έκρινε παράνομη την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και έβαλε επί της ουσίας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την Ανάπλαση της Πανεπιστημίου.

Μαζί μπήκε στο χρονοντούλαπο και η προσπάθεια η Αθήνα να αλλάξει φιλοσοφία στο πως παρουσιάζεται όχι μόνο στους Αθηναίους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που στην Αθήνα διαλύεται ένα όνειρο ανάπλασης.

Εδώ και μία δεκαετία όποια προσπάθεια έχει γίνει για να αναπλασθεί μία περιοχή η πρόταση έχει τελικά καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων. Η κακή αρχή έγινε με την περίπτωση δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κο Σουφλιά που πήγε στα βράχια και κανείς δεν την ξαναείδε από τότε.

Στη συνέχεια και πάλι επί Σουφλιά είχαμε την προσπάθεια για την πολυδιαφημισμένη “Διπλή Ανάπλαση“. Προέβλεπε από τη μία την ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα με μεταφορά του τερματικού των ΚΤΕΛ αλλά και του γηπέδου του Παναθηναϊκού και από την άλλη το γκρέμισμα του γηπέδου της Λ.Αλεξάνδρας, τη βύθιση της οδού για περίπου 200 μέτρα και μία μεγάλη ανάπλαση της περιοχής.

Με την αλλαγή ηγεσίας το 2010 το project συνεχίστηκε αλλά στην πορεία ξεχάστηκε, υπήρξαν αντιδράσεις για το γήπεδο, προβλήματα, η κρίση και κάπου εκεί το χάσαμε…

Από το 2010 και μετά ξεπήδησαν 2 ακόμα προτάσεις για οραματικές αναπλάσεις. Η πρώτη αφορούσε την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η άλλη την Ανάπλαση Πανεπιστημίου.

Στην πρώτη περίπτωση τα χρήματα για τις μελέτες τα έβαλε το Ίδρυμα Νιάρχου και ενώ όλα έδειχναν ότι το έργο έβαινε προς δημοπράτηση, άρχισε ο ακρωτηριασμός του έργου και τελικά με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΚΑ ενημερωθήκαμε ότι επίκειται νέος σχεδιασμός αλλά στην ουσία το έργο πρέπει να θεωρείται νεκρό.

Η Ανάπλαση Πανεπιστημίου, ίσως το πιο τρανταχτό έργο, είχε μεγάλους συμβολισμούς καθώς η πεζοδρόμηση του άξονα θα αναδείκνυε την καταπληκτική τριλογία κτιρίων που διαθέτει αλλά θα επέτρεπε και στον Τραμ να επεκταθεί για πρώτη φορά μετά πό δεκαετίες προς τη Βόρεια Αθήνα. Τις μελέτες αλλά και την επικοινωνία του έργου ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση ενώ είχε σχεδόν την καθολική αποδοχή του πολιτικού κόσμου. Η απόφαση να μην ενταχθεί στα άμεσα έργα προς δημοπράτηση στα τέλη του 2014 ήταν το πρώτο χτύπημα για το έργο και το τελειώτικό ήρθε την Παρασκευή με την απόφαση του ΣτΕ.

Η κατάρα των ανεκπλήρωτων αναπλάσεων της Αθήνας δεν είναι τυχαία. Είναι μία μικρογραφία του πως από τη μία πλευρά αντιλαμβανόμαστε οραματικές παρεμβάσεις χωρίς να τις έχουμε διασφαλίσει 100% και από την άλλη δείχνει την ατολμία στο να αλλάξουμε πραγματικά την πρωτεύουσα της χώρας και να προσδώσουμε κάτι από την αίγλη που -δικαιωματικά- ανήκει σε αυτή την πόλη.

Είναι όμως και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναθεωρήσουμε, με συνέπεια και οραματισμό το πως θέλουμε να δουμε να εξελίσσεται η Αθήνα ως μία μεγάπολη της Ευρώπης. Να έχει χαρακτηριστικά όπως οι άλλες μεγάλες πόλεις ή όχι; Να βάλει μία τάξη στο χάος που κατασκευάσαμε ή όχι; Να δώσει ανάσες στους πολίτες, πεζούς ή ποδηλάτες ή να μείνει μία αυτοκινητοκρατούμενη πόλη;

Μέχρι την επόμενη φορά που θα θελήσουμε (ατυχώς;;) να μεταμορφώσουμε και πάλι την Αθήνα, καληνύχτα σας….

Καλή Εβδομάδα σε όλους

8.6.2015
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
n.karagiannis@ypodomes.com

Twitter @ypodomes1

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα