Connect with us

Επικαιρότητα

Η Ελλάδα των έργων: Ξεχείλωμα, παρατάσεις και μακέτες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκλωβισμένη στα έργα του παρελθόντος μένει η Ελλάδα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα στα κατασκευαστικά δρώμενα της χώρας είναι τα «αιώνια» έργα. Τα έργα αυτά μας απασχολούν επί χρόνια χωρίς ποτέ να ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση τους να μετατίθεται συνεχώς για το μέλλον.

Αυτό το φαινόμενο το συναντάμε όχι μόνο στα μεγάλα έργα αλλά και σε μικρότερα και τοπικά έργα. Είναι ένα καρκίνωμα το οποίο υφίσταται η κοινωνία και η παρούσα κρίση το έχει θεριέψει. Μην ξεχνάμε πως ένα από τα κυρίαρχα θέματα εδώ και καιρό είναι οι παγωμένοι αυτοκινητόδρομοι. Την ιστορία τους όμως πόσοι την θυμούνται;

Η πρώτη δημοπράτηση των δρόμων αυτών έγινε επί υπουργίας ..Λαλιώτη το 2001! Μάλιστα  είχε τεθεί και ένα αόριστο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων το ..2007. Μετά από 4 χρόνια ο τότε υπουργός κος Σουφλιάς μας αποκάλυψε πως στο ενδιάμεσο διάστημα δεν είχε γίνει τίποτα και αναλάμβανε δράση με ταχύτατη ολοκλήρωση των μελετών και ολοκλήρωση της δημοπράτησης τους.

Το 2010, 5 χρόνια μετά αποκαλύφθηκε πως οι μελέτες ήταν κουτσές, οι απαλλοτριώσεις ήταν σχεδόν μηδενικές για έργα που απαιτούσα πακτωλό δισεκατομμυρίων για να κατασκευαστούν.

Σήμερα, 3 χρόνια μετά μιλάμε για επανεκκίνηση των έργων στους δρόμους αυτούς που φυσικά και λόγω κρίσης σταμάτησαν και ολοκλήρωση τους, εν μέρει,  το 2016. Αν υπολογίσουμε λοιπόν το διάστημα από την πρώτη δημοπράτηση μέχρι την πιθανολογούμενη λειτουργία τους, θα έχουν περάσει 15 χρόνια!

ΞΕΧΕΙΛΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΜΑΚΕΤΕΣ
Υπάρχουν επίσης σωρεία έργων που ξεκίνησαν αλλιώς, σήμερα είναι σχεδιασμένα αλλιώς και τελικώς καταλήγουν να κατασκευάζονται ..αλλιώς. Πώς να εξηγηθεί το φαινόμενο της γραμμής 4 που στους χάρτες  του Μετρό το 2000  υπήρχαν ως μελλοντικά παρακλάδια των γραμμών 2 και 3 με υποθετική λειτουργία το …2006.

Το 2005 αποφασίστηκε αυτά τα δύο παρακλάδια με την προσθήκη ενός μεσαίου τμήματος στα ανατολικά προάστια της πόλης να αποτελέσει την νέα 4η γραμμή μετρό της πόλης με σχήμα U.

Το 2010 μας παρουσιάζεται νέα προσθήκη στη  γραμμή από τον Ευαγγελισμό στην Άνω Ηλιούπολη και η γραμμή από U μετατρέπεται σε Y. Το 2011 παρουσιάζονται και νέες προσθήκες στη γραμμή που από το Γαλάτσι στο δυτικό της άκρο πάει στον Περισσό και το βόρειο άκρο από το Μαρούσι πάει στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λυκόβρυσης.

Φυσικά όλοι οι Υπουργοί από το 2005 και μετά εξαγγέλλουν την πρώτη δημοπράτηση τμήματος της γραμμής 4 που εξακολουθεί να είναι η πιο διάσημη μακέτα της εποχής μας.  Σήμερα τηρείται πιο μετριοπαθής στάση απέναντι στη γραμμή που κατά καιρούς θα ολοκληρωνόταν το …2013, 2015, 2018 ενώ υπήρξαν και δηλώσεις, σχετικά πρόσφατα για ολοκλήρωση όλης της γραμμής (μήκους άνω των 20χλμ) ..σε μία δεκαετία!

Ένα ακόμα φαινόμενο αποτυχίας της  εύρυθμης παραγωγής έργων στην Ελλάδα είναι τα χρονοδιαγράμματα. Στο 95% των συμβάσεων έργων έχουμε παρατάσεις στην προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κακές μελέτες, οι αργοπορημένες απαλλοτριώσεις, η έλλειψη συντονισμού υπηρεσιών και το γραφειοκρατικό κράτος έχουν αναγκάσει σε μεγάλες παρατάσεις.

Φυσικά και οι ίδιες οι τεχνικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες αυτό το καθεστώς τραβούν το σχοινί, κάνοντας τα έργα «λάστιχα» και τους προϋπολογισμούς ενδεικτικά ποσά για την εκτέλεση ενός έργου.

Όλα αυτά στο «νέο κράτος» που προσπαθεί να στηθεί, που προσπαθεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει όμως επιτευχθεί.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα