Νίκος
Καραγιάννης

Μια νέα φουτουριστική υπηρεσία παρουσιάστηκε εχθές στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας από την Μυτιληναίος. H πλατφόρμα Smart Cities είναι μια πραγματικότητα η οποία έρχεται για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζει ο πολίτης είτε αυτό είναι ένα χωριό ή μια πόλη. Πρόκειται για μια τεχνολογία που είναι κυριολεκτικά game changer στο πεδίο λειτουργίας της πόλης του σήμερα, καθώς όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της Μυτιληναίος, κ.Ευάγγελο Μυτιληναίο, “το μέλλον είναι ήδη εδώ”.

Όντας ο βασικός ομιλητής, ο κ.Μυτιληναίος σημείωσε πως “οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνει πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνει πιο φιλικές, “πράσινες” και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα”.

Παράλληλα υπογράμμισε πως “αυτό μπορούν να κάνουν οι “έξυπνες πόλεις”, να ενισχύσουν την βιωσιμότητα, να δώσουν δύναμη και έλεγχο στους καταναλωτές πολίτες, να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τα δεδομένα, τα περίφημα Big Data, προς όφελος των ίδιων και των κοινοτήτων τους. Μία έξυπνη πόλη που προσεγγίζει σωστά τους όρους citizenship, governance και mobility δημιουργεί αυτές τις δυνατότητες και την κάνει ανοιχτή πόλη, συμβάλλοντας στην λειτουργία των ανοιχτών θεσμών και κοινωνιών, που κάνουν πιο τις κοινότητες πιο δημοκρατικές. Αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των ανθρώπων της. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του, κάνει εξοικονόμηση, προστατεύει τον εαυτό του και το περιβάλλον”.

Όπως σημείωσε ο ισχυρός άνδρας, η ΜΥTILINEOS έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, που το 2020 δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, κατά -30% για το 2030 σε σχέση με το 2019 και net zero το 2050, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Από τότε, έχουμε κατορθώσει το 55% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες.

Ποια είναι η πλατφόρμα Smart Cities

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα και ήδη το ενδιαφέρον που καταγράφεται σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα είναι σημαντικό. Είναι ήδη διαθέσιμη και λειτουργική.

Είναι διαδραστική ανάμεσα στον Δήμο και στον πολίτη που θα μπορεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό να πάρει τον έλεγχο των καταναλώσεων που κάνει τόσο στην ενέργεια, στο νερό αλλά και σε δημοτικές. υπηρεσίες.

Για την Μυτιληναίος είναι ένα μεγάλο βήμα στην παροχή υπηρεσιών και προμήθειας utility services σε κάθε γωνιά στην Ελλάδα μέσα από την πλατφόρμα smart cities. Το πρώτο pilot test έγινε με την εγκατάσταση του smart cities σε 15 οικίες στα smart cities από τα οποία συλλέγει ήδη εδώ και 4 μήνες στοιχεία καταναλώσεων.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως ο πολίτης γίνεται “prosumer” δηλαδή παραγωγός-καταναλωτής καθώς θα μπορεί μέσω μιας μπαταρίας η οποία θα εγκαθίσταται στην οικία του να μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια, να τη χρησιμοποιεί, ακόμα και να την μεταπωλεί.

Παράλληλα ο πολίτης θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τις καταναλώσεις σε ενέργεια και νερό, θα μπορεί να παρεμβαίνει, θα έχει online σύνδεση με τον Δήμο του, θα γνωρίζει τις βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφέλειας και πότε θα επιδιορθώνονται. Παράλληλα μέσω των έξυπνων στύλων που θα εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία της πόλης και που θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, θα παρέχουν σύνδεση wi-fi, θα δίνουν πληροφορίες για την πόλη, τον καιρό, θα μπορούν μέσω ηχείων να μεταδίδουν μηνύματα, ακόμα και να φορτίζουν κινητές συσκευές.

Πιο αναλυτικά, η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

• Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
• Έξυπνη διαχείριση υδάτων
• Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
• Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
• Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
• Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
• Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

• «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες

• Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

• Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV