Οι υπογραφές που βάζουν το project της δεύτερης ηλεκτρική διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας σε τροχιά υλοποίησης, μπήκαν χθες στη Ρώμη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της TERNA.
Πρόκειται για το δεύτερο καλώδιο Ελλάδας – Ιταλίας μέσω του οποίου τριπλασιάζεται από τα 500 MW στα 1500 MW η μεταφορική δυναμικότητα μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται να είναι έτοιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2031.
Παράλληλα, οι Διαχειριστές «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς και τις υπόλοιπες διεργασίες, ώστε το έργο να μπει άμεσα σε φάση κατασκευής. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες κόστους – όφελους και αναμένεται να ξεκινήσουν και οι μελέτες βυθού ώστε να καθοριστεί η ακριβής όδευση του καλωδίου αλλά και τα σημεία προσαιγιάλωσης στις ακτές των δύο χωρών.
Στα οφέλη του έργου συγκαταλέγεται η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης σύγκλισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των δύο χωρών, ενώ θα συμβάλει στην περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
Ταυτόχρονα, το έργο είναι στρατηγικής σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο και έχει ήδη ενταχθεί στο πιο πρόσφατο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης Δικτύων του ENTSO-E. Η ένταξη της διασύνδεσης σε καθεστώς PCI/PMI είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα της εξασφαλίσει την απαραίτητη αδειοδοτική επιτάχυνση και τους αναγκαίους κοινοτικούς πόρους χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθεί.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας είναι ένα project που τέθηκε επί τάπητος πρώτη φορά από τους Διαχειριστές τον Νοέμβριο του 2020. Συγκροτήθηκε κοινή ομάδα εργασίας, η οποία προέκρινε ως την προσφορότερη λύση την κατασκευή ενός νέου διπολικού συνδέσμου συνεχούς ρεύματος 400kV ονομαστικής ισχύος 1000 MW, με τεχνολογία μετατροπέων τάσης και επιστροφή μέσω θαλάσσης ή εναλλακτικά μέσω μεταλλικού αγωγού επιστροφής, συνολικού μήκους όδευσης μέσω υποβρυχίων (240χλμ.) και υπογείων (55χλμ.) καλωδίων.
Ειδικότερα, η διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας αφορά στην ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής (Θεσπρωτία – Γαλατίνα), η οποία θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από 500 MW σήμερα σε 1.500 MW.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, δυναμικότητας 500 MW και μήκους 200 χλμ, τέθηκε σε λειτουργία το 2001 και ενώνει με υποθαλάσσιο καλώδιο τη Γαλατίνα στην Ιταλία με τον ‘Αραχθο στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, υπολογίζεται να ανέλθει σε περίπου 1,85 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το κόστος του έργου θα το μοιραστούν 50-50 οι δύο Διαχειριστές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το προϋπολογιστικό κόστος του ΑΔΜΗΕ, που αφορά στο «ελληνικό» τμήμα, υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ΑΔΜΗΕ και TERNA έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος για την ένταξη του project (GR.ITA II) στον 2ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου και Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI/PMI), στο πλαίσιο της παρουσίασης των υποψήφιων έργων PCI/PMI που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας