Connect with us

Επικαιρότητα

Ηλεία: εξαγγελίες για σημαντικά έργα πολιτισμού και υποδομών

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σημαντικές εξαγγελίες έργων

Σημαντικές εξαγγελίες έργων έκανε χθες στην Ηλεία ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Σε περιοδεία που πραγματοποίησε σε Αρχαία Ολυμπία, Γαστούνη, Αμαλιάδα και Πύργο, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και το διευθυντή του Γραφείου του Στέφανο Αδαό, πραγματοποίησαν αυτοψία σε μια σειρά από μνημεία με σκοπό την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Νέες ανασκαφές στην Ολυμπία, ανακαινίσεις σε βυζαντινά και νεότερα μνημεία ανακοίνωσε ο κ. Τζαβάρας σε Γαστούνη, Αμαλιάδα και Πύργο.
 
Ανασκαφές για το αρχαίο Γυμνάσιο
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκινούν ανασκαφές για την αποκάλυψη του συνόλου των κτιρίων του αρχαίου Γυμνασίου που θα οδηγήσει και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
 
Παράλληλα επισκέφθηκε και τον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο που δημιουργήθηκε από το ΕΘΙΑΓΕ και ξεναγήθηκε από την διευθυντή του κ. Λυριντζή και είχε συνάντηση με τοπικούς παράγοντες, το δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά και τους συνεργάτες του, τη διευθύντρια της Ζ΄ΕΠΚΑ κα Χατζή και τους αρχαιολόγους.
 
 
«Αναμένουμε να βρούμε αγάλματα, σπαράγματα και βάσεις αγαλμάτων» είπε ο κ. Τζαβάρας ανακοινώνοντας την άμεση μάλιστα έναρξη των εργασιών. Έκανε λόγο για μια προσπάθεια εφάμιλλη των πρώτων ανασκαφών στα μέσα και τέλη του 1800. «Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να ενοποιήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους με τα μουσεία, που αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα» είπε ο κ. Τζαβάρας δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αυτές στην περιοχή από όπου κατάγεται χαρακτηρίζοντας την μέρα σημαντική.
 
Την ερχόμενη Πέμπτη για το σκοπό αυτό θα υπάρξει μια σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή του υπουργού, του δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας και υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα, που αφορούν στην διασφάλιση της ανεμπόδιστής πρόσβασης των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους και πάνω από το σκάμμα που θα δημιουργηθεί, αλλά και για να μη διαταραχθεί η λειτουργία στην τοπική κοινωνία και στη λειτουργία των μουσείων. Οι ανασκαφές θα γίνουν όπως πάντα με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτο.
 
 
Ολοκλήρωση της αποκατάστασης στην Παναγία Καθολική
Ικανοποιητική χαρακτήρισε ο κ. Τζαβάρας, την εξέλιξη των εργασιών παρέμβασης στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη, που αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού και των υπηρεσιακών παραγόντων. Το έργο θα ολοκληρωθεί καθώς εντάχθηκε στο ΕΠΑΝ με προϋπολογισμό ύψους 220.000 ευρώ.
 
«Δεν είναι μακριά η στιγμή που θα δοθεί στους πιστούς αυτό το σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο της ιστορίας του τόπου μας που χρονολογείται από το 12ο αιώνα». Στη Γαστούνη – όπως και στην Αμαλιάδα συναντήθηκαν με τον κ. Τζαβάρα ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, η προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Κουσούμη και εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός με τους συνεργάτες του και άλλοι τοπικοί φορείς.
 
«Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Πολιτισμού. Μας έδωσε το λόγο του, τον τήρησε με το παραπάνω, και στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής της πολιτικής πρέπει να καταλάβουμε ότι θέλουμε τέτοιους ανθρώπους. Έχει έρθει η ώρα για έργα, οι υπουργοί στην Ηλεία να αποδώσουν έργο και να φανεί» είπε ο δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός.
 
 
250.000 ευρώ για τη Φραγκαβίλλα
Το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΠΑΝ τμήμα του έργου αναστήλωσης του μνημείου της Φραγκαβίλλας που παραμένει ανεκτέλεστο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ. Αυτό διεμήνυσε κατά την επίσκεψή του στην Αμαλιάδα ο κ.  Κώστας Τζαβάρας. Μετά τη Γαστούνη και πάντα συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό επισκέφθηκε την Φραγκαβίλλα, όπου και τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.
 
Εκεί δήλωσε ικανοποιημένος ο αναπληρωτής υπουργός και τόνισε ότι  «προσπαθούμε να δείξουμε στο νομό, ότι το απόθεμα του πολιτισμού μπορούμε να το τιμάμε», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός. Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης χαρακτήρισε την Φραγκαβίλλα ως το σημαντικότερο μνημείο της Αμαλιάδας, ενώ απευθυνόμενους προς τους δημότες είπε «λέω λοιπόν στους Αμαλιαδίτες, ότι ο υπουργός επιδεικνύοντας τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, μας λέει σήμερα ότι το σημαντικό αυτό έργο χρηματοδοτείται».
 
Για την Αμαλιάδα  στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τζαβάρας στον Πύργο, προσέθεσε πως έχουν προχωρήσει συζητήσεις με το δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη για την δημιουργία δημοτικού θεάτρου στο χώρο των παλιών φυλακών στην πόλη, όπου οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε άλλη στιγμή. «Είναι κάτι που το αξίζει η περιοχή και με τον δήμαρχο θα έχουμε συνάντηση μέσα στην εβδομάδα για το σκοπό αυτό» τόνισε ο κ. Τζαβάρας.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα