Connect with us

Μετρό Αθήνας

ΗΣΑΠ: τα έργα ολοκληρώθηκαν αλλα οι συχνότητες παραμένουν και θυμίζουν Προαστιακό

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχεδόν τέσσερα χρόνια απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της γραμμής των ΗΣΑΠ, με τα οφέλη του έργου να μην μπορούν να γίνουν πλήρως αντιληπτά στο επιβατικό κοινό λόγω ελλείψεων προσωπικού. Το έργο το οποίο θα άλλαζε την ποιότητα των μετακινήσεων με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, παρέχοντας στον επιβάτη ένα ταξίδι αθόρυβο και ταχύτερο, ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα ύστερα από σημαντικές καθυστερήσεις που απομάκρυναν τους παραδοσιακούς χρήστες του μέσου, στρέφοντάς τους σε άλλα μέσα, κυρίως λεωφορεία και Ι.Χ.

Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2008 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα. Καθυστερήσεις από τον ανάδοχο, αρχαιολογικά ευρήματα, δικαστικές διαμάχες, έλλειψη πόρων και κυρίως καμία διάθεση βιασύνης από πλευράς αρμοδίων υπέβαλαν τους επιβάτες των ΗΣΑΠ σε τρομακτική ταλαιπωρία, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με σταθμούς που άνοιγαν και έκλειναν επί τρία συνεχόμενα χρόνια.

Στόχος ήταν με την ολοκλήρωση των εργασιών, από τις γραμμές του ηλεκτρικού να διέρχονται συνολικά 30 συρμοί σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην εταιρεία, ως αποτέλεσμα των αποχωρήσεων μέσω μετατάξεων, αλλά και του πρόσφατου κύματος συνταξιοδοτήσεων, επιτρέπουν την κυκλοφορία μόλις 20 συρμών ημερησίως. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονται στους 750 περίπου σήμερα από 1.200 που ήταν το 2008, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να παρατηρούνται σε τεχνικό προσωπικό, οδηγούς, αλλά και εκδότες εισιτηρίων.

«Η επιβατική κίνηση σήμερα δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να απαιτούνται 30 συρμοί, καθώς την τελευταία τριετία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των μετακινήσεων με τον ηλεκτρικό λόγω των έργων», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Κωνσταντίνος Βασιλειάδης.

Ελλείψεις ορισμένων ειδικοτήτων παρατηρούνταν και στο παρελθόν, αλλά καλύπτονταν από υπερωριακή απασχόληση, στην οποία σήμερα υπάρχουν περιορισμοί. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εφεδρεία και στους ΗΣΑΠ (εκτιμάται ότι θα υπαχθούν στο μέτρο περίπου 85 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 60 τεχνικοί) τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας.

Στόχος είναι το προσεχές διάστημα να ολοκληρωθούν τα νέα οργανογράμματα της εταιρείας ΣΤΑΣΥ (που περιλαμβάνει ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ) ώστε να πραγματοποιηθούν μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των εταιρειών, αφού προηγηθούν οι απαιτούμενες εκπαιδεύσεις.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των νέων κανονισμών προσωπικού έως το τέλος του έτους (με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης), ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2012 να ξεκινήσει η διαδικασία της εκπαίδευσης και μετακίνησης προσωπικού. Εως την άνοιξη υπολογίζεται ότι θα μπορεί να έχει στελεχωθεί πλήρως η εταιρεία των ΗΣΑΠ ώστε να δρομολογηθούν και οι 30 συρμοί.

 

Στο μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα ενισχυθεί και η επιβατική κίνηση, καθιστώντας επιτακτική τη δρομολόγηση επιπλέον συρμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 οι ΗΣΑΠ εξυπηρετούσαν καθημερινά 408.219 επιβάτες, έναντι 280.000 επιβατών το 2011. Στόχος είναι η επιβατική κίνηση να επανέλθει στα επίπεδα του 2008 και να ξεπεράσει και πάλι τους 400.000 επιβάτες ημερησίως.

Από την περασμένη Δευτέρα οι χρονοαποστάσεις μεταξύ συρμών διαμορφώνονται στα 5 λεπτά. Μετά τη δρομολόγηση των επιπλέον συρμών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 3,5 έως 4 λεπτά.

Ομόνοια – Μοναστηράκι

Το κόστος του έργου ανακαίνισης της υποδομής – επιδομής των γραμμών των ΗΣΑΠ και ενίσχυσης της σήραγγας «Ομόνοια – Μοναστηράκι» ανήλθε σε 109,7 εκατ. ευρώ. Περιλάμβανε την εξυγίανση της υποδομής – επιδομής της γραμμής σε μήκος 15,5 χλμ., αντικατάσταση των σιδηροτροχιών και των ηλεκτροφόρων ράβδων, εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και ρύθμισης κυκλοφορίας των συρμών και ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοια – Μοναστηράκι. Ετσι, επιτυγχάνονται η μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας λόγω του περιορισμένου κόστους συντήρησης και η αύξηση της μέσης ημερήσιας μεταφορικής ικανότητας.

Πηγή:kathimerini.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σπίρτζης-Βαρεμένος: Σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι Γιώργος Βαρεμένος και Χρήστος Σπίρτζης για την παράδοση των σταθμών Νίκαιας, Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας.

Αναλυτικά:

Η παράδοση των τριών σταθμών της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, είναι μία κατάκτηση για το λαό των εργατικών συνοικιών της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και αξίζουν πολλά ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν διαχρονικά στην υλοποίηση του έργου.

Για εμάς, απόλυτη προτεραιότητα τώρα, όπως είχε προγραμματισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν:

– Η ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ Πειραιά στο σύνολο του, εντός του χρονοδιαγράμματος το 2021 και όχι το 2022 όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

– Η έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4, που για την πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις,

– Η ταχεία ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία της επέκτασής του ΜΕΤΡΟ στη Δυτική Αθήνα, από το Άλσος Βεΐκου έως και την Πετρούπολη. Ο εργαζόμενος λαός της Δυτικής Αθήνας το έχει απόλυτη ανάγκη και το απαιτεί,

– Η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και η ολοκλήρωση της επέκτασης του για Καλαμαριά,

– Η έναρξη των πρόδρομων εργασιών, η ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι αναγνώρισε τη συμβολή όσων συνετέλεσαν στο να γίνει πραγματικότητα το έργο, επιχείρησε -μέσω του καλολαδωμένου οργουελικού μηχανισμού- να το εντάξει στο προπαγανδιστικό σύνθημα: Το είπαμε, το κάναμε. Ως προς το τι είπαν προεκλογικά και τί κάνουν μετεκλογικά, θα το κρίνει ο κόσμος, όπως και το αν η δική τους πινελιά στο έργο μπορεί να αποκρύψει τον όγκο της συμβολής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.

Ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε να κρύψει πίσω απ’ την θεωρία των μουσαμάδων τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα δεν θα έχουν την χαρά να δουν σύντομα τα εγκαίνια παρόμοιων έργων και οι πολίτες της Αθήνας την έναρξη της κατασκευής της γραμμής 4, διότι η κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους δεν συνέχισε τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη.

Αν προχωρούσαμε τη συζήτηση στο πνεύμα του κ. Καραμανλή, θα του υπενθυμίζαμε σε ποια κατάσταση βρήκε το τελματωμένο έργο του Μετρό Πειραιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια προβλήματα: την χρηματοδότηση αφού μόνο για ΦΠΑ χρωστούσαν 12 εκατ. €, την μη ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών για τον ανασχεδιασμό του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ, η κατασκευή του οποίου μετέθετε σημαντικά την ολοκλήρωση του έργου, την μη ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την αποκομιδή των προϊόντων εκσκαφής από το σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτή η τμηματική παράδοση των 3 πρώτων σταθμών και τέλος χωρίς υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα.

Όσο για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί ΣΔΙΤ στα εγκαίνια ενός έργου Μετρό, δεν μπορούμε να φαντασθούμε τι άλλο μπορεί να επινοήσει ο αδηφάγος επιτελικός νους, για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση, πέραν αυτών που εξήγγειλαν ήδη για εμπλοκή ιδιωτών στην Διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μία μόνο παραίνεση: σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Videos

[VIDEO] Δείτε την άφιξη του μετρό στο νέο σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μία μεγάλη ημέρα αποτελεί η 6η Ιουλίου 2020, για το Αθηναϊκό δίκτυο Μετρό. Έπρεπε να περάσουν 2.756 ημέρες, περίπου 6,5 χρόνια, για να προστεθούν νέοι σταθμοί.

Χθες, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, εγκαινιάστηκαν οι νέοι σταθμοί Μετρό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ και σήμερα, 7 Ιουλίου, αποδίδονται στο επιβατικό κοινό.

Οι τρεις νέοι σταθμοί αποτελούν το μισό της επέκτασης της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα προς το κέντρο του Πειραιά. Με τη λειτουργία τους οι νέοι σταθμοί αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους πολυπληθείς ομώνυμους Δήμους και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την επιβατική κίνηση του δικτύου Μετρό της πόλης.

Το νέο τμήμα Αγία Μαρίνα-Νίκαια συνδέει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό δίνοντας απευθείας πρόσβαση σε σημαντικού συγκοινωνιακούς κόμβους όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Δουκίσσης Πλακεντίας, το λιμάνι του Πειραιά και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Γ. Ιωακειμίδης (Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη): Ένα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μετρό στη Νίκαια, στην πλατεία Αγίου Νικολάου δίνοντας πρόσβαση σε σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 7 Ιουλίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την ηγεσίας της Αττικό Μετρό, βουλευτών και δημάρχων. Το νέο τμήμα Αγ. Μαρίνα-Νίκαια συνδέει τις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:

«Ένα όνειρο πολλών ετών για την πόλη έγινε πραγματικότητα. Το Μετρό είναι ένα έργο πνοής που θα ενώνει την πόλη μας με την Αθήνα και μετά από δυο χρόνια με τον Πειραιά. Στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να ανταλλάξουμε προτάσεις και ιδέες προκειμένου η αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πριν από δυο χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ζήτησε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ο σταθμός να έχει αναφορά στην Προσφυγιά και στην Αντίσταση, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης μας. Έως τα τέλη Ιουλίου θα τοποθετηθεί στο σταθμό αντίγραφο του τρίπτυχου του Τάσσου ‘Επιτάφιος’. Η πόλη μας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και θα συνεχίσει να διεκδικεί και να πετυχαίνει αυτά που επί σειρά δεκαετιών στερήθηκε».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα