Αρνητική τροπή παίρνει ένα φιλόδοξο και μεγάλο πρότζεκτ που προβλέπει την κατασκευή επτά αιολικών σταθμών, στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει μετά από τη σχετική από απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός αιολικού συγκροτήματος συνολικής ισχύος 239,6 MW. Το πάρκο θα αποτελείται από 7 μικρότερα αιολικά, σε διάφορες θέσεις. Το πρότζεκτ δρομολογείται από την ελληνική ENERCOPLAN INVESTMENTS A.E.
Η Enercoplan είναι είναι εταιρεία με εμπειρία στο χώρο της πράσινης ενέργειας καθώς στο χαρτοφυλάκιο της υπάρχουν σημαντικά αιολικά και ηλιακά έργα. Παρόλο αυτά φαίνεται πως το μεγάλο σχέδιο δεν εξελίσσεται θετικά.
Βάσει της απόφασης που δημοσίευσε το ΥΠΕΝ, υπήρξαν αρκετές προσπάθειες από την εταιρεία να ξεπεράσει το συγκεκριμένο θέμα. Όπως προκύπτει από το ιστορικό του φακέλου, οι αρχικές ΜΠΕ που κατατέθηκαν από τον φορέα του έργου αποσύρθηκαν τον Μάιο του 2022 και κατατέθηκαν εκ νέου ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο οι ΜΠΕ αποσύρθηκαν ξανά τον Ιούλιο και κατατέθηκαν, προφανώς τροποποιημένες, λίγες ημέρες αργότερα. Παρόλα αυτά το πρότζεκτ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το σημαντικότερο κομμάτι των αδειών.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του αιολικού πάρκου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν, με βεβαιότητα, τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα βλάψει την ακεραιότητα του τόπου, ακόμη και μετά την επιβολή μέτρων και όρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον.
Ταυτότητα έργου
Σύμφωνα με το φάκελο, το έργο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος επτά Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και των συνοδών τους έργων.
Οι σταθμοί προέβλεπαν να υλοποιηθούν στη θέση «ΑΥΓΟ» ισχύος 52 MW, στη θέση «ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥΝΗ» ισχύος 29,4 MW, στη θέση «ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΥΚΙΑ» ισχύος 28 MW, στη θέση «ΨΗΛΑ ΔΕΝΤΡΑ» ισχύος 42 MW, στη θέση «ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ- ΤΑΛΑΜΗΤΡΟΥ» ισχύος 33,6 MW, στη θέση «ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΥΚΙΑ» ισχύος 29,4 MW και στη θέση «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΝ» ισχύος 25,2 MW. Τα σημεία χωροθετούνται στους Δήμους Πύλης και Αργιθέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Λόγοι απόρριψης περιβαλλοντικών όρων
Το Υπουργείο έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση καθώς όπως αναφέρει δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων για τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας και πανίδας ούτε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα ότι η εν λόγω επέμβαση δεν θα επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της και ότι δεν θα οδηγήσει σε οριστικό εκτοπισμό των ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας από την περιοχή.
Η υποβληθείσα Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) δεν εξασφαλίζει την ακεραιότητα των συγκεκριμένων προστατευόμενων περιοχών και ειδών χαρακτηρισμού αυτών.
Μεταξύ πολλών φορέων αρνητικά γνωμοδότησε και η Διεύθυνση Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ. όπως αναφέρει χαρακτηριστικά διατηρεί επιφυλάξεις για την υλοποίηση του έργου, αναφορικά με το μεγάλο εύρος της οδοποιίας, σε υψόμετρα με έντονες κλίσεις, ενώ οι μεγάλες επιφάνειες επέμβασης σε υψηλά παραγωγικά δάση πιθανώς να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία και οι νέοι δρόμοι να επιφέρουν κατακερματισμό των διαχειριζόμενων δασών. Επιπλέον, προκύπτει μεγάλος όγκος εκσκαφών και δεν μελετάται επαρκώς η απόθεση της περίσσειας αυτών.
Τέλος, επισημαίνει τον κίνδυνο τροποποίησης των υδρολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής, που μπορεί να επηρεάσει το δασικό οικοσύστημα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV