Βαγγέλης
Θάνος

Σε δύσκολο μονοπάτι φαίνεται πως βαδίζει ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά προτζεκτ που σχεδιάζονται στην Ελλάδα. Η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με ακόμα μια αρνητική γνωμοδότηση για το έργο καθώς “κόπηκε” από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας το mega αιολικό ισχύος 299,6 MW, που δρομολογείται στη Σκύρο. Πιο συγκεκριμένα το συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ βαδίζει σε ακανθώδη δρόμο καθώς εκτός από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας έχει λάβει αρνητική απάντηση τόσο από το Δήμο Σκύρου όσο και από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος  γνωμοδότησε αρνητικά στη ΜΠΕ του έργου, το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο παρά την αρνητική απάντηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των έργων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά,  παρά την αρνητική γνωμοδότηση για το έργο  το συμβούλιο δεν παραγνωρίζει τις σημαντικές εθνικές ανάγκες που καλύπτονται από την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Το έργο

Τα σχέδια του έργου αναφέρουν πως θα αποτελείται από 6 μικρότερους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 299,6 MW. Το συγκρότημα έχει 58 ανεμογεννήτριες και προβλέπεται να υλοποιηθεί στη θέση «Νότια Σκύρος – Όρος Κόχυλας» του Δήμου Σκύρου. Το αρχικό σχέδιο ανέφερε την τοποθέτηση 64 ανεμογεννητριών, ωστόσο μετά από τροποποίηση της άδειας ο αριθμός τους έπεσε στις 58. Το νήμα του έργου ξεκινάει πριν από 10 χρόνια περίπου όταν και εξασφάλισε τη σχετική άδεια από τη ΡΑΕ

Φορέας του έργου είναι η Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε., θυγατρική της ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ. η οποία απορροφήθηκε από την EREN Hellas.

Αιτίες απόρριψης

Όπως προκύπτει από τον φάκελο ΜΠΕ το μεγαλύτερο μέρος της χωρικής εγκατάστασης προβλέπεται εντός περιοχής Natura. Επιπλέον τα αιολικά και τα συνοδά έργα, όπως δρόμοι για την πρόσβαση στις υποδομές, βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος τους εντός δασικών εκτάσεων.

Σημείο “κλειδί” των εξελίξεων φαίνεται πως είναι το πτηνό “Μαυροπετρίτης”. Στο χώρο που προβλέπεται να αναπτυχθεί το έργο ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πτηνού στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν μελέτες στις οποίες στηρίχθηκαν οι αρνητικές αποφάσεις των φορέων,  η ΜΠΕ του πρότζεκτ έχει υποτιμήσει περίπου κατά 50% τον πραγματικό πληθυσμό του πτηνού  και κατ επέκταση εκτιμούν πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κρίνεται ανεπαρκής.

Στη λίστα των φορέων γνωμοδότησης για την υλοποίηση του έργου αναμένεται να προστεθεί και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη στις 30 Μαρτίου από το Υπουργείο,  η Ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα προχωρήσει σε διενέργεια αυτοψίας στο πλαίσιο της έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αιολικού έργου συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων οδοποιίας και διασύνδεσης του με το σύστημα.

Παρόλα αυτά  τόσο η εταιρεία όσο και το ΥΠΕΝ δεν εγκαταλείπουν το έργο και προσπαθούν να βρεθεί η χρυσή τομή. Η εταιρεία αιτήθηκε στο Υπουργείο να ανάψει το “πράσινο” φως καθώς εκτιμά πως το έργο είναι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος. Από τη δική του πλευρά το Υπουργείο επανήλθε στον ΟΦΥΠΕΚΑ με αίτημα για επανεξέταση των παραμέτρων και ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα σε άλλη περιοχή της χώρας για τα είδη που απειλούνται στο νησί.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως η ενεργειακή μετάβαση και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι μονόδρομος και τέτοια μεγάλα πρότζεκτ αποτελούν έργα ορόσημα για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο για να επιβεβαιώσουν οι ΑΠΕ πως είναι προς όφελος περιβάλλοντος και πολιτών θα πρέπει να υλοποιούνται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Πλαίσια που σέβονται το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και χωροθετούνται σε σημεία ουδέτερα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας