Στον κατάλογο των εταιρειών που κατέχουν άδεια Προμήθειας Φυσικού Αερίου εντάχθηκε η εταιρεία από τη Βουλγαρία «BULGARGAZ EAD».
Με απόφαση της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε την χορήγηση Άδειας Προμήθειας Φυσικού Αερίου τόσο μέσω Συστήματος Μεταφοράς ή Δικτύου Διανομής όσο και εκτός Συστήματος Μεταφοράς ή Δικτύου Διανομής, στην εταιρεία «BULGARGAZ EAD», συγγενική της BULGARIAN ENERGY HOLDING EAD.
Η άδεια έχει διάρκεια 20 ετών και πλέον ο κάτοχος της αποκτά δικαίωμα πώλησης φυσικού αερίου σε τελικούς πελάτες.
Όπως αιτιολογεί η Αρχή , μεταξύ άλλων η ενδιαφερόμενη εταιρεία διαθέτει οργανωτική και διοικητική δομή κατάλληλη να εξασφαλίσει την αξιόπιστη άσκηση της δραστηριότητας της προμήθειας. Επίσης είναι ένα νομικό πρόσωπο το οποίο έχει συσταθεί νόμιμα και εδρεύει στην Ελλάδα.
Ακόμα , στην ανακοίνωση αναφέρεται πως σύμφωνα με τον φάκελο που κατέθεσε η ενδιαφερόμενη στη ΡΑΕ, διαθέτει την αναγκαία χρηματοοικονομική ευρωστία για την άσκηση της δραστηριότητας της προμήθειας φυσικού αερίου.
Η Bulgarian Energy Holding EAD (Bulgarian BEH) εμπλέκεται άμεσα και στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, καθώς συμμετέχει με 50% στη μετοχική σύνθεση της βουλγαρικής ICGB AD, που προωθεί τον αγωγό.
Συμμέτοχος με το υπόλοιπο 50% είναι IGI Poseidon, που είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα και μαζί με την Bulgarian BEH συνθέτουν το 100% της ICGB AD.
Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB
Η Bulgarian BEH εισήλθε για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα με τη συμφωνία για την κατασκευή του έργου IGB που αφορά την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου», δηλαδή της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας με σκοπό την εναλλακτική τροφοδοσία των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
O IGB θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Το μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 182 χλμ. εκ των οποίων τα 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα 31 χλμ. στην Ελλάδα. Η διάμετρος του σωλήνα φτάνει τις 32 ίντσες (813 χιλιοστά).
Η δυναμικότητα του αγωγού φτάνει ετησίως τα 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Η δυναμικότητα μπορεί να αυξηθεί σε 5 bcm/a με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός Σταθμού Συμπίεσης. Το έργο περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Ο IGB θα συνδεθεί και με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Στην αφετηρία του, στην Ελλάδα, ο αγωγός θα συνδέεται με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του θα συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία). Ο IGB θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από μία επιπλέον πηγή εισόδου.
O προϋπολογισμός του έργου άγγιξε τα 145 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις εργασίες κατασκευής τις έχει αναλάβει ο ΑΒΑΞ.
Αντίστροφη μέτρηση
Η υποδομή του αγωγού κρίνεται σπουδαίας σημασίας , ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο, με την ενεργειακή ανασφάλεια και το ρευστό τοπίο του κλάδου να δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας.
Οι διεθνείς συγκυρίες σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αναδεικνύουν τον αγωγό IGB ως μια κατασκευή τεράστιας σπουδαιότητας, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ενεργειακό οικοδόμημα την πλέον κατάλληλη στιγμή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ενεργοποίηση του αγωγού είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Ιουλίου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV