Connect with us

Κύπρος

Η Πάφος και το Άρχους της Δανίας θα είναι οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2017

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυπριακή πόλη Πάφος προτάθηκε από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017. Στις 24 Aυγούστου η ανεξάρτητη επιτροπή πρότεινε την πόλη Aarhus (Δανία) ως δεύτερη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2017 (IP/12/913). Ο επίσημος ορισμός και των δύο πόλεων θα γίνει από το Συμβούλιο των Υπουργών τον Μάιο του 2013.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, δήλωσε: «Συγχαίρω θερμά τη την Πάφο για την επιλογή της ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2017. Είμαι πολύ περήφανη που για πρώτη φόρα μια πόλη της πατρίδας μου γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Πιστεύω ότι η Πάφος θα αξιοποιήσουν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία για να διαμορφώσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, πλούσιο σε εκδηλώσεις με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και για να ενισχύσουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της πόλης. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη στην Πάφο.»

Ιστορικό

Η Κύπρος και η Δανία είναι τα δύο κράτη μέλη που φιλοξενούν τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017. Ο κατάλογος των χωρών εκ των οποίων μία πόλη θα οριστεί Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα έως το 2019 έχει θεσπιστεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών το 2006. Η Επιτροπή πρόσφατα πρότεινε χώρες για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μετά το 2019 (IP/12/815).

Ο υποψήφιες χώρες αξιολογούνται βάσει των κριτηρίων που καθόρισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών. Στα κριτήρια αυτά αναφέρεται ότι οι πόλεις θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση και να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών που ζουν στην πόλη, στα περίχωρά της και στο εξωτερικό.

Η ευρωπαϊκή διάσταση αντικατοπτρίζεται στα θέματα που επιλέγονται και στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται οι εκδηλώσεις του προγράμματος. Η συνεργασία των πολιτιστικών φορέων στις διάφορες χώρες της ΕΕ ενθαρρύνεται. Το πρόγραμμα πρέπει επίσης να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.

Η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που υποβάλλει τις προτάσεις της αποτελείται από 13 μέλη, επτά από αυτά ορίζονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και έξι από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος (βλέπε κατάλογο των ευρωπαϊκών μελών κατωτέρω).

Η διαδικασία για την επιλογή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκινά με ένα στάδιο προεπιλογής, μετά το οποίο συντάσσεται κατάλογος με τις επικρατέστερες υποψήφιες πόλεις. Η τελική επιλογή γίνεται εννιά μήνες αργότερα. Οι δύο επιλεγείσες πόλεις (μία ανά χώρα) ορίζονται στη συνέχεια επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που έχουν ορίσει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι:

    από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: σερ Jeremy Isaacs (Ηνωμένο Βασίλειο), ανώτερο στέλεχος της τηλεόρασης και πρώην διευθυντής της Βασιλικής Οπερας, Covent Garden· ο κ. Manfred Gaulhofer (Aυστρία), γενικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Graz 2003, που έχει διευθύνει πολλά ευρωπαϊκά σχέδια.
    από το Συμβούλιο: η κ. Erna Hennicot-Schoepges (Λουξεμβούργο), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OΑΣΕ), επικεφαλής σήμερα πολλών εθνικών και διεθνών πολιτιστικών οργανωσεων· ο κ. Constantin Chiriac (Ρουμανία), αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Sibiu 2007 και σήμερα διευθυντής του εθνικού θεάτρου Radu Stanca.
    από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ο κ. Jordi Pardo (Ισπανία), αρμόδιος για πολιτιστικά σχέδια στον τομέα του διεθνούς πολιτισμο· ο κ. Steve Green (Ηνωμένο Βασίλειο), ερευνητής σε θέματα πολιτικής για τον πολιτισμό.
    από την Επιτροπή των Περιφερειών: η κ. Elisabeth Vitouch (Aυστρία), εκπροσωπεί την επιτροπή για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης της Επιτροπής των Περιφερειών και είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης.

Ακολουθεί το Guimarães (Πορτογαλία) και το Maribor (Σλοβενία) φέτος· η Μασσαλία (Γαλλία) και το Košice (Σλοβακία) το 2013· η Umeå (Σουηδία) και η Ρίγα (Λετονία) το 2014, η Mons (Bέλγιο) και το Plzen (Τσεχική Δημοκρατία) το 2015 και το Wroclaw (Πολωνία) και η Donastia-San Sebastián (Ισπανία) το 2016.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Κύπρος

ΤΕΡΝΑ: Παραδόθηκε η πρώτη φάση ανάπτυξης της Μαρίνας Αγ. Νάπας στην Κύπρο

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαρίνα Αγίας Νάπας

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακοινώνει την επιτυχή εμπρόθεσμη ολοκλήρωση και παράδοση της πρώτης φάσης της πολυτελούς ανάπτυξης «Ayia Napa Marina» στην Κύπρο. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και αποτελείται από δύο φάσεις κατασκευής. Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ανάδοχος για την κατασκευή και των δύο φάσεων.

H πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών, τα βασικά κτίρια λειτουργίας, την εσωτερική οδοποιία και τις Η/Μ εγκαταστάσεις της μαρίνας. Σημειώνεται ότι στην κατασκευή της πρώτης φάσης συμμετείχε η τεχνική εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. ως κύριος και αναγνωρισμένος υπεργολάβος των λιμενικών έργων.

Πιο αναλυτικά, η μαρίνα, δυναμικότητας 600 θέσεων ελλιμενισμού, έχει βάθος από 4,5 έως 6 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη μήκους έως και 65 μέτρα. Στην ξηρά μπορούν να αποθηκευτούν σκάφη μήκους μέχρι 10 μέτρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φύλαξης τεσσάρων επιπέδων (Dry Stack). Για όλα τα σκάφη, μήκους έως 30 μέτρα, δίνεται η δυνατότητα πλαγιοδέτησης (finger style berthing) με παροχή όλων των υπηρεσιών.

Στα βασικά στοιχεία των λιμενικών υποδομών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Ο προσήνεμος κυματοθραύστης

– Ο κρηπιδότοιχος από προκατασκευασμένους τεχνητούς ογκόλιθους (Τ.Ο.)

– Η επίχωση για τη δημιουργία της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, όπου θεμελιώνονται τα έργα της Β’ φάσης

– Η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης της μαρίνας

– Ο υπήνεμος μώλος

– Η τεχνητή παραλία στο δυτικό σύνορο της μαρίνας

Υπενθυμίζεται ότι, η δεύτερη φάση του έργου που είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται επίσης από την ΤΕΡΝΑ, περιλαμβάνει την κατασκευή δύο πολυώροφων κτιρίων (high rise), συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και εμπορικής ζώνης. Συγκεκριμένα, κατασκευάζονται δύο πύργοι, ύψους περίπου 115 μέτρων και συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ. και 30.000 τ.μ. αντίστοιχα, που θα στεγάσουν πολυτελή διαμερίσματα, συγκρότημα κατοικιών που θα αποτελείται από 29 επαύλεις συνολικής επιφάνειας 16.500 τ.μ. περίπου, καθώς και εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης πλέον των 8.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της μαρίνας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολυτελή εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τριώροφο υπέργειο parking και χώρο εκδηλώσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων στα ανοικτά των κυπριακών ακτών

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Υδρογονάνθρακες Πλατφόρμα

Ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων, για το οποίο η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα κοντά στην Κύπρο, έφθασε σήμερα στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του νησιού, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστότοπου για την ναυσιπλοΐα Refinitiv Eikon.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν την Τουρκία να τερματίσει τις γεωτρήσεις για αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα γύρω από το νησί διότι διαφορετικά η ΕΕ θα αναλάβει δράση εναντίον της.

Σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ένταση με την Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα έρευνας, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε, όπως μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πως το «Γιαβούζ» θα αρχίσει τις γεωτρήσεις μέσα σε μια εβδομάδα.

Το «Γιαβούζ» βρισκόταν στο νότιο τουρκικο λιμάνι της Μερσίνης για να κάνει τις τελικές δοκιμές και να ανεφοδιαστεί πριν αναχωρήσει χθες, Κυριακή, για την Κύπρο. Τα δεδομένα του ναυτιλιακού ιστότοπου δείχνουν πως έφθασε στη διάρκεια της νύκτας στα ανοικτά των ακτών της Καρπασίας.

Η Τουρκία έχει ήδη ένα πλοίο γεωτρήσεων, το «Φατίχ», στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου και η Κύπρος εξέδωσε τον Ιούνιο εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμά του.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

Εθνική Πανγαία: Πλειοψηφική συμμετοχή στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort και Aphrodite Springs

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλειοψηφική συμμετοχή (60%) απέκτησε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort Limited και Aphrodite Springs Public Limited στην Πάφο της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

To Aphrodite Hills Resort εκτείνεται σε έκταση γης 234 εκταρίων με βλάστηση που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό ολόκληρης της έκτασης. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, διαθέτει το μοναδικό πιστοποιημένο PGA National Cyprus γήπεδο γκολφ, 500 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, το οποίο και είναι ο πυρήνας του πολυβραβευμένου θέρετρου στην Πάφο με επιλογές διαμονής και δραστηριοτήτων που ξεχώρισαν σε όλη την Ευρώπη.

«Eίμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή την επένδυση στο κορυφαίο golfresort της Μεσογείου που μόλις ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την Coller Capita l και την Invel Real Estate. Η αξία του project ως προς το realestate ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ είναι εξαιρετικές οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, με εκτιμώμενο κόστος development άνω των 300 εκατ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία, Αριστοτέλης Καρυτινός.

H Aphrodite Springs εκτείνεται σε 150 εκτάρια γης, όμορης με το Aphrodite Hills Resort και είναι αδειοδοτημένη για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125,000 τ.μ. κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων. Η συνολική επένδυση της Πανγαία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ανήλθε σε 31,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια στρατηγική, μακροπρόθεσμη επένδυση στην οποία η Πανγαία συμμετέχει μαζί με την Invel Real Estate και το βρετανικό fund Coller Capital(που μέσω της invel Real Estate συμμετέχει ήδη και στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία).

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα