Νίκος
Καραγιάννης

Θα κάνουμε ρεβεγιόν για την είσοδο του 2020 στο Μετρό Θεσσαλονίκης; Ποια διαδρομή θα μπορέσουμε να κάνουμε; Πότε θα είναι έτοιμη η γραμμή από Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Μίκρα; Το μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα στην κυριολεξία σε πλήρη εξέλιξη προς όλες τις κατευθύνσεις.
Συγκεκριμένα, ενώ το 2016, 10 χρόνια μετά τη έναρξή του, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ, βρήκαμε το έργο εντελώς σταματημένο με ολοκληρωμένο μόλις το 40% του συνόλου, σήμερα, ενάμισι χρόνο μετά, το έργο έχει επανεκκινήσει σε όλα τα μέτωπα, με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί ήδη το 55% του συνόλου. Το έργο σήμερα προχωρεί με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, με τον ρυθμό προόδου από τον Μάρτιο του 2016 κι εντεύθεν να είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον μέσο ετήσιο ρυθμό προόδου της προηγούμενης δεκαετίας.
Με αυτούς τους ρυθμούς προόδου και τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Αττικό Μετρό Α.Ε., το 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί εκτός από τις υπόγειες σήραγγες που έχουν ήδη διανοιχθεί και η κατασκευή των σταθμών, η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, της επιδομής καθώς και του τροχαίου υλικού, ώστε να ξεκινήσει πλέον η δοκιμαστική λειτουργία των συρμών που θα κρατήσει περίπου έναν χρόνο. Η εμπορική λειτουργία του έργου της βασικής γραμμής θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020. Η διαδρομή που θα εξυπηρετεί σε πρώτη φάση θα είναι αυτή που θα αρχίζει από τον σταθμό της Νέας Ελβετίας και θα καταλήγει στον σταθμό Σιντριβάνι, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα παραδοθεί στη κυκλοφορία και η επέκταση της Καλαμαριάς με πέντε στάσεις από τη Μίκρα έως και την Νομαρχία και τον σταθμό «25ης Μαρτίου». Λίγους μήνες αργότερα το μετρό θα φτάνει μέχρι τον τερματικό σταθμό, στο Ν. Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ περί τα τέλη του 2021 με αρχές 2022 θα παραδοθεί και ο πολύπαθος σταθμός Βενιζέλου, η κατασκευή του οποίου, όπως όλοι γνωρίζουν, ξεκίνησε μόλις φέτος.

Έτσι, τα αμέσως επόμενα χρόνια οι Θεσσαλονικείς στην κυριολεξία θα υποδεχόμαστε το νέο έτος με το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην πόλη σε λειτουργία, γιορτάζοντας έτσι ως πόλη την είσοδό μας σε μία νέα οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική, αλλά και περιβαλλοντική πραγματικότητα. Ας δούμε τι απαντά σε μερικές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καθηγητής κ.Γιάννης Μυλόπουλος.

Είναι διασφαλισμένη η πρόσθετη χρηματοδότηση για το νέο σχεδιασμό λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Βενιζέλου; Είναι γνωστό σε όλους πως μία από τις αιτίες της πολύχρονης καθυστέρησης του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης αποτέλεσε ο σταθμός της «Βενιζέλου» και η αποκάλυψη τον Δεκέμβριο του 2012 των εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων όπου και τέθηκε τότε τεχνηέντως, το ανιστόρητο δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό» το οποίο δίχασε την πόλη και οδήγησε σε ατέρμονες και χωρίς κατάληξη συζητήσεις, με τελικό αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες εντελώς στον σταθμό Βενιζέλου από το 2012 μέχρι και τις αρχές του 2016. Το «Ή αρχαία ή μετρό» έγινε λοιπόν επί 4 ολόκληρα χρόνια «Ούτε αρχαία ούτε μετρό». Το κόστος αυτής της αδράνειας και αυτής της στασιμότητας το πλήρωσαν η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της και συνεχίζουν να το πληρώνουν εν πολλοίς ακόμη, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι, πολύ ακριβά. Ευτυχώς, όλα αυτά τα προβλήματα από το 2016 και μετά με τους κατάλληλους χειρισμούς της Αττικό Μετρό ΑΕ έχουν πλέον αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η μελέτη που υποβάλαμε για τον σταθμό Βενιζέλου έγινε αποδεκτή από το ΚΑΣ, εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων και αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία τόσο στο ίδιο το έργο όσο και στην πόλη καθ’ εαυτή, ενώ η επιπλέον χρηματοδότηση για τον νέο σχεδιασμό του σταθμού, που εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τελικά το 2% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, είναι απόλυτα διασφαλισμένη και κατά συνέπεια η κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως σκόπελο. Ο σταθμός της Βενιζέλου που την στιγμή αυτή που μιλάμε έχει αρχίσει ήδη και κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς, είναι καινοτόμος, καθώς δεν υπάρχει στον κόσμο προηγούμενο ύπαρξης ανοικτού αρχαιολογικού χώρου εντός κελύφους υπερσύγχρονου σταθμού μετρό και θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη, συμφιλιώνοντας την με την ιστορία, τον πολιτισμό και την καταγωγή της, ενισχύοντας ταυτόχρονα σημαντικά την οικονομική της ανάπτυξη, μέσω της τόνωσης του τουρισμού, του εμπορίου και της αγοράς.

Από πότε θα αρχίσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Βενιζέλου και τι θα αφορούν;
Επειδή επιχειρήθηκε επανειλημμένα να διαστρεβλωθεί η πραγματική εικόνα προς χάρη εντυπώσεων, από τους γνωστούς κύκλους που αρνούνται εσκεμμένα να παραδεχθούν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή το έργο του μετρό στην κυριολεξία πλέον «τρέχει», θα ήθελα να επαναλάβω και με αυτήν την αφορμή ότι η οδός Εγνατία ούτε θα κλείσει, ούτε θα μονοδρομηθεί, όπως παραπλανητικά γράφτηκε, σε καμία φάση του έργου. Σε σχέση με την οδό Βενιζέλου η Αττικό Μετρό ΑΕ έχει προχωρήσει σε «χειρουργικές επεμβάσεις» στην κυριολεξία, ώστε να μην κλείσει ταυτόχρονα σε κανένα χρονικό σημείο το βόρειο (επάνω) και το νότιο (κάτω) από την Εγνατία τμήμα της οδού.

Όποτε γίνονται εργασίες στο νότιο τμήμα, το βόρειο θα είναι ανοιχτό και το αντίθετο, ώστε πάντοτε ένα τμήμα της Βενιζέλου να παραμένει ανοικτό. Έτσι, θα δοθεί ανάσα στην περιοχή και δεν θα μπλοκάρει ο κεντρικός άξονας, με όσες συνέπειες αυτό θα σήμαινε. Με αυτή τη λογική, το νότιο τμήμα της Βενιζέλου θα περιοριστεί σε δύο λωρίδες στις αρχές του 2018 και θα κλείσει για δύο μόνο μήνες κατά τη θερινή και λιγότερο επιβαρυμένη περίοδο. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, φροντίσαμε ώστε να υπάρχουν διπλές δεκάωρες βάρδιες εργαζομένων και εργασία και τα Σάββατα, με αποτέλεσμα ο χρόνος κατασκευής του σταθμού να είναι ο συντομότερος δυνατός.

Με την έναρξη της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου, η όποια αντικειμενικά αναγκαία όχληση των πολιτών, θα αντισταθμιστεί από την σταδιακή απελευθέρωση καταλήψεων πεζοδρομίων και εργοταξίων σε άλλα σημεία στην πόλη, πράγμα που ήδη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με την παράδοση της Δελφών μετά από 6 ολόκληρα χρόνια. Από όλα τα παραπάνω, γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση και των καταστηματαρχών και των πολιτών, από κάθε πιθανή συγκοινωνιακή επιβάρυνση. Πρόσφατα άνοιξε, έστω και μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, στο επί 6 χρόνια κλειστό τμήμα της οδού Δελφών. Είπατε πως σειρά έχει η οδός Μοναστηρίου.

Με την Εγνατία τι θα γίνει;
Να σας πω πως και εγώ, ως γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, έχω υποστεί τις συνέπειες από την εξαετή κατάληψη του οδοστρώματος για τα απαραίτητα έργα του μετρό της οδού Δελφών. Και εγώ στην ίδια πόλη μένω από επιλογή και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η αντίληψη και η οπτική της δικής μας διοίκησης βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις προηγούμενες. Εμείς θεωρούμε ότι η εκτέλεση του έργου του μετρό, συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης και μαζί με αυτό και στην οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Γι αυτό και επιδιώκουμε το έργο να τελειώσει και μάλιστα όσο πιο γρήγορα είναι τεχνικά εφικτό και παράλληλα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για όλους. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το έργο προχώρησε γρήγορα από το 2016 κι εδώ και η Δελφών πράγματι άνοιξε και δόθηκε κανονικά στην κυκλοφορία με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση μετά από 6 χρόνια. Τέλη του 2017 ή στις αρχές του νέου έτους θα απελευθερωθούν οι καταλήψεις δρόμων και πεζοδρομίων και στους σταθμούς του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και της Δημοκρατίας στο Βαρδάρη, ανακουφίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την οδό Μοναστηρίου. Και έπεται συνέχεια και σε άλλους σταθμούς κατά τη διάρκεια του 2018. Όσον αφορά την Εγνατία, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από την Αττικό Μετρό περιλαμβάνουν την δέσμευση πως η οδός Εγνατία δεν θα κλείσει σε κανένα χρονικό σημείο, ούτε θα μονοδρομηθεί, όπως αναληθώς γράφτηκε και οι 4 λωρίδες κυκλοφορίας της θα παραμείνουν ως έχουν σήμερα.

Το 2020 που θα τελειώσουν οι εργασίες του Μετρό θα υπάρχουν ώριμες μελέτες για τις προς ανατολάς και δυσμάς επεκτάσεις; Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκέφτεστε να αξιοποιήσετε;
Μετά την επανεκκίνηση του έργου και τη δρομολόγηση νέου χρονοδιαγράμματος με σαφή πλέον ορίζοντα ολοκλήρωσης, τόσο στη βασική γραμμή όσο και στην επέκταση της Καλαμαριάς, έχουμε ξεκινήσει σε ρεαλιστικές πλέον βάσεις και τον σχεδιασμό των υπολοίπων επεκτάσεων, καθώς στόχος μας είναι η λειτουργία ενός σύγχρονου έργου υποδομής, το οποίο θα εξυπηρετεί σταδιακά το μεγαλύτερο κατά το δυνατό ποσοστό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη μελετώνται από την Αττικό Μετρό οι επεκτάσεις του έργου προς Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με 5 σταθμούς, προς Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Εύοσμο και Κορδελιό, με 4 σταθμούς καθώς και η σύνδεση του Αεροδρομίου με την επέκταση της Γραμμής της Καλαμαριάς.
Ήδη, πριν από λίγο καιρό ενημερώσαμε σχετικά τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των φορέων αυτών των περιοχών. Ο σχεδιασμός από την Αττικό Μετρό λοιπόν των 3 επεκτάσεων έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται, ενώ ήδη στην γραμμή της επέκτασης προς Νεάπολη, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Νεάπολη κ.λ.π. ολοκληρώθηκαν οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες, ενώ, εντός του 2018 θα ξεκινήσουν και οι πρόδρομες εργασίες στις άλλες επεκτάσεις.

Σχεδιάζουμε επιπλέον, όπως κάναμε και με τη γραμμή 4 στην Αθήνα, να δημοπρατήσουμε εντός του 2018 τις αρχαιολογικές εργασίες και τις εργασίες μετακίνησης των δικτύων ΟΚΩ στις 3 επεκτάσεις του μετρό, ώστε όταν με το καλό ξεκινήσει η κατασκευή τους, να είναι απαλλαγμένη από αυτές τις εργασίες που συνήθως προκαλούν καθυστερήσεις στα έργα. Όσον αφορά την χρηματοδότηση των επεκτάσεων δεν σας κρύβω ότι επεξεργαζόμαστε διάφορες εκδοχές, αλλά μελετάμε παράλληλα και την απόδοση χρηματοδοτικών εργαλείων, που ήδη χρησιμοποιούμε, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. πλαισιο «Επιθυμώ να συμβάλω στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης» Για πρώτη φορά από το 2005 που ξεκίνησαν οι εργασίες για το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι είδηση οι καθυστερήσεις αλλά η πρόοδος του έργου.

Κατέχετε μια πολιτική θέση και πιστώνεστε τις θετικές εξελίξεις. Αυτό σας προσδίδει και ένα πολιτικό κεφάλαιο για μια πολιτική πορεία στο Δήμο Θεσσαλονίκης;
Θέλω να σας πω ότι την απόφαση και την δέσμευση για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου δεν την πιστώνεται μόνο ο πρόεδρος ή η διοίκηση της Αττικό Μετρό, αλλά και ο υπουργός υποδομών που υποστηρίζει το έργο με συνέπεια και συνέχεια, αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και οικονομική στήριξη για την ολοκλήρωσή του. Και φυσικά, τίποτα δεν θα μπορούσε να έχει προχωρήσει χωρίς την ανάδοχο κοινοπραξία, που κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά και χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας, το οποίο εργάζεται συστηματικά και ακατάπαυστα και βρίσκεται πίσω από την ολοκλήρωση του έργου. Όσον αφορά το πρόσωπό μου, ως καθηγητής του Πολυτεχνείου καταρχήν, ως Πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην συνέχεια και ως Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ σήμερα, είμαι πρώτα από όλα πολίτης της Θεσσαλονίκης. Επέλεξα να ζω εδώ, εργάζομαι εδώ, δημιουργώ εδώ, αγαπώ τον τόπο μου και επιθυμώ να συμβάλω όσο περισσότερο μπορώ και από όποια θέση βρεθώ, στη βελτίωση, την εξέλιξη και την αναβάθμιση της πόλης μου και των συμπολιτών μου. Και αυτό κάνω, όπως κι εσείς διαπιστώνετε και σας ευχαριστώ γι αυτό… (η συνέντευξη παραχωρήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου για την εφημερίδα του MyPortal.gr)

Πηγή: http://myportal.gr/giannis-milopoulos-ischiro-toposimo-gia-ti-thessaloniki-o-stathmos-venizelou-tou-metro/

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV